Szerző: Koi Tamás

2012. május 24. 11:56

Pengevékony és méregdrága lesz az LG első OLED-tévéje

Újabb részletek derültek ki az LG Electronics hamarosan boltokba kerülő OLED-tévéjéről. Ez lehet az egyik első olyan, szerves kijelzőtechnológiára épülő tévé a piacon, mely a nagyobb kijelzőméret miatt a nappalikban is helytáll - feltéve, hogy tehetős család nappalijáról van szó.

Exkluzív környezetben, Monacóban mutatta be legújabb, csúcskategóriás tévékészülékét az LG. A cég még a januári CES-en közölte, hogy idén 55 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkező OLED-tévét dob piacra, a Las Vegas-i kiállításon azonban még csak egy kezdeti prototípust láthattak az érdeklődők. A monacói rendezvényen több elképesztő műszaki részlet is napvilágot látott a tévéről, mely Európában a második félévben kerül forgalomba.

A szerves fénykibocsátású diódákra épülő 55EM9600-as típus 55 hüvelykes képátlójú, pengevékony panellel rendelkezik: Mivel az OLED-tévéknél nincs szükség háttérvilágításra, ezért a mérnökök a lehető legvékonyabb kávát tudták megalkotni a kijelző köré. Az LG csúcskategóriás tévéje így mindössze 4 milliméter vastagságú, a panel ehhez szénszálas merevítésű burkolatot kapott. Az elektronika nagy része a talapzatba került, a teljes készülék súlya pedig mindössze 10 kg, vagyis jóval kevesebb, mint a hasonló képátlójú, hagyományos felépítésű LCD- vagy plazmatelevízióké.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az LG szupervékony OLED-tévéje természetesen 3D-s képi megjelenítésre is alkalmas (a szokásos passzív szemüveges megoldással), a készülék a különböző 3D-s források mellett a 2D-s képek konverziójára is alkalmas. A televízióhoz speciális, mozgásérzékelős távirányító is jár, emellett hangutasításokkal is vezérelhető. Az új OLED-tévé a fentiek mellett értelemszerűen okostévé-funkciókkal is el lett látva, az alkalmazások és a kezelőfelület megfelelő sebességű futtatásáról kétmagos rendszerprocesszor gondoskodik.

A csúcstechnikáért cserébe ugyanakkor meglehetősen borsos árat kér majd az LG, bár erről egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan a koreai gyártó. Az Engadget úgy tudja, hogy a modell Európában 8 ezer eurós, vagyis napi árfolyamon átszámolva nagyjából 2,4 millió forintos fogyasztói áron találhat gazdára a kezdetekkor.

a címlapról