Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 4. 14:46

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel

Az Intel kutatói olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek segítségével a vékony és könnyű noteszgépeket műanyagból is ugyanolyan strapabíróvá lehetne építeni, mint fémből készült társaikat.

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel - a vállalat duponti (Washington, USA) kutatóközpontjában a mérnökök olyan módszereket fejlesztenek, amelyek segítségével a műanyag burkolatú laptopokat a fémházas társaikhoz hasonló strapabírásúvá lehetne építeni. Ráadásul ehhez nincs szükség új anyagok vagy gyártástechnológiák használatára, mégis 25-75 dollárral csökkenthető egy laptop alkatrészköltsége anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

"Az autóiparból és a repülőgépiparból kölcsönzött mérnöki módszerekkel az Intel mérnökei olyan ultrabook koncepciót fejlesztettek ki, ami a forgácsolt alumínium házaknak töredékébe kerül" - olvasható a vállalat blogbejegyzésében, amely azonban nem tér ki arra, pontosan milyen módszerekről és trükkökről van szó. A Reuters cikke szerint az Intel kutatói azzal kísérleteznek, hogy a noteszgépek hardveres alkatrészeit, például az alaplapot vagy az SSD-t hogy lehetne a struktúra merevítésére is bevetni, vagy akár hőleadó felületként használni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

"Nem fejlesztettünk ki új anyagot. Már rendelkezésre álló műanyagot és gyártástechnológiát használunk" - mondta a Reutersnek a mérnökcsapat vezetője, Ben Broili. "Csak egy kicsit több gondolkodásra van szükség arról, hogyan is rendezzük el a rendszert belülről, hogyan passzolnak és kapcsolódnak össze az alkatrészek." Az Intel a kutatások eredményeit megosztja a PC-gyártó partnerekkel, így jövőre piacra kerülhetnek az első ilyen gépek. "Kompromisszumokat kell kötni, lehet mozgatni a dolgokat, ha a merevlemez nem jó az egyik helyen, át lehet tenni máshová. Lehet választani, költség és minőség szempontjából mit nyersz és mit vesztesz."

A világ legnagyobb chipgyártója az ultrabookoktól 1 hüvelykes vékonyságot követel meg, ez ma még nemigen teljesíthető drága fémház vagy fémváz nélkül. Ennek megfelelően a könnyű és vékony noteszgépek ára inkább az 1000 dollárt közelíti az Egyesült Államokban, ez Magyarországon az árfolyamok és az adót miatt 300 ezer forint feletti árat jelent a legtöbb esetben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról