:

Szerző: Koi Tamás

2012. június 20. 14:14

Világszerte egyre népszerűbb az IPTV

Világszerte egyre több háztartásba kötnek be a hagyományos, kábeles vagy műholdas tévészolgáltatás helyett, vagy mellett internetalapú megoldást, IPTV-t.

Töretlenül nő világszerte az internetalapú televíziós platform, az IPTV népszerűsége, derül ki a Broadband Forum jelentéséből. A szervezet számára összeállított statisztikák szerint az idei első negyedévben 3,8 millió új háztartásba kötötték be világszerte a több kényelmi funkcióval is felvértezhető rendszert, a növekedés pedig közel sem érte el a csúcspontját.

Becslések szerint ma nagyjából 65,6 millió háztartásban néznek IPTV-t világszerte, a legnagyobb növekedést pedig ma már - akárcsak más telekommunikációs szegmensekben - Ázsia produkálja. A világ "IPTV-nagyhatalmának" már egyértelműen Kína számít, ahol egy év alatt 11,5 millióról valamivel 16 millió fölé tudott nőni az előfizetői bázis. A világ legnépesebb országát az IPTV-rangsorban továbbra is Franciaország követi, ahol hagyományosan nagy az IPTV-penetráció, csak ezután következik az Egyesült Államok, nem egészen tízmillió előfizetéssel.


Forrás: Broadban Forum

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az európai országok közül Németország került még fel a top 10-es listára kétmillió előfizetéssel, emellett Oroszország, Belgium és Hollandia fért fel a tabellára. Szakértők a második-harmadik negyedévben az IPTV iránt élénkülő érdeklődésre számítanak, elsősorban a népszerű sporteseményeknek (futball Európa-bajnokság, olimpia) köszönhetően. Egyes szolgáltatók a sportközvetítésekre építve olyan extra funkciókkal egészítik ki a platform repertoárját, mint az élő tartalmakhoz kapcsolódó kvízjátékok, vagy éppen az utólagos visszanézés (catch-up tv).

Hazánkban az IPTV-előfizetések száma becslések szerint 300 ezer lehet, a legnagyobb előfizetői bázissal rendelkező Magyar Telekom az első negyedév végén 250 ezer IPTV, vagy hibrid műholdas és IPTV előfizetőt tudott magáénak. A Telekom IPTV-jét néhány alternatív szolgáltató is értékesíti nagykereskedelmi modellben, ezek részarányáról azonban nincs adat. Az Invitel szintén rendelkezik saját IPTV platformmal, a cég azonban eddig nem közölt konkrét előfizető számokat, a vállalat által használt infrastruktúra ugyanakkor még ma is számos településen alkalmatlan az IPTV-szolgáltatás igénybevételére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.