Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 4. 14:46

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel

Az Intel kutatói olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek segítségével a vékony és könnyű noteszgépeket műanyagból is ugyanolyan strapabíróvá lehetne építeni, mint fémből készült társaikat.

Műanyag ultrabookokon dolgozik az Intel - a vállalat duponti (Washington, USA) kutatóközpontjában a mérnökök olyan módszereket fejlesztenek, amelyek segítségével a műanyag burkolatú laptopokat a fémházas társaikhoz hasonló strapabírásúvá lehetne építeni. Ráadásul ehhez nincs szükség új anyagok vagy gyártástechnológiák használatára, mégis 25-75 dollárral csökkenthető egy laptop alkatrészköltsége anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

"Az autóiparból és a repülőgépiparból kölcsönzött mérnöki módszerekkel az Intel mérnökei olyan ultrabook koncepciót fejlesztettek ki, ami a forgácsolt alumínium házaknak töredékébe kerül" - olvasható a vállalat blogbejegyzésében, amely azonban nem tér ki arra, pontosan milyen módszerekről és trükkökről van szó. A Reuters cikke szerint az Intel kutatói azzal kísérleteznek, hogy a noteszgépek hardveres alkatrészeit, például az alaplapot vagy az SSD-t hogy lehetne a struktúra merevítésére is bevetni, vagy akár hőleadó felületként használni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Nem fejlesztettünk ki új anyagot. Már rendelkezésre álló műanyagot és gyártástechnológiát használunk" - mondta a Reutersnek a mérnökcsapat vezetője, Ben Broili. "Csak egy kicsit több gondolkodásra van szükség arról, hogyan is rendezzük el a rendszert belülről, hogyan passzolnak és kapcsolódnak össze az alkatrészek." Az Intel a kutatások eredményeit megosztja a PC-gyártó partnerekkel, így jövőre piacra kerülhetnek az első ilyen gépek. "Kompromisszumokat kell kötni, lehet mozgatni a dolgokat, ha a merevlemez nem jó az egyik helyen, át lehet tenni máshová. Lehet választani, költség és minőség szempontjából mit nyersz és mit vesztesz."

A világ legnagyobb chipgyártója az ultrabookoktól 1 hüvelykes vékonyságot követel meg, ez ma még nemigen teljesíthető drága fémház vagy fémváz nélkül. Ennek megfelelően a könnyű és vékony noteszgépek ára inkább az 1000 dollárt közelíti az Egyesült Államokban, ez Magyarországon az árfolyamok és az adót miatt 300 ezer forint feletti árat jelent a legtöbb esetben.

a címlapról