Szerző: Dojcsák Dániel

2012. június 4. 12:43

Teljesen bezár a Picplz

Az Instagram megjelenése Androidra az első, a Facebook általi felvásárlás pedig a második csapás volt minden mobilos képmegosztó számára. A pár hónapja még az Androidon egyik legnépszerűbbnek számító PicPlz ezt a helyzetet gyorsan be is látta, egy hónap múlva végleg megszűnik a szolgáltatás.

Nem a képmegosztás a lényeg

Az Instagram előtt is számtalan webes és mobilos képfeltöltő létezett, az egyszerű funkció felé azonban egészen új modellek kerültek. Egy ilyen szoftver nem egyszerűen biztonsági mentést csinál a képeinkről, nem egyszerűen feltölti őket webre és becsatornázza azokat a közösségi hálózatokba, hanem jobb esetben “életérzést” is ad, ahogyan az Instagram.

A képmegosztás önmagában nem érdekes, még az sem jelent sikert, ha tucatnyi effektet lehet alkalmazni a mobilok gyenge optikájával készült fotók feltuningolására és az is kevésnek bizonyul, ha be lehet jelölgetni a cimborákat és meg lehet osztani a képeket egyéb hálózatok felé is. A PicPlz  képes azonnal a Dropbox felé is szinkronizálni a fotókat, tudott szövegeket montírozni rájuk, és némi szerkesztést is lehetett a mobilos klienssel végezni.

Ebből a szempontból a képmegosztó megszűnése igen sajnálatos tény, de egyáltalán nem meglepetés. Apple iOS alatt már jó ideje nem tud labdába rúgni semmi más mobilos fotóalkalmazás az Instagram mellett, de a tájékozottabb Android-felhasználók is hosszú ideje készültek a migrációra már a számukra készült kliens megjelenése előtt. Bár konkrét statisztikák nem állnak rendelkezésre, biztosak lehetünk benne, hogy az Instagram mobilon, a Pinterest pedig desktopon elsöpörte a PicPlz-t, a helyét pedig beszórta sóval.

Egy hónap van a kiköltözésre

A kivégzést a cég hétvégén jelentette be, a felhasználóknak egy hónapjuk van: július 3-án, még az amerikai függetlenség napi tűzijátékok előtt a szolgáltatás leáll és az összes adat törlődik. Minden regisztrált felhasználó kapott egy e-mailt, amiben az ügyfélszolgálat arra kéri, hogy a fenti dátumig lépjen be a webes felületen keresztül és töltse le azokat. Képeket feltölteni egyébként még akár most is lehet, a funkciók az utolsó pillanatig elérhetők maradnak.

Ha valaki használta a Dropbox backup lehetőségét, akkor neki az összes eredeti, nagy felbontású kép megvan a cloudban, pár könnycsepp elmorzsolásán túl más dolga nincs. Ha valaki egy Tumblr feedbe gyűjtötte esetleg őket, akkor onnan is könnyen kibányászhatóak a képek utólag is, aki viszont óvatlanul sehová nem készített biztonsági másolatot a fotókból, az kénytelen lesz egyesével elmenteni azokat, a PicPlz ugyanis nem készített egy “minden fotó letöltése" megoldást.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szorgalmas klikkelgetés helyett persze érdemes várni néhány napot, amíg elkészülnek a külső fejlesztésű, kényelmes, böngészőbe ágyazható felhasználói scriptek, amikkel egyszerűen letudható ez a feladat. Ezután persze mindenki elkezdheti átnézni a korábbi jól sikerült alkotásait és esetleg újrahasznosítani azokat Instagramon.

Újratervezés

A PicPlz bezárása egyébként nem feltétlenül egy üzleti kudarc. A cég zsákutcába jutott, az igaz, viszont nem bukott el befektetői pénzeket, hiszen a vállalatot az alapítók finanszírozták a kezdetektől. A zsákutcát pedig időben felismerték és az elmúlt évben már minden erőfeszítésük egy másik megoldásra, egy fizetős iOS-appra ment el, ami a Pinterest-felhasználókat szolgálja ki. A PinFlip ugyan szintén erős külső kitettséggel rendelkezik, de a csapat szerint ebben a megoldásban több perspektíva lesz, biztosan sokat hallunk még róluk.

a címlapról