Szerző: Koi Tamás

2012. június 18. 15:55

Kombinált roamingcsomagot vezet be a Vodafone

Új, bizonyos elemeit tekintve egyedülálló roaming tarifaopciót vezet be a Vodafone Magyarország. Az Európai Napijegy nevű szolgáltatással a telefonálási és internetezési költségeiket egyaránt csökkenthetik a felhasználók az Európai Unió tagországaiban.

A hazai piacon mindeddig egyedülállónak számít az a roaming szolgáltatásopció, mely mától érhető el a Vodafone Magyarország ügyfelei számára. Az Európai Napijegy nevű tarifaopció megrendelésével az Európai Unió tagországaiban (plusz Norvégiában, Izlandon és Lichtensteinben) tartózkodó felhasználók napi 990 forint ellenében a hazai tarifákon beszélhetnek és küldhetnek SMS-eket. Az előfizetők a tarifacsomagjaikban foglalt kedvezményeket is igénybe vehetik a napijegy használata során.

A konstrukció egyik legfőbb előnyét az okostelefon-tulajdonosok élvezhetik külföldön, így az Európai Napijegy a fentieken túl napi 50 megabájtnyi adatforgalmat is tartalmaz. Eddig hasonló adatforgalmi opciókat kizárólag külön konstrukcióban lehetett elérni a hazai piacon, a percdíjakat pedig többnyire az EU-s hatósági árszabás alapján alapján számlázták ki a szolgáltatók (ez alól kivétel volt például a Vodafone Passport szolgáltatása).

A Vodafone nagyjából egy évvel ezelőtt vezette be a kedvezményes internethasználati lehetőséget biztosító MobilWeb Napijegy és MobilWeb Hetijegy Külföldön opciókat, illetve később az Internet Napijegy Külföldön szolgáltatást. Ezek 690-2990 forintért napi, vagy heti 10-100 megabájtnyi adatforgalmat kínáltak az ügyfeleknek. Az új opció megjelenésével ezek a konstrukciók is a kínálatban maradnak.

A piros szolgáltató új kedvezményétől függetlenül július elsejétől mindhárom hazai operátornál csökken az EU-s mobilhasználat díja. Az új roamingrendeletnek köszönhetően a percdíj indított hívásoknál 118-ról 107, fogadott hívásoknál pedig 37-ről nagyjából 29,5 forintra csökken. Fontos változás, hogy a korábbi, nagykereskedelmi díjakat érintő szabályozást kevésnek találva az EU idén júliustól az adatroaming kiskereskedelmi díját is szabályozza a tagországokon belül barangolva. Itt egy megabájtnyi adatforgalom nem kerülhet többe nettó 0,70 eurocentnél, ez a magyar szolgáltatóknál legfeljebb körülbelül 258 forintos megabájtonkénti árat eredményez.

A három hazai operátor közül éppen a Vodafone World roamingtarifája volt eddig a legdrágább, bizonyos partnerhálózatokon még az EU-n belül is elérte a 2500 forintos megabájtonkénti árat, de a másik két szolgáltató is 600 forintot kért egy megabájtért.

a címlapról