Szerző: Koi Tamás

2012. április 25. 11:47

Több platformon tör előre a Skype

Újabban platformokon férhető hozzá a Skype azonnali üzenetküldő és VoIP-kliens, melyre tavaly tette rá a kezét a Microsoft.

HIRDETÉS

A hét elején immár végleges formában is elérhető Windows Phone-alapú okostelefonokra a Skype azonnali üzenetküldő- és VoIP-kliens, mellyel a felhasználók jelentős mértékben csökkenthetik hívásköltségeiket. A program bétaváltozatát a barcelonai Mobile World Congress idején mutatták be, a több mint 200 millió regisztrált felhasználóval rendelkező szolgáltatáshoz fejlesztett kliens Android és iOS-platformra már jóval korábban elérhető volt.

A Skype for Windows Phone lényegében ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a fentebb említett két platformra fejlesztett verziók, vagyis a felhasználók a szöveges chat mellett WLAN- és mobilhálózatokon egyaránt kezdeményezhetnek és fogadhatnak hanghívásokat akár kliens-kliens közti kapcsolattal, akár külső irányból. Az alkalmazás fejlesztői szerint a bétaváltozat megjelenése óta számos javítás és néhány új funkció is bekerült a programba, így mostantól tájképmódban is működik a videotelefonálás, valamint lehetőség van a barátok és kapcsolatok meghívására vagy blokkolására.

A program kizárólag Windows Phone 7.5 (Mango) alapú okostelefonokkal működik együtt, a 18 nyelven (a magyar nincs köztük) kommunikáló alkalmazás a Windows Phone piactérről érhető el. A Microsoft szerint a program a "legjobb teljesítményt" a Nokia Lumia 710, 800, 900 okostelefonokon, valamint a HTC Radar, Titan és Samsung Omnia 7 és W készülékeken nyújtja.

A Windows Phone változattal egy időben a Sony új generációs kézi konzoljára, a PlayStation Vitára is megérkezett a Skype. A program éppúgy használható hanghívásra és videotelefonálásra, mint bármely más verzió, a Vita esetében emellett érdekesség, hogy videotelefonálás esetén a felhasználó az előlapi és a hátlapi kamerát egyaránt. A Sony konzolgépére fejlesztett változat a PlayStation Store-ból érhető el.

a címlapról