Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 20. 13:57

A HP megnemtámadási szerződést akart az Oracle-lel

A héten az Oracle vezetőinek tanúvallomásaival folytatódik az a per, amelyben a HP azt szeretné elérni, az Oracle újra fejlesszen Itanium processzoros rendszerekre, valamint térítse meg a tavaly márciusi bejelentésével okozott kárt a számára.

Mint az ismeretes, az Oracle tavaly márciusban jelentette be, többé nem fejleszt az Intel Itanium processzorokra, azóta a HP üzleti kritikus szervereinek forgalma a bizonytalanság közepette töredékére zuhant. Bennfentesek szerint a HP a fejlesztések folytatását és 500 millió dolláros kártérítést szeretne látni a per végén.

Tegnap Safra Catz, az Oracle pénzügyi vezérigazgatója és elnöke ült a tanúk padjára - a fő téma továbbra is a "Hurd-egyezmény", azaz hogy a Mark Hurd átigazolása után indított per lezárásaként kötött megállapodás kötelezi-e az Oracle-t az Integrity támogatására. A HP elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd 2010. augusztusában mondott le pozíciójáról, miután szexuális zaklatási botrányba keveredett. Ez alól ugyan tisztázta magát, de időközben úgy megromlott a viszonya az igazgatótanáccsal, hogy végül a távozás mellett döntött, nem egészen egy hónappal később pedig az Oracle elnökeként folytatta pályafutását. A HP ezt követően nagy csinnadratta közepette pert indított Hurd ellen, azzal vádolva a vezetőt, hogy üzleti titkokat akart a rivális kezére átjátszani.

A HP nem erőltette a dolgot

Safra Catz elmondta, egy telefonos beszélgetés során Ann Livermore, a HP nagyvállalati üzletágának első embere arra próbálta meg rávenni, a peren kívüli megállapodásnak legyen része a portolás is, ettől azonban Catz mereven elzárkózott. "Ez teljesen kizárt, ebben a szerződésben semmi helye ilyesminek" - mondta Catz a HP felsővezetőjének, aki állítása szerint nem is nagyon erőltette tovább a dolgot.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A HP jogásza ezt követően Catz orra alá dugott egy levelet, amelyben Dorian Daley, az Oracle vezető jogi képviselője adja tudtára a cég felsővezetésének, miről is állapodott meg elviekben Catz és Livermore. Az "Oracle-HP partneri kapcsolat megerősítése" címet viselő levél tanúsága szerint Catz és Livermore "nem beszéltek többről, mint hogy a két cég ugyanúgy dolgozzon tovább mint eddig, az Oracle továbbra is portolja a szoftvereit a HP platformjára és a HP támogassa a portolt termékeket, valamint a cégek közös marketingtevékenységet folytassanak".

Megnemtámadási szerződés

Dorian Daley a tanúvallomása során elmondta, a HP afféle megnemtámadási szerződést szeretett volna kicsikarni az Oracle-ből, amely korlátozta volna Hurd tevékenységét az új munkaadónál, sőt, állítólag azt is el szerette volna érni, hogy az Oracle ne indítson felvásárlási műveletet, Daley ezen teljesen meglepődött: "Azt mondtam erre, ti most szórakoztok? Szerintem nagyon meglepő kérés volt." A HP piaci értéke akkoriban vagy háromszorosa volt az Oracle-ének (ma már ez fordított, az Oracle több mint háromszorosát éri a HP-nak). Daley azt is vallotta, az általa írt levéllel ellentétben portolási megállapodásról szó sem volt Catz és Livermore között, azt csak példaként említette az együttműködés folytatásával kapcsolatban.

A bíróság a tárgyalás első szakaszában azt fogja eldönteni, a Hurd-megállapodás valóban szerződéses kötelezettséget jelent-e az Oracle számára az Itanium támogatására, majd azt fogja vizsgálni, megszegte-e az Oracle ezt a megállapodást, végül pedig azt, hogy jogosult-e a HP kártérítésre, és ha igen, mekkorára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról