Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 25. 11:22

Kétszáz dolláros tablettel támad az NVIDIA

Alacsony áron gyártható, de nagy teljesítményű, Tegra 3 rendszerlapkát használó tablet-referenciaplatformot mutatott be az NVIDIA.

Referenciahardvert készített a tabletgyártók számára az NVIDIA - jelentette be Rob Csongor, az NVIDIA befektetői kapcsolatokért felelős alelnöke a részvényesek rendes évi közgyűlésén. A cég persze nem száll be a táblagépgyártásba, csupán gyártópartnereinek életét könnyíti meg azzal, hogy a költséges és időigényes termékfejlesztés oroszlánrészét magára vállalja. A lapkagyártó szerint a Kai referenciaplatform nyomán számottevően csökkenthető a Tegra 3-as tabletek gyártási költsége is, egészen a kifejezetten pénztárcabarát 200 dolláros végfelhasználói árig.

"Az Android-stratégiánk egyszerű, szeretnénk lehetővé tenni, hogy partnereink 200 dolláros, Android Ice Cream Sandwich rendszerű négymagos tableteket dobjanak piacra - ebben segít a Kai platform" - mondta Csongor. "A Kai platform fontos eleme, hogy kihasználja a Tegra 3 'titkos összetevőit', amelyek segítségével a rendszer ára leszorítható. Sok egyedi fejlesztéssel sikerült a kijelző fogyasztását és az alkatrészek árát csökkenteni." A Kai egyik fontos eleme, hogy LP-DDR helyett DDR3L szabványú memóriát használ, amely magasabb teljesítményt és olcsóbb modulokat jelent, némileg magasabb fogyasztás árán.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az NVIDIA bejelentése szerint egyes gyártópartnerek már korábban hozzáférést kaptak a Kai platformhoz és beindították az azon alapuló termékek gyártását, így hamarosan a piacon is találkozhatunk a tablet többé-kevésbé módosított verzióival. Az iparági pletykák szerint valószínűleg egy ilyen Kai tablet lesz a Google Nexus tablet is, amelyet várhatóan a Google I/O alkalmával mutatnak be.

Nem csak Android

Az NVIDIA a bemutatón fontosnak látta kihangsúlyozni azt is, hogy a Kai jelenlegi formájában az Android operációs rendszert támogatja, a jövőben azonban készülhet Windows RT-t futtató referenciaplatform is. "A Windows és Intel monopóliumának vége alapjaiban rajzolta át a PC-s világot, ezt mi nagyon izgalmas lehetőségként látjuk a kitörésre" - mondta Csongor.

A referenciaplatformok a videokártyák piacán hagyományosan bevett szokásnak számítanak, a GPU-gyártó megtervezi a kártya áramköri modelljét és a hűtést is, amelyet első körben a partnerek elkezdenek gyártani, ezzel lerövidül a piaci bevezetéshez szükséges idő. A premier után természetesen mindenki számára adott a lehetőség a design finomítására vagy gyökeres átalakítására - ezek szoktak lenni a második körös, tuningolt vagy egyéb módon optimalizált kártyák. Ezt a modellt használta nemrég az Intel is, a Medfield rendszerchip köré olyan referenciatelefont épített, amelyet több cég is elkezdett árulni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.