Szerző: Koi Tamás

2012. június 4. 10:15

Sok újdonsággal érkezik a Firefox 13

Ismét verziófrissítéshez ért a Mozilla böngészője, a Firefox. A 13-as verzió hosszú idő óta az első olyan kiadás, mely a felhasználók számára is azonnal szembeötlő és hasznos újításokat kínál.

Küszöbön a Firefox soron következő, 13-as verziójának a megjelenése, mely a korábbi frissítésekkel ellentétben ezúttal nem csak a motorháztető alatt, illetve a fejlesztők számára kínál újdonságokat. A Mozilla Alapítvány böngészője így többek közt új, átalakított kezdőoldalt kapott és változott a böngészőfülek kezelése is, ami leginkább akkor lehet hasznos, ha a felhasználó újraindítja a böngészőt.

Az egyik legfontosabb újdonság a böngészőben a megújult kezdőoldal: az új felületen a felhasználó rendezgetheti a letöltéseit, a könyvjelzőit, a böngészőkiegészítőket vagy akár elindíthatja a szinkronizálást is. Az új kezdőlap beállítására a böngésző telepítést követő első elindítása után van lehetőségük a felhasználóknak. Szintén átalakul az új verzióval az új böngészőfül megnyitása után jelentkező oldal. A Firefox 13-tól kezdődően alapesetben egy új böngészőfül megnyitása után a program felajánlja a kilenc leggyakrabban látogatott weboldalt, hasonló elrendezésben, mint ahogy a Chrome vagy az Opera teszi. A kilenc hely bármelyikére rögzíthető az éppen ott megjelenő webes tartalom, de újabb helyek felvitelére manuálisan egyelőre nincs lehetőség.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

További fontos újítás a "tabs on demand", melynek köszönhetően a böngésző gyorsabban indul el abban az esetben, ha úgy állították le, hogy több böngészőfül is nyitva volt. Az új funkció ugyanis csak akkor tölti be az oldalakat, ha a felhasználó lekattintja az adott fület, míg a korábbi változatoknál ez automatikus volt, vagyis minél több böngészőfület hagyott nyitva a felhasználó a Firefox bezárásakor, annál tovább tartott a program indulása.

A nagyközönség számára holnap elérhető Firefox 13 a motorháztető alatt is rejt magában néhány kevésbé számottevő változást, melyek leginkább a böngésző memóriahasználatát optimalizálják. Aki a hivatalos megjelenés előtt kipróbálná az új, végleges verziót, már most elérheti a programot a Mozilla ftp-oldaláról.

a címlapról