:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 14. 15:25

Ingyen Office 365 minden magyar iskolásnak

A magyar kormány örömmel fogadta a Digitális Oktatási Alapcsomag felajánlását, amivel minden Magyarországon köz- vagy felsőoktatásban tanuló diák és hallgató jogosult lesz a Microsoft szoftver- és szolgáltatáscsomagjának használatára. A csomag része a webes dokumentumkezelő mellett a levelező- és a csoportmunkarendszer is.

A Digitális Oktatási Alapcsomag részeként három fő modulhoz jutnak hozzá az intézmények: A legfontosabb természetesen a dokumentumkezelő rendszer, az Office 365, ami a Google Apps rendszernek részben megfeleltethető online, cloudalapú szoftver. Ezen belül a jól ismert Office-paletta alkalmazásai mind használhatóak. Asztali szoftverek ugyan nem járnak a licenchez, de az Office 365 ugyanazokat a formátumokat használja, mint az asztali verziók, így nyugodtan lehet dokumentumokat küldeni és fogadni külső partnerek között is.

Házi feladat a felhőben

A csomag részét képezi még az Exchange levelezőrendszer és a Sharepoint tartalom- és dokumentumkezelő-, illetve közös munka eszköztár cloudverziója. A cloud alapok előnye egyrészt az, hogy egyszerűen skálázhatóak, szabadon elérhetőek, az eszközparktól viszonylag függetlenek. Azon felül, hogy az oktatási licencekért a Microsoft nem kér pénzt, az intézmények azon tudnak még jelentős összeget spórolni, hogy nem lesz szükség helyi szerverre, rendszerüzemeltetési kompetenciára, karbantartásra sem. A szerver ára mellett kihagyhatóak a kapcsolódó bérköltségek, rezsi- és üzemeltetési szolgáltatási díjak is.

Az Office365 “E2” típusú csomagja, ami a Digitális Oktatási Alapcsomaggal egyébként nagyjából megegyező funkcionalitású, havonta és felhasználónként 7,25 euróba kerülne vállalati felhasználás esetén. A kormányzati és a céges PR ebből kalkulálta ki a sajtóközlemény címét is adó 52 milliárdos összeget, aminek a Microsoft ajándékát megfeleltetik. A kalkuláció úgy jön össze, hogy a 7,25 eurós összeget felszorozták 12 hónappal és a 2 millió diák számával körülbelül 300 forintos euró-forint árfolyam mellett. Persze nem szabad elfelejteni, hogy az oktatási célú felhasználás világszerte ingyenes, itt nem egy egyedi megállapodásról van szó. A Microsoftnak ugyan az ilyen felhasználók is jelentenek költséget, de a cloud-felépítésből fakadóan ezek a költségek jól szétoszlanak a teljes rendszeren.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Office 365 oktatási intézményeknek szánt verziója tartalmazza a webes, böngészőből elérhető Wordöt, Excelt, PowerPointot és OneNote-ot, Exchange Online-on keresztüli levelezést és naptármegosztást, SharePoint Online-alapú csoportunka-támogatást, valamint azonnali üzenetküldést és videokonferencián a Lync Online segítségével. A Microsoft 24/7-es telefonos támogatást biztosít mindehhez.

Papp István, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, a licencek a mai naptól rendelkezésre állnak, de az intézmények számára még időt vesz igénybe a rendszerek beállítása, a felhasználói fiókok létrehozása és a környezet testreszabása. A Microsoft természetesen nyújt támogatást az ingyenes licencek mellé is, így az intézmények elvileg problémamentesen juthatnak el a következő tanévkezdésre a teljes készültségig. A Microsoft hangsúlyozta azt is, hogy a magyar iskolák jelentős részében a hardveres és infrastrukturális környezet megfelelő az Office 365 használatához, így az új szolgáltatás bevezetése nem gerjeszt automatikusan további költségeket.

Szeretjük, ami ingyen van

Lázár János gáláns felajánlásnak nevezte a Microsoft részéről a Digitális Oktatási Alapcsomag bejelentését, s reményét fejezte ki, hogy a példa ragadós lesz és más vállalatok is felelősséget éreznek a hazai környezet fejlesztéséért. A Microsoft számára a felajánlás nyilván megtérülő, hiszen a későbbiekben az ingyenes megoldásra épülő további szolgáltatásokból közvetlen bevételhez juthat a cég. Emellett ha sikerül a hazai technológiahasználatot magasabb szintre emelni, ha hatékonyabbá tehető az ország akár egy kicsivel is, az a technológiai cégeknek szintén előnyös, amiből indirekt módon profitálnak a vállalati és a konzumer piacon is.

Lázár János elmondta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége azon múlik, mennyire versenyképes a magyar diákok tudása, ez utóbbi pedig nem képzelhető el a megfelelő szintű digitális írástudás megszerzése nélkül. Ennek támogatásában a kormányzatnak, az oktatási intézményeknek és az infokommunikációs iparágnak közös felelőssége és közös érdekei vannak. A mai esemény egy ilyen, új típusú együttműködés egyik első és fontos lépése lehet.

A Digitális Oktatási Alapcsomag bevezetésével kapcsolatban elhangzott, hogy annak igénybevételére nem az érdeklődő intézményeknek kell jelentkezniük, a lehetőségről a Microsoft Magyarország szakemberei tájékoztatják majd a kedvezményezett oktatási, képzési helyeket – előreláthatólag még az új tanév kezdetéig bezárólag.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.