Szerző: Koi Tamás

2012. június 4. 10:15

Sok újdonsággal érkezik a Firefox 13

Ismét verziófrissítéshez ért a Mozilla böngészője, a Firefox. A 13-as verzió hosszú idő óta az első olyan kiadás, mely a felhasználók számára is azonnal szembeötlő és hasznos újításokat kínál.

Küszöbön a Firefox soron következő, 13-as verziójának a megjelenése, mely a korábbi frissítésekkel ellentétben ezúttal nem csak a motorháztető alatt, illetve a fejlesztők számára kínál újdonságokat. A Mozilla Alapítvány böngészője így többek közt új, átalakított kezdőoldalt kapott és változott a böngészőfülek kezelése is, ami leginkább akkor lehet hasznos, ha a felhasználó újraindítja a böngészőt.

Az egyik legfontosabb újdonság a böngészőben a megújult kezdőoldal: az új felületen a felhasználó rendezgetheti a letöltéseit, a könyvjelzőit, a böngészőkiegészítőket vagy akár elindíthatja a szinkronizálást is. Az új kezdőlap beállítására a böngésző telepítést követő első elindítása után van lehetőségük a felhasználóknak. Szintén átalakul az új verzióval az új böngészőfül megnyitása után jelentkező oldal. A Firefox 13-tól kezdődően alapesetben egy új böngészőfül megnyitása után a program felajánlja a kilenc leggyakrabban látogatott weboldalt, hasonló elrendezésben, mint ahogy a Chrome vagy az Opera teszi. A kilenc hely bármelyikére rögzíthető az éppen ott megjelenő webes tartalom, de újabb helyek felvitelére manuálisan egyelőre nincs lehetőség.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

További fontos újítás a "tabs on demand", melynek köszönhetően a böngésző gyorsabban indul el abban az esetben, ha úgy állították le, hogy több böngészőfül is nyitva volt. Az új funkció ugyanis csak akkor tölti be az oldalakat, ha a felhasználó lekattintja az adott fület, míg a korábbi változatoknál ez automatikus volt, vagyis minél több böngészőfület hagyott nyitva a felhasználó a Firefox bezárásakor, annál tovább tartott a program indulása.

A nagyközönség számára holnap elérhető Firefox 13 a motorháztető alatt is rejt magában néhány kevésbé számottevő változást, melyek leginkább a böngésző memóriahasználatát optimalizálják. Aki a hivatalos megjelenés előtt kipróbálná az új, végleges verziót, már most elérheti a programot a Mozilla ftp-oldaláról.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról