Szerző: Gálffy Csaba

2012. június 4. 11:50

A Windows 8-ra fogad az Acer

Már a Windows 8-ra készülve mutatta be termékkínálatát az Acer, a legfontosabb újdonságok már a táblagépek és a noteszgépek közötti határt mossák el. Folyik a kísérletezés a kialakítással - előbb-utóbb valami csak bejön.

A tajpeji Computex konferencia előestéjén már bemutatta a nagyközönségnek idei újdonságait az Acer. A tajvani gyártó legérdekesebb termékei egyértelműen a Microsoft ősszel debütáló operációs rendszerét, a Windows 8-at célozzák, és az x86-os hardvert változatos formában párosítják az érintőkijelzővel.

Iconia W510 és W700

Az Acer két x86-os tabletet mutatott be, az Intel Atom, illetve Ivy Bridge processzoraira építve. A pontos hardveres specifikációkról nem döntött még a gyártó, így sem a CPU-modellekre, sem a memória és a háttértár kérdésében nincs végleges válasz, az operációs rendszer azonban bizonyos: a tabletek Windows 8-cal érkeznek, vagyis október előtt nem kerülnek a boltok polcaira.

A W510 10,1 hüvelykes, IPS rendszerű, 1366 x 768 pixel felbontású érintőkijelzővel rendelkezik és az ASUS Transformer sorozathoz hasonlóan billentyűzet-dokkolót kapott, amely ki is fordítható "bemutató" módba, ilyenkor állványként működik. A meglehetősen vastag készülékház hatalmas akkut takar, a W510 egyetlen feltöltéssel akár 18 órán keresztül is üzemelhet. Az eszköz kifejezetten olcsón, mintegy 400 dollártól lesz kapható, a csúcsmodellért (valószínűleg billentyűzettel együtt) pedig 800 dollárt kérnek majd. A Mobilaréna információi szerint a tabletek 2 gigabájt RAM-mal és maximum 64 gigabájt háttértárral rendelkeznek, illetve lesz SIM-kártyával szerelt verzió is.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

Ha a "dobozos" megoldás kevés: tesztinfrastruktúra házon belül (x) A thyssenkrupp kormányrendszereinek tesztelését is saját fejlesztésű infrastruktúrán végzi.

A W700 valamivel nagyobb, 11,6 hüvelykes, 1080p érintőkijelzővel rendelkezik, kiegészítőként pedig kétállású töltőállomást kínál hozzá a gyártó, de vásárolható billentyűzet is. A társánál jóval vastagabb W700 Ivy Bridge processzort kapott, vagyis kiegészítőkkel teljes értékű PC-ként használható majd.

Aspire S7

Az Iconiához hasonlóan az Aspire S7 is a Windows 8 alá készült, ezúttal hagyományosabb, ultrabook formátumban. A gép különlegessége a Full HD felbontású érintőkijelző - mind a 11, mind a 13 hüvelykes gép esetében. Ugyan a kijelző nem választható el a billentyűzettől, a kialakítás ebben az esetben is a tabletek és a noteszgépek közötti határ elmosásáról szól: az ultrabookot úgy tervezte az Acer, hogy az asztalra teljesen lefektethető legyen, így például többen is játszhatunk az érintőkijelzőn egyszerre.

A készülékház mindössze 12 milliméter vastag és alumíniumból készül. A 13 hüvelykes modell fedlapja üveg borítást kapott, ez várhatóan rendkívül kényessé teszi a gépet külső behatásra, az Acer szerint az Aspire S7 így sokkal elegánsabb. Kifejezetten jó hír, hogy a gyártó szerint a belépő szintű modell ára ezer dollár alatt lesz, a csúcsért pedig 1800 dollárt kell kifizetni.

a címlapról