Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 8. 14:13

App Centert indított a Facebook

A Facebook hivatalosan is lerántotta a leplet tegnap az App Center nevű, alkalmazáspiactér-jellegű webes és mobilos felületéről. Azok az alkalmazások kerülhetnek be a közösségi hálózat válogatásába, amik Timeline-, illetve Facebook-integrációt használnak valamilyen módon.

Induláskor máris 600 közösségi alkalmazás érhető el a felületen keresztül, így végre átláthatjuk, hogy milyen alkalmazások keringenek a Facebook ökoszisztémában és mik szemetelik tele az emberek feedjeit. A szemetelés bizonyára a Facebooknak is szemet szúrt, ugyanis az elmúlt időszakban több olyan finomítás történt, ami az alkalmazások automata posztjait kordában tartja.

A 600-as gyűjtemény egyébként nem azért nem 6000 vagy több, mert a Facebook nem talált volna több alkalmazást, hanem ahogyan azt előre beharangozta a cég, itt csak a minőségi mércének is megfelelő appok kapnak helyet. A teljesség igénye nélkül bekerült a Pinterest, Foursquare, Nike+, Draw Something, Endomondo, Runkeeper, illetve több tucat építős, farmos játék is.

Az App Center elvileg mindenki számára elérhető lesz, de a terítés szokás szerint fokozatos: elsőként az amerikai felhasználókhoz jut el, majd szép lassan mindenkihez. A webes felületet valószínűleg mindenki el tudja majd érni hamarabb, de a végleges állapotban a mobilos kliensbe is bekerül a válogatás.

Web-mobil kötések

A webes felületen kiválasztott mobilos alkalmazásról a mobil kliensben kapunk egy értesítést, ami linket tartalmaz a telepítőre vagy a platform piacterének érintett oldalára. Így a weben böngészhetjük, hogy milyen alkalmazásokat ajánl számunkra a közösségi háló, kereshetünk a tematikus kategorizáló segítségével, illetve láthatjuk, hogy a barátaink Facebook-fiókjába  milyen appok vannak bekötve. Alkalmazás alatt itt nem csak mobilos programokat értünk, hanem minden olyan szolgáltatást, ami a Facebookkal össze van kötve, aminek a Facebook rendszerében is van egy belső alkalmazása. Ezeket az első használatkor engedélyezni kell, illetve érdemes átnézni, hogy milyen jogosultságokat kér és a Timeline-unkra milyen szűréssel posztol.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az App Center nem egy valódi alkalmazás-piactér, inkább csak egy katalógus, hasonlóan az olyan megoldásokhoz mint amilyen az androidos AppBrain. A megoldás célja a Facebook részéről az, hogy az emberek minél több integrált alkalmazással kapaszkodjanak bele a Facebookba. A Timeline bevezetése valóban több volt mint egy vizuális frissítés, azóta minden egyes lépés abba az irányba mutat, hogy a közösségi hálózat a lehető legalaposabb, valós idejű információs adatbázist akarja építeni felhasználóiról. Ma már nem csak azok a fotók regisztrálódnak Facebook-képként, amit oda töltöttünk fel, hanem azok is, amiket képmegosztókra tettünk fel és megosztottuk őket Facebookon is. A kép maga, a készítés helye is tárolódik. Ugyanígy a hallgatott zenék, a játékok eredményei, a sporttevékenységek és az olvasott cikkek listája is.

Sok adat, kevés pénz

A Facebook ezt a monumentális adattömeget továbbra sem tudja dollárra váltani, sőt, ezekért az alkalmazásokért, szolgáltatásokért sem tud elkérni pénzt, de ennek ellenére igyekszik minél kellemesebbre alakítani a közösségi teret. A Facebook egy marketingvállalat és ennek megfelelően a jövőben is a hirdetésekből fog élni. Jelenleg 901 millió felhasználót számlál a rendszer, ebből 230 millióan játszanak havonta legalább egyszer, illetve a Facebookról több mint 200 millió alkalommal jutott át forgalom az App Store-ba vagy a Play Store-ba csak májusban. Az App Center elindulásával ez a szám bizonyára sokszorosára nő.

A Facebook App Center webes felületét ezen a linken keresztül lehet elérni, a fejlesztők számára pedig itt található a részletes leírás, ami alapján a gyűjteménybe bekerülhet egy alkalmazás.

a címlapról