Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 8. 11:13

Szerzői jogot sért az Android Java-implementációja

Elmarasztaló ítéletet hozott az esküdtszék az Oracle-Google perben, az Android Java-implementációja megsértette az Oracle szerzői jogait. Az azonban a döntés nyomán sem tiszta, hogy az API-kat védi-e szerzői jog.

Súlyos vereséget szenvedett az Android platform az Oracle-Google per első szakaszában, miután az esküdtszék úgy találta, hogy a mobil operációs rendszer nem szabványos Java-implementációja megsérti az Oracle szerzői jogait. A San Franciscóban folyó pert az Oracle indította 2010-ben, miután a Google nem volt hajlandó licencszerződést kötni az Android rendszerben használt Java-megoldásra.

Mit jelent a döntés?

Az ítélet szerint az esküdtszék úgy találta, hogy a Google felhasználta a Java API-k "struktúráját, sorrendjét és rendszerezését", ezzel pedig megsértette az Oracle szerzői jogait. Az API és a szerzői jog kérdésében a per azonban nem húzta meg a határvonalakat, a Google "fair use" védekezése tekintetében az esküdtszék nem jutott döntésre, sem elmarasztaló, sem felmentő irányba.

Az esküdtszék döntésének körülményeit a pert levezető William Alsup bíró határozta meg, aki 12 esküdtet és egyhangú döntést írt elő. Az első szám kifejezetten magasnak számít, polgári peres eljárásban nem szoktak ennyi esküdtet behívni. A második kitétel szintén a büntetőügyekre jellemzőbb: csak azok a döntések lesznek érvényesek, amelyekről az esküdtek a mérlegelés során teljes mértékben meg tudták győzni egymást, vagyis mindegyiküknek vétójoga van, a döntéshez egyhangú határozat kell.

Az esküdtszék két kisebb horderejű kérdésben is hozott döntést. A Google a Java API-k dokumentációjának szerzői jogait nem sértette meg, egy átvett kódrészlet esetében azonban történt egy jogsértés: a kilencsoros "rangeCheck" metódust a Google valóban átvette. Ez a győzelem azonban meglehetősen súlytalan, a kártérítési perben ezért milliárdokat nem lehet legombolni a keresőcégről.

Nem szabad a Java?

Az esküdtszék döntése azonban nem csak az Android rendszerre és a köré épülő ökoszisztémára, hanem a szélesebb Java-közösségre is fontos hatással lehet. Az esküdtszék ugyanis úgy találta, hogy az API "struktúrája, sorozata és rendszere" (structure, sequence, and organization) a szerzői jog hatálya alá esik, amely fölött a létrehozó vállalat (jelen esetben a Sunt felvásárló Oracle) rendelkezik. A Java azonban nyílt forráskódú programozási nyelv, amelyet GPLv2 alatt hozott nyilvánosságra a Sun annak idején. A mostani döntés értelmében azonban nem tiszta, hogy a nyelv milyen értelemben számít szabad szoftvernek - a Java API felhasználásához ugyanis az Oracle álláspontja szerint licencre van szükség.

Az Oracle stratégiája egyértelműnek tűnik: ugyan az okostelefonos piacon nem számít szereplőnek, a cég Java technológiája azonban kritikus eleme a szegmensben mintegy 50 százalékos részesedéssel rendelkező Android platformnak. A vállalat vezetése úgy döntött, hogy ezt monetizálni kívánja, ehhez pedig szellemi tulajdonának kikényszerítését választotta. A per láthatóan a Google-t is meglepte, a Jonathan Schwartz vezette Sun ugyanis korábban beleegyezését adta a Java ilyen felhasználásába, a Sunt megszerző Oracle azonban pénzt szeretne látni az Androidból.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Oracle-nek persze esze ágában sincs lezárni a Javát, a nyelv körül kialakult ökoszisztéma egészséges és gyorsan fejlődik. Amennyiben azonban a bíróság határozottan jogsértőnek találja a Google munkáját és jelentős kártérítést ítél meg, az elriaszthatja a nagyobb iparági szereplőket attól, hogy új projektjeiket Java-alapokon valósítsák meg, ez pedig csökkentheti a nyelv relevanciáját is. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a sikeressé váló termék nyomán az Oracle jelentkezik majd a létrehozónál, jussát követelve.

Hosszú még a vége

A Google ügyvédei azonnal ugrottak a részleges esküdtszéki döntésre és annak érvénytelenítését kérték a bírótól. Az Oracle azonban ragaszkodik a megszerzett győzelemhez, szerinte a részleges döntés is döntés, így azt nem kell kidobni, csak kiegészíteni. A pert levezénylő Alsup bíró ezekre a kérelmekre hamarosan választ ad, így kiderül az is, hogy a megválaszolatlan fair use kérdés tekintetében egy újabb tárgyalás dönt-e majd, vagy a teljes szerzői jogi részt újratárgyalja a bíróság.

A menetrend szerint az Oracle-Google per három különböző részből áll. A bíróság előbb a szerzői jog megsértéséről, majd a szabadalmak megsértéséről hoz döntést, a kártérítés összegét pedig a harmadik szakaszban határozza meg az esküdtszék. A per közben a második szakaszba érkezett, az esküdtszéket a független igazságügyi szakértők már a szabadalmakról oktatják, hamarosan ugyanis a szabadalmakkal kapcsolatos vitás kérdések kerülnek a bíróság elé - az Oracle két Java-szabadalom megsértésével is vádolja a Google-t. Döntés várhatóan hamar, akár jövő héten is születhet, függően a tanúk meghallgatásának és az esküdtszék döntéshozásának sebességétől.

Frissítve: Arról, hogy a Java API-k szerzői jogi védelem alá esnek-e, a levezénylő bíró később hoz majd döntést, az esküdtszék álláspontja ebben nem mérvadó. A cikk szövege ennek megfelelően módosult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról