Szerző: Koi Tamás

2012. június 26. 11:43

Közösen gyárt OLED-paneleket a Sony és a Panasonic

Gyártási együttműködést kötött a Sony és a Panasonic a televíziókészülékekbe építhető OLED kijelzőpanelek előállítására. A két cég első közös termékei jövőre jelenhetnek meg a különböző prémiumkategóriás tévékben.

Együtt fejleszt és gyárt szerves technológiára épülő kijelzőket, vagyis OLED-paneleket a jövőben a Sony és a Panasonic, a tévépiac két meghatározó, ugyanakkor az utóbbi időben több nehézséggel küzdő gyártója. A japán cégek a tévékbe építhető, nagyobb méretű OLED-panelek tömeggyártását jövőre tervezik beindítani, azt azonban leszögezik, hogy továbbra is saját márkaneveik alatt értékesítik majd a közösen gyártott kijelzőkre épülő tévékészülékeket.

A nagyobb méretű tévékben feltűnő OLED-kijelzők hosszú évekig beváltatlan ígéretnek számítottak csupán, a legtöbb gyártó (köztük a Panasonic és a Sony, akkor még külön utakon) a 2008-as válságidőszak beköszönte előtt fennkölten hangoztatta az új technológia előnyeit. A panelek költséges előállítása és a gazdasági válság végül más irányokba terelte a technológiai fejlesztéseket, a gyártók az elmúlt években a LED-es háttérvilágítású panelekkel, valamint a 3D-s kijelzőkkel próbálták folyamatosan fenntartani a keresletet az újabb televíziótípusok iránt.

Az OLED a mai gyártástechnológiával ugyanakkor már jóval olcsóbban lehet előállítani, mint négy évvel ezelőtt, igaz, a komoly pénzügyi problémákkal küzdő Sony és a Panasonic számára a jelek szerint az együttműködés az egyetlen járható út annak érdekében, hogy a cégek versenyben tudjanak maradni a nagyobb koreai piaci szereplőkkel, vagyis a Samsunggal és az LG-vel. A koreaiak egyébként ma is jelentős mennyiségben termelnek OLED-paneleket, igaz ezek jellemzően mobil eszközökbe, okostelefonokba vagy tabletekbe kerülnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsung és az LG éppen az idei CES-en jelentették be, hogy még idén a boltokba küldik az első, nagy méretű (55 hüvelykes képátlójú) OLED-tévéket. Az LG már részleteket is közölt az új, nyáron érkező típusról, a Samsung egyelőre nem állt elő konkrétumokkal a Super OLED marketingnévvel ellátott technológiát használó újdonságok kapcsán. A Sony mindezekre csupán egy pengevékony, LED-kijelzővel (Crystal LED) tudott választ adni januárban, mely ugyan kontrasztosabb képet ad a hagyományos paneleknél, de az OLED-ek paramétereihez nem ér fel.

Pedig néhány évvel ezelőtt éppen a Sony volt az első, mely a kereskedelmi forgalomba bevezette az OLED kijelzőtechnológiát, a mindössze 11 hüvelykes képátlójú panellel ellátott XEL-1 azonban inkább volt tekinthető egyfajta technológiai demónak, vagy erődemonstrációnak, a több ezer dolláros fogyasztói ár eleve predesztinálta a termék sorsát.

a címlapról