Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 4. 12:43

Teljesen bezár a Picplz

Az Instagram megjelenése Androidra az első, a Facebook általi felvásárlás pedig a második csapás volt minden mobilos képmegosztó számára. A pár hónapja még az Androidon egyik legnépszerűbbnek számító PicPlz ezt a helyzetet gyorsan be is látta, egy hónap múlva végleg megszűnik a szolgáltatás.

Nem a képmegosztás a lényeg

Az Instagram előtt is számtalan webes és mobilos képfeltöltő létezett, az egyszerű funkció felé azonban egészen új modellek kerültek. Egy ilyen szoftver nem egyszerűen biztonsági mentést csinál a képeinkről, nem egyszerűen feltölti őket webre és becsatornázza azokat a közösségi hálózatokba, hanem jobb esetben “életérzést” is ad, ahogyan az Instagram.

A képmegosztás önmagában nem érdekes, még az sem jelent sikert, ha tucatnyi effektet lehet alkalmazni a mobilok gyenge optikájával készült fotók feltuningolására és az is kevésnek bizonyul, ha be lehet jelölgetni a cimborákat és meg lehet osztani a képeket egyéb hálózatok felé is. A PicPlz  képes azonnal a Dropbox felé is szinkronizálni a fotókat, tudott szövegeket montírozni rájuk, és némi szerkesztést is lehetett a mobilos klienssel végezni.

Ebből a szempontból a képmegosztó megszűnése igen sajnálatos tény, de egyáltalán nem meglepetés. Apple iOS alatt már jó ideje nem tud labdába rúgni semmi más mobilos fotóalkalmazás az Instagram mellett, de a tájékozottabb Android-felhasználók is hosszú ideje készültek a migrációra már a számukra készült kliens megjelenése előtt. Bár konkrét statisztikák nem állnak rendelkezésre, biztosak lehetünk benne, hogy az Instagram mobilon, a Pinterest pedig desktopon elsöpörte a PicPlz-t, a helyét pedig beszórta sóval.

Egy hónap van a kiköltözésre

A kivégzést a cég hétvégén jelentette be, a felhasználóknak egy hónapjuk van: július 3-án, még az amerikai függetlenség napi tűzijátékok előtt a szolgáltatás leáll és az összes adat törlődik. Minden regisztrált felhasználó kapott egy e-mailt, amiben az ügyfélszolgálat arra kéri, hogy a fenti dátumig lépjen be a webes felületen keresztül és töltse le azokat. Képeket feltölteni egyébként még akár most is lehet, a funkciók az utolsó pillanatig elérhetők maradnak.

Ha valaki használta a Dropbox backup lehetőségét, akkor neki az összes eredeti, nagy felbontású kép megvan a cloudban, pár könnycsepp elmorzsolásán túl más dolga nincs. Ha valaki egy Tumblr feedbe gyűjtötte esetleg őket, akkor onnan is könnyen kibányászhatóak a képek utólag is, aki viszont óvatlanul sehová nem készített biztonsági másolatot a fotókból, az kénytelen lesz egyesével elmenteni azokat, a PicPlz ugyanis nem készített egy “minden fotó letöltése" megoldást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szorgalmas klikkelgetés helyett persze érdemes várni néhány napot, amíg elkészülnek a külső fejlesztésű, kényelmes, böngészőbe ágyazható felhasználói scriptek, amikkel egyszerűen letudható ez a feladat. Ezután persze mindenki elkezdheti átnézni a korábbi jól sikerült alkotásait és esetleg újrahasznosítani azokat Instagramon.

Újratervezés

A PicPlz bezárása egyébként nem feltétlenül egy üzleti kudarc. A cég zsákutcába jutott, az igaz, viszont nem bukott el befektetői pénzeket, hiszen a vállalatot az alapítók finanszírozták a kezdetektől. A zsákutcát pedig időben felismerték és az elmúlt évben már minden erőfeszítésük egy másik megoldásra, egy fizetős iOS-appra ment el, ami a Pinterest-felhasználókat szolgálja ki. A PinFlip ugyan szintén erős külső kitettséggel rendelkezik, de a csapat szerint ebben a megoldásban több perspektíva lesz, biztosan sokat hallunk még róluk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról