Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 8. 10:03

Linuxot is futtat a Microsoft felhője

Egy csütörtöki webcast során a Microsoft bejelentette az Azure legújabb fejlesztéseit - ahogy azt a HWSW korábban már megírta, a szolgáltatás már nem csak egy felhőplatform, hanem infrastruktúraként is használható windowsos és linuxos virtuális gépekkel.

Infrastruktúraszolgáltatás Windows és Linux számára

Redmond kezdetben kimondottan platformfelhőként képzelte el az Azure-t, alkalmazásfejlesztőket célozva, azonban a vállalatnak idővel rá kellett döbbennie, hogy talán túlságosan is előreszaladt, a piacon az infrastruktúraszolgáltatások iránt még nagyobb is a kereslet. Utóbbi kisebb szemléletbeli váltást követel meg a felhasználók részéről, főleg ha egyébként is virtualizálták a szervereiket. Ráadásul a felhasználható technológiákat tekintve is kevesebb kötöttséggel jár egy infrastruktúrafelhő, amelyen az ügyfelek változatos szoftverstackeket futtathatnak. A nyilvános felhők által megcélzott ügyfélkör körében pedig nagy népszerűségnek örvendenek a nem-Microsoft technológiák, amelyek számára az Azure nem túl vonzó (igaz, futtathatók PHP, Java Python és Ruby alkalmazások is).

Az egyre szaporodó infrastruktúrafelhők (pl. Amazon, HP, RackSpace) népszerűségét látva végül a Microsoft úgy határozott, az Azure szolgáltatáskínálatát "lefelé" kiterjesztve beindítja a saját IaaS-át, amelyen nem csak a különféle Windows-verziók, hanem Linuxok is támogatottak - egyes szervezetek állítólag az Azure használatának feltételéül szabták meg a Linux támogatását. A tegnapi bejelentés szerint a Windows Server 2008 és 2008 R2 mellett támogatott a Windows Server 2012 RC, a Linux-disztribúciók közül pedig az OpenSUSE 12,1, a SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2, a CentOS 6.2 és az Ubuntu Linux 12.04 LTS.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az infrastruktúraszolgáltatás egyelőre "preview", azaz tesztjelleggel működik, az árak a virtuális gépek által igénybe vett erőforrások alapján óránként 13 és 64 dollárcent között változnak. A Canonical és a SUSE is közölte, teljes körűen támogatják az Azure-ön futó operációs rendszereiket, az infrastruktúraszolgáltatás éles indulásától kezdve a felhasználók ugyanolyan támogatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe hozzájuk mint a fizikai szerverre telepített vagy on-premise rendszereken virtualizált példányokhoz.

Az Azure képességei között korábban is volt VM szerepkör, az instance-eket azonban a rendszer nem futtatta folyamatosan, hanem terheléstől és egyéb tényezőktől függően leállította és újraindította őket, ilyenkor a VM-ben tárolt adatok megsemmisültek - ez nyilvánvalóan nem alkalmas a tipikus vállalati szerverfeladatok kiszolgálására. A perzisztens VM futtatás lehetősége megteremti a lehetőséget a vállalatok számára a hibrid cloudok kialakítására is - a virtuális gépeket mozgathatják a saját infrastruktúrájuk és az Azure között, amennyiben az szükséges.A Virtual Machines szolgáltatást a frissített Windows Azure Management Preview Portalon keresztül lehet kezelni, vagy a Microsoft univerzális parancssori eszköze, a PowerShell segítségével.

A virtuális gépekkel együtt megjelent a virtuális hálózat is.A szolgáltatás lehetőséget az az ügyfelek számára saját hálózati topológia építésére a felhőben, amelyet VPN-en keresztül összekapcsolhatnak a helyi erőforrásaikkal. Az ügyfél teljes ellenőrzést gyakorol saját virtuális hálózata felett, akár IP-címtartományokat rendelhet a virtuális gépekhez vagy saját DNS-t is megadhat. A helyi adatközponttal az összeköttetést IPSEC biztosítja, így egyszerűvé válik akár meglevő alkalmazások migrációja az Azure-re, akár extra kapacitás igénybe vétele például csúcsterhelés esetén. Létrehozhatók olyan hibrid alkalmazások is, amelyek bizonyos komponensei helyben, mások pedig a felhőben futnak.

Weboldalak, webalkalmazások ingyen

A statikus webkiszolgálás klasszikusan nem tartozik a cloudok erősségei közé, a Microsoft azonban a weboldalakat és webalkalmazásokat is szeretné saját felhőjében látni, még akkor is, ha nyílt forrású technológián (WordPress, Joomla!, Drupal, DotNetNuke, Umbraco) alapulnak. Az Azure új szolgáltatása a Web Sites, amely .NET, Node.js és PHP weboldalak otthona lehet, ezekhez SQL Database (korábbi nevén SQL Azure) agy MySQL adatbázis használható, utóbbit a ClearDB biztosítja a Microsoft platformfelhőjében. A vállalat szerint az elkészült weboldalakat ugyanúgy lehet az Azure-re publikálni mint eddig, akár FTP hozzáférés is lehetséges, emellett megvalósították az integrációt a Gittel és a Team Foundation Service-szel, illetve a Microsoft WebMatrixszel.

A kis forgalmú, vagy éppen konstans, jól tervezhető terheléssel bíró weboldalak és alkalmazások java számára a felhő általában drágább mint a hagyományos megközelítés (pl. hoszting), a Microsoft most átvágja a gordiuszi csomót: legfeljebb 10 site (1 gigabájt storage, napi 165 megabájt kimenő adatforgalom, 20 megabájt MySQL) ingyenesen költöztethető az Azure Web Sites-ra, ebben az esetben az ügyfél más ügyfelekkel osztozik egy virtuális gépen - pénzért azonban kérhető exkluzív virtuális gép, az igénybe vett erőforrások pedig a terheléssel együtt skálázódnak. Az árat a Microsoft óránkénti bontással számolja ki.

Olcsóbb storage

Megjelent egy új storage-szolgáltatás is, amely "csak" lokálisan redundáns, vagyis az adott Azure adatközponton belül. Ez azoknak a felhasználóknak lehet jó, akik nem igénylik a globális replikációt, például mert a szolgáltatásuk egy jól behatárolható földrajzi régiót céloz. A lokálisan redundáns storage ára harmadával alacsonyabb a globális replikációval védetténél. Itt érdemes szót ejteni arról, hogy a Storage és CDN ára jelentősen csökkent az Azure-ön, 10 ezer tranzakció helyett már 100 ezret ad 1 dollárcentért a Microsoft, ami 90 százalékos áresést jelent.

A 2012. júniusi Windows Azure SDK már tartalmazza azokat a fejlesztői eszközöket, amelyek az új szolgáltatásokat használó alkalmazások fejlesztéséhez szükségesek. A frissítés kibővített Java-, PHP- és .NET-támogatást biztosít, és a fejlesztők már a Python nyelvet is használhatják. Az Azure SDK teljes mértékben támogatja a Windows és Mac operációs rendszereken történő fejlesztést is. A felhőszolgáltatás további újdonságaival kapcsolatban érdemes elolvasni a Microsoft hivatalos blogját, Scott Guthrie .NET-guru blogbejegyzését, valamint megtekinteni a tegnapi bejelentés webcastját.

A HUP és a HWSW jövő héten konferenciát tart a felhő gyakorlati használhatóságáról. Az esemény programja itt olvasható, jelentkezni itt lehet.

a címlapról