Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 13. 13:25

Megkopasztva jön az iOS 6 a régi iPhone-okra

A korábbi hírek és találgatások ellenére az Apple szakított azzal a gyakorlattal, hogy a legújabb operációs rendszer csak a kurrens és az azt megelőző két iPhone-generációra érhető el. Az iPhone 3G S tulajdonosok részben megnyugodhatnak.

Az Apple nem hagyja tovább találgatni a közvéleményt és egy pontos listát tett közzé azzal kapcsolatban, hogy milyen funkciók maradnak ki és milyen egyéb korlátozások élnek majd a régebbi iOS-es eszközökön a hatodik főverzió megjelenése után. Némelyik korlát teljesen érthető, mint például a Siri vagy a FaceTime kihagyása, azok ugyanis jelentős számítási kapacitást igényelnének, amivel a régi modellek nem rendelkeznek, de bőven akad olyan limit is, amin érezni, hogy nem a mérnökök, hanem a marketing osztály döntésén múlt.

A marketingesek és a mérnökök is gyomláltak

Az utóbbira jó példa a mobilos Safari Offline Reading List képessége, amihez mindenképp iPhone 4, iPad 2 vagy ezeknél későbbi modell szükséges, illetve iPod Touch-ból is a negyedik generációig nyúlnak csak vissza. Technikailag teljesen érthetetlen, hogy a korábbi eszközök miért ne lennének képesek eltárolni és megjeleníteni offline a weboldalakat, újságcikkeket. Az egyetlen logikus magyarázat az lehet, hogy a korábbi modelleknél a tárhely jóval szűkebb volt, de a néhány megabájtos weboldalak esetén ez sem egy erős érv, még akkor sem, ha az Apple nem tűr kompromisszumot a felhasználói élmény terén.

Maga tény, hogy az iPhone 3G S kompatibilis lesz az iOS6-tal, eleve felvet bizonyos kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy az Apple mi alapján szelektál. Főleg úgy, hogy az eredeti iPad egyáltalán nem támogatott, holott újabb és erősebb, nagyobb teljesítményű hardverek vannak benne, mint a 3GS-ben. A technikai helyett üzleti gyökerű döntés alapja bizonyára az, hogy a 2010-es iPad modell már nem, de az egyébként már elavult iPhone 3G S még mindig gyártásban van, így még mindig vannak olyan felhasználók, akik ezt a modellt újként használják.

Így a pohár félig üres, félig tele: ugyan minden, még gyártásban lévő modellen elérhető lesz a legújabb operációs rendszer, adva ezzel egy fricskát az Androidnak. Ugyanakkor sok, a bemutatón is citált képesség nem jelenik meg, így az iPhone 3G S és a 4. generációs iPod Touch kimarad a megosztott fotó streamekből, nem kapják meg a levelező kliensben a “smart mailbox” funkciót, illetve nem válaszolgat majd vissza a Siri és nem működik majd a FaceTime mobilhálózaton keresztül. Csakugyan kimarad a régi modellek frissítéséből az új turn-by-turn navigáció, illetve a fotorealisztikus térbeli térképnézet is.

Marad azért újdonság

Aggodalomra viszont nincs ok, hiszen ennek ellenére az új, fejlettebb értesítési központ, a Facebook integráció, illetve az Androidban már ősinek számító hívással kapcsolatos látványképességek, illetve az új Passbook app és a továbbfejlesztett iMessage mind megjelenik majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iPad 2 tulajdonosoknál a Siri és a FaceTime mobilhálózaton keresztüli működése marad csak ki. A sima iPhone 4 tulajdonosoknak viszont ezeken felül le kell mondani a 3D-s térképről és a navigációról. Az iPhone 4S-t használók viszont elvileg mindent élvezhetnek majd, amit az új operációs rendszer hoz majd,

A hirtelen változás a bevett stratégiákban többek közt azt is jelenti, hogy az iPhone 3G S a szokásosnál sokkal tovább maradt a piacon. Az a tény viszont, hogy nem csak a technikai akadályok miatt nem implementálható képességeket hagyta ki az Apple, azt sugallja, hogy ez már nem tart ki soká. Feltételezhetően az ősszel érkező új iPhone modell gyártásának megindulásával párhuzamosan a 3G S gyártás szép lassan leáll és már csak a meglévő készletek értékesítése erejéig marad kapható. Ennek ellenére már régen nem igaz az 1 iPhone elmélet, hiszen a piacon a következő hónapokban legalább háromféle szoftver verzió és az iPod Touch-okat nem számolva is 7 különböző hardver lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról