Szerző: Koi Tamás

2012. május 21. 12:03

Dél-Amerika bevásárolná magát az európai távközlési piacra

Megváltoztathatja az európai távközlési lszektor tulajdonosi viszonyait a válság: a térségben működő szolgáltatók némelyike iránt élénken érdeklődik a dél-amerikai tőke, élén Carlos Slim milliárdossal.

Osztrák részesedést vásárolna az osztrák Telekom Austria szolgáltatóban cégén, az América Móvilon keresztül Carlos Slim milliárdos. A világ leggazdagabb emberének tartott mexikói milliárdos a jelek szerint megtérülő befektetési célpontként tekint az európai távközlési piacra - nem a Telekom Austria ugyanis az egyetlen cég, melyre, illetve melynek egy részére Slim szemet vetett.

A Format magazin riportja szerint Slim jelenleg a tárgyalások kezdeti szakaszában van a Telekom Austria két legnagyobb befektetőjével, Ronny Pecikkel, illetve az OelAG-vel, összesen 28,4 százaléknyi tulajdonrész megvásárlásáról. A lap értesüléseit egyelőre sem az América Móvil, sem a szolgáltatásaival több környező országban Telekom Austria részéről nem kívánták kommentálni.

Az América Móvil, Dél-Amerika legnagyobb távközlési szolgáltatója ma 16 országban van jelen Latin-Amerikában és Észak-Amerikában egyaránt. A csaknem 150 ezer munkavállalót foglalkoztató cégnek ebben a két régióban 246 millió mobil és csaknem 60 millió vezetékes szolgáltatást használó ügyfele van. A cég az utóbbi időszakban akvizíciós stratégiával próbál magának új szolgáltatókat szerezni a térségben, illetve immár a válság által sújtott európai piacon is.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A vállalat éppen a múlt héten közölte, a holland KPN szolgáltatóban is növelni kívánja már meglévő részesedését, szintén 28 százalékra. A cég készpénzben fizetne 3,5 milliárd eurót (részvényenként 8 eurót) a nagyobb üzletrészért, az ezzel kapcsolatos hivatalos vételi ajánlatot várhatóan a következő hónapban nyújtja be az América Móvil.

A válság miatt megrogyott európai távközlési szektorra a tulajdonosi szerkezet változásával együtt a konszolidáció is jellemző folyamat: több cég korábbi versenytársakkal összefogva igyekszik a pozícióját erősíteni egyes országokban, míg vannak olyan szolgáltatók (például a Vodafone), melyek valósággal menekülnek azokról a fejlett piacokról, ahol nem várható további növekedés, emellett továbbra is éles versenyhelyzet tapasztalható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.