Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 04. 14:46:00

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel

Az Intel kutatói olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek segítségével a vékony és könnyű noteszgépeket műanyagból is ugyanolyan strapabíróvá lehetne építeni, mint fémből készült társaikat.

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel - a vállalat duponti (Washington, USA) kutatóközpontjában a mérnökök olyan módszereket fejlesztenek, amelyek segítségével a műanyag burkolatú laptopokat a fémházas társaikhoz hasonló strapabírásúvá lehetne építeni. Ráadásul ehhez nincs szükség új anyagok vagy gyártástechnológiák használatára, mégis 25-75 dollárral csökkenthető egy laptop alkatrészköltsége anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

"Az autóiparból és a repülőgépiparból kölcsönzött mérnöki módszerekkel az Intel mérnökei olyan ultrabook koncepciót fejlesztettek ki, ami a forgácsolt alumínium házaknak töredékébe kerül" - olvasható a vállalat blogbejegyzésében, amely azonban nem tér ki arra, pontosan milyen módszerekről és trükkökről van szó. A Reuters cikke szerint az Intel kutatói azzal kísérleteznek, hogy a noteszgépek hardveres alkatrészeit, például az alaplapot vagy az SSD-t hogy lehetne a struktúra merevítésére is bevetni, vagy akár hőleadó felületként használni.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

"Nem fejlesztettünk ki új anyagot. Már rendelkezésre álló műanyagot és gyártástechnológiát használunk" - mondta a Reutersnek a mérnökcsapat vezetője, Ben Broili. "Csak egy kicsit több gondolkodásra van szükség arról, hogyan is rendezzük el a rendszert belülről, hogyan passzolnak és kapcsolódnak össze az alkatrészek." Az Intel a kutatások eredményeit megosztja a PC-gyártó partnerekkel, így jövőre piacra kerülhetnek az első ilyen gépek. "Kompromisszumokat kell kötni, lehet mozgatni a dolgokat, ha a merevlemez nem jó az egyik helyen, át lehet tenni máshová. Lehet választani, költség és minőség szempontjából mit nyersz és mit vesztesz."

A világ legnagyobb chipgyártója az ultrabookoktól 1 hüvelykes vékonyságot követel meg, ez ma még nemigen teljesíthető drága fémház vagy fémváz nélkül. Ennek megfelelően a könnyű és vékony noteszgépek ára inkább az 1000 dollárt közelíti az Egyesült Államokban, ez Magyarországon az árfolyamok és az adót miatt 300 ezer forint feletti árat jelent a legtöbb esetben.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 23:29

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.