Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 17. 14:27

Lassan elkészül a Microsoft webes videoplatformja

Előnézeti fázisba került a Microsoft Media Platform, a redmondiak Azure-ön futó, médiaszolgáltatók számára fejlesztett rendszere. A platform teljes körű megoldást szeretne nyújtani, egyre nő az együttműködő szoftverek sora is.

A Las Vegas-i NAB konferencián rántotta le a leplet a Microsoft a legújabb, műsorszórók számára készített teljes körű szoftverrendszeréről - adta hírül a Windows Azure blog. A platform újdonsága, hogy immár képes minden komponensében a Microsoft saját felhőjében, az Azure-ön futni, ami csökkenti a belépési költségeket és kiszámíthatóbbá teszi az üzemeltetés pénzügyi terheit.

A Microsoft Media Platform ma is kezeli az átkódolással, tartalomtovábbítással, lejátszással kapcsolatos feladatokat. A rendszert az teszi valódi platformmá, hogy képes integrálni különböző külső szoftvereket is, a felhasználó műsorszóró igényeinek megfelelően. Elérhető így az Aspera nagysebességű fájltovábbító megoldása, Digital Rapids, ATEME, és Dolby tartalomkódolás, BuyDRM és Civolution féle tartalomvédelem, valamint VOD a Wowza Media Servicestől. A rendszer felhasználói tehát már egyre szélesedő partneri kínálatból válogathatnak, a sor pedig a jövőben várhatóan csak bővülni fog.

"Ez a rendszer a saját és külső szoftverek gyűjteménye" - mondta Brian Goldfarb, a Windows Azure marketingigazgatója. "A külső partnerek szoftverei képesek integrálódni az Azure-ba, szolgáltatásaikat pedig a platformon keresztül tudják értékesíteni". Gordfarb elmondta, hogy mintegy tucatnyi partner dolgozik jelenleg a Microsofttal, termékeik pedig hamarosan elérhetőek lesznek a platformra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft Media Services platformjának alapját a Windows Media Server adja, amelyen IIS, Expression Encoder, PlayReady és Smooth Streaming fut. Ez utóbbi ma már nem csak Silverlight lejátszókat, de HTML5 és Flash videót is támogat. A rendszer változatos eszközöket képes kiszolgálni, a Microsoft saját eszközeitől (Xbox, Windows Phone), a PC-ken keresztül set-top boxokig illetve iOS és Android okostelefonokig. A Smooth Streaminghez már elérhető az kliensoldali fejlesztőkészlet Windows 8-hoz készített betája is, így ha erre a platformra szeretnénk médiaalkalmazást készíteni, a metrós appot is elkezdhetjük lassan írni.

A Microsoft most azt is bejelentette, hogy a Windows Azre Media Services ingyenes tesztverzióját ingyen ki lehet próbálni a végleges verzió megjelenéséig. Ugyan a szolgáltatás maga ingyenes, a kapcsolódó Azure-funkciókért, mint például a tároló- vagy CDN-használat, már fizetni kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról