Szerző: Koi Tamás

2012. április 25. 15:04

A beruházások újbóli fellendülésében bízik az Ericsson

Pozitív közép- és hosszútávú kilátásokkal tekint a jövőbe az Ericsson, a világ első számú mobilhálózati-eszköz gyártója. A cég az első negyedévben az elemzői várakozásokon felül teljesített ugyan, de az erősödő konkurencia és a recesszió egyaránt rányomták a bélyegüket a svéd cég szereplésére.

Az előzetes várakozásokat több szempontból is túlszárnyaló eredményekkel zárta első pénzügyi negyedévét az Ericsson. A svéd hálózatieszköz-gyártó ugyanakkor továbbra is a gazdasági recesszió hatásait nyögi, emellett az egyre erősödő ázsiai konkurenciával is szembe kell néznie. A cég ugyanakkor továbbra is jó pozíciókkal rendelkezik Európában, illetve Észak-Amerikában, ráadásul utóbbi szinte kizárólagos terep a gyártónak, hiszen a kínai beszállítók továbbra sem tudtak maguknak komoly megrendelőt szerezni a tengerentúlon.

A cég adózás és értékcsökkenés előtti eredménye (EBITDA) az év első négy hónapjában 2,8 milliárd svéd korona volt, ami ugyan éves szinten 56 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor így is jóval kedvezőbbnek számít az elemzők által előzetesen várt 2,5 milliárd koronánál. Bár a bruttó eredményhányad is a vártnál nagyobb mértékben, 30-ról 33,3 százalékra javult, a fő profilnak számító hálózati berendezések üzletág forgalma 18 százalékkal, 51 milliárd koronára esett vissza, ezzel kis mértékben alulmúlva az előzetes elemzői várakozásokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Ericsson szerint a cég legfőbb megrendelőinek számító mobilszolgáltatók a gazdasági recesszió hatására érezhetően visszafogták beruházásaikat, ami egyértelműen meglátszik a cég eredményén. Szintén a gazdasági körülményekkel magyarázta gyengébb szereplését a héten az Ericsson legnagyobb kínai kihívója, a Huawei, melynek hálózati eszközöket forgalmazó részlege az egész tavalyi évben mindössze 3,2 százalékkal tudott nőni.

A svéd piacvezető szerint ugyanakkor a közép- és hosszútávú kilátások kifejezetten kedvezőek, és az új eszközök tömeges vásárlásával járó hálózatmodernizációs folyamatok jövő évtől várható újbóli felpörgésével ismét sínen lehet a gyártó. A cég továbbra is az európai és amerikai szolgáltatók egyik legfontosabb beszállítója lehet és kulcsszerepet játszhat a 3G-4G korszakváltásban.

A vállalat hazai legjelentősebb partnere a Magyar Telekom, mely pont egy éve jelentette be, hogy átfogó hálózatmodernizációba kezd, melyhez fő beszállítóként továbbra is az Ericssont választotta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról