Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 6. 08:19

Megvette a Google a Meebót

A Google felvásárolta a Meebo nevű céget, amit a felhasználók leginkább a webes chat-aggregátor szolgáltatásáról ismerhettek. A cég bevételei hirdetésből származtak, ebből a szempontból illik a Google palettájára, és a felvásárlás illik a Google közösségi törekvéseibe is.

A Meebo 2005 óta létező cég, aminek a fő terméke egy böngészőben futó, azonnali üzenetküldőket aggregáló eszköztár. A szolgáltatással mindenféle kliens telepítése nélkül be lehetett jelentkezni már hosszú évekkel ezelőtt is a Live Messengerbe, Yahoo Messengerbe, AIM-be, ICQ-ba. Később a lista bővült a Google Talkkal és a Facebook Chattel is, illetve az egyszerű webes kliensből a Meebo átalakult egy beépülő böngésző eszköztárrá, ami a csevegés mellett bemutatta a szájtonkénti csevegőszobákat is. A toolbaron megjelenő hirdetések az épp megnyitott oldal tartalmához és a felhasználói profilhoz is idomultak, jól targetálható felületeket kínálva a hirdetőknek.

Böngészős csevegés rendszereken át

A Meebo azért válhatott nagyon gyorsan sokak kedvencévé, mert a vállalati dolgozók is nyugodtan cseveghettek munkahelyükről ennek segítségével, a hálózati proxyk bármilyen beállításai és tiltásai mellett is biztosan működött a szolgáltatás - sok cégnél még mind a mai napig tiltva vannak az azonnali üzenetküldők, ott a csalafinta dolgozók előszeretettel csatlakoznak fel csevegni a Meebóval. Még arra sem kellt figyelni, hogy az ismerőseink melyik rendszerbe vannak épp belépve, közösen is megjeleníthető volt a lista és mindenkihez ott lehetett hozzászólni, ahol éppen jelen volt, összekötve a különböző azonnali üzenetküldő szigeteket.

Az évek során jelent meg kliens egyébként Android, iOS és Blackberry eszközökre is. Illetve a felhasználók kreálhattak saját chatszobákat, amiket akár jelszóval is védhettek. Érdekes módon a cég tavaly év végén minden előjel nélkül bezárta az egyedi chat funkciót, magyarázat nem volt, s a felhasználók zúgolódása ellenére ez az állapot végleges lett. Előfordulhat, hogy már ekkor az eladás előkészítése folyt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyan a csevegőről a mainstream médiában kevés szó esett az elmúlt években, de a Szilícium-völgyben a 100 legígéretesebb startup vállalkozás egyikeként tartották számon a Meebót. 2005-ben a webes körökben híres befektető, a Sequoia Capital segítette az útnak indulást, 2010 végéig a Meebo összesen 70 millió dollár értékben vonzott kockázati tőkét. Ehhez képest a mostani Google-felvásárlás alig 100 millió dolláros összegről szól, bár a tényleges árról egyik fél sem nyilatkozott hivatalosan.

Nem tudni, mi lesz a sorsa

A hirdetésekből élő webes csevegő kiválóan illeszkedik a Google világképébe, minden bizonnyal a Google+ hódító útjának egy következő állomása lenne a Meebo integrálása. Arról nem szólnak a hírek, hogy a Meebo márkanév megmarad-e, vagy hogy egyáltalán szüksége van e a Google-nek a szolgáltatásra vagy csak a technológiát és az embereket vásárolta meg. Amennyiben a kis márka felszívódik, akkor viszont kár volt tavaly év végén az új funkciókat bevezetni és teljesen megújítani a dizájnt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról