Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 14. 10:17

Office 2013 néven érkezik a Microsoft új irodai csomagja

A TechEd north America rendezvényen a Microsoft egy rövid demó erejéig felvillantotta az Office következő verziójának Windows RT kiadását. Bár közeledik a nyilvános béta megjelenésének időpontja, a vállalat továbbra sem árul el részleteket a szoftverről.

Lényegében biztosra vehető, hogy Office 2013 néven jelenik meg a Microsoft irodai csomagjának következő verziója. Erre nem csak a már régóta pletykált információk és az állítólagos megjelenési időpont miatt lehet mérget venni, hanem a tegnapi demó után is. A TechEd North America rendezvényen egy rövid demó erejéig színpadon is látható volt egy Windows RT tablet, amelyen az Excel futott, a fotók tanúsága szerint a program neve Microsoft Office 2013 RT volt - az RT az ARM rendszerchipekre optimalizált Windows-változat neve.

2013

A Microsoft már korábban közölte, az Office leggyakrabban használt négy alkalmazása (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) a Windows RT operációs rendszer része lesz, azt azonban továbbra sem tudni, hogy ezek miben különböznek majd az asztali Office-ban megtalálható társaiktól, illetve hogy minden Windows RT-s gép előre telepítve megkapja-e őket majd. A Microsoft továbbra is csak annyit árul el az új Office-ról, hogy idén nyáron megjelenik a nyilvános béta - az All about Microsoft blog bennfentes forrásai szerint erre még júniusban sor kerülhet. Egy korábban kiadott termékterv szerint a végleges változat csak valamikor 2013 elején fog befutni - ennek az információnak a helytállóságát erősíti meg a terméknév is.

Érdemes szem előtt tartani, hogy ez nem az RTM (release to manufacture) dátuma, az irodai programcsomag következő generációjának végleges kódja hamarabb is elkészülhet, valószínűleg el is fog. Amint az ismert, a Microsoftnál az RTM, vagyis a végleges kód elkészülése és a vállalati vevők számára történő elérhetősége jóval megelőzheti a kereskedelmi rajtot. Az Office 2010 esetében az RTM dátuma 2010. április 14. volt, míg a kereskedelmi rajt június közepére esett. Egyes pletykák szerint a vállalati felhasználók már novemberben végleges Office 2013-at telepíthetnek a gépeikre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Office 15-tel azonos kiadási ütemen van a dokumentum szerint a SharePoint és az Exchange Server új verziója is, ami teljesen logikus - a három szoftver egy egységet alkot, feltehetően számos olyan képesség található majd bennük, amelyek csak együtt működnek. Így nyáron nem csak az Office 15, hanem a SharePoint 15 és az Exchange Server 15 bétája is megjelenik. A Visio és a Project következő generációja is együtt érkezik az Office-szal, ami szintén nem meglepetés.

ARM-ra fejlesztés: majdnem ugyanaz

A vállalat egy blogbejegyzésben eközben azt is részletezte, mire kell figyelniük a Windows RT-re fejlesztőknek. Jason Zander szerint aki készített már Metro alkalmazást Visual Studio 2012-ben, az szinte mindent tud arról, hogyan kell egyet elkészíteni Windows RT-re, ugyanazok a projekt template-ek és programozási nyelvek (HTML5/JavaScript, C++, Visual Basic, C#) használhatók. Ha valaki menedzselt nyelvben dolgozik, annak az alkalmazása x86/x64/ARM rendszereken egyaránt futni fog, egyedül C++ használata esetén kell külön fordítani az eltérő hardverplatformokra. Mivel a Visual Studio nem fut Windows RT-n, az ARM-os alkalmazások fejlesztéséhez ugyanúgy x86 PC-re van szükség mint eddig, és egyelőre a tesztelést is azon kell végezni, mert a Windows RT-t futtató készülékek csak egy szűk partneri kör számára elérhetők egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról