Szerző: Koi Tamás

2012. április 16. 13:28

Bérbe adta volna hálózatát a RIM

Az elmúlt hónapokban több lehetőséget is megvizsgált a BlackBerryket gyártó kanadai Research in Motion annak érdekében, hogy megfordítsa szerencséjét a mobilszektorban. Az értékének tavaly jelentős részét elvesztett cég radikális stratégiaváltása azonban egyelőre a híresztelések szerint elmarad.

Távozása előtt radikális, erősen az operátorokra építő stratégiaváltást sürgetett a Research in Motion (RIM) egykori társelnök-vezérigazgatója, Jim Balsillie. A posztjáról már idén januárban lemondott, ugyanakkor továbbra is az igazgatótanácsban ülő Balsillie azután hagyta el végleg az általa alapított céget, hogy tervét a társaság legfelsőbb vezetése elkaszálta. Nem hivatalos információk szerint az 51 éves szakember lényegében bérbe adta volna a RIM egész világra kiterjedő hálózatát a mobilszolgáltatóknak.

BlackBerry-szolgáltatást mindenkinek!

A BlackBerryket üzemeltető háttérinfrastruktúra rendkívül kiterjedt, számos extra funkcióval (például adattömörítés, fejlett adattitkosítás, nagyfokú menedzselhetőség) rendelkező, továbbá kívülről teljesen hozzáférhetetlen egységet alkot. A rendszer nélkül a BlackBerry okostelefonok számos funkciója működésképtelen. A szolgáltatás értékesítését eddig is a mobilszolgáltatók végezték, különböző üzleti modellek szerint, ebből a szempontból ugyanakkor lényegében a RIM viszonteladóinak számítottak. A több tízmillió ügyféllel rendelkező BlackBerry Internetszolgáltatás egyébként jelenleg nagyságrendileg egymilliárd dollár bevételt termel negyedévente a kanadai vállalatnak.


A RIM két egykori társelnök-vezérigazgatója (jobbra Balsillie)

Ezt a bevételfaktort kívánta erősíteni Balsillie azzal a tervével, hogy a BlackBerry-szolgáltatás értékesítését a BlackBerryken túlra is kiterjesztette volna. Mindez azt jelentette volna, hogy az eddig csak a BlackBerryk számára hozzáférhető zárt rendszerhez más gyártók okostelefonjai is csatlakozhattak volna, kihasználva a megoldás nyújtotta előnyöket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A terveket közelről ismerő, nevük elhallgatását kérő alkalmazottak szerint a terv megvalósulása az operátorok számára komoly előnyökkel járhatott volna. A mobilszolgáltatók a RIM háttérrendszerének hathatós támogatásával egészen új konstrukciójú mobilinternet-csomagokat kínálhattak volna előfizetőknek, nem elsősorban a benne foglalt adatmennyiségre, hanem az elérhető speciális szolgáltatásokra helyezve a hangsúlyt.

Jól járhattak volna az operátorok

A RIM szolgáltatói partnerei egyes piacokon (jellemzően Délkelet-Ázsiában vagy Indiában) most is kínálnak olyan csomagokat - kizárólag BlackBerrykhez -, melyekkel csak korlátozott körű szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Így például vannak olyan, kifejezetten olcsó mobilinternet-csomagok, melyekkel csak a csevegőszolgáltatás vagy például a Facebook-elérés működik, az viszont korlátlanul. A mobilszolgáltatók számára a RIM rendszerének kiterjedt használata egyben azt is jelenthette volna, hogy a tömörítési algoritmusnak köszönhetően jelentősen kisebb forgalom áramlik át a teljes adathálózaton, ezzel komoly hálózati erőforrásokat felszabadítva.

A kiszivárgott információk szerint Balsillie tervét végül a RIM új, januárban kinevezett elnök-vezérigatója, a német gyökerekkel rendelkező, erősen technológiaközpontú vezetőnek tartott Thorsten Heins húzta keresztbe, aki mögé a teljes igazgatótanács - beleértve Mike Lazaridist, Balsillie korábbi társát - felsorakozott. Heins a cég többi vezetőjével karöltve kitartóan bízik abban, hogy az év végén érkező BlackBerry 10 operációs rendszer, valamint az új hardverek újra komoly sikert hoznak a BlackBerryk számára, bár a legutóbbi, a cég pénzügyi helyzetéről meglehetősen borús képes festő üzleti jelentés kapcsán még azt mondta, a RIM minden lehetőséget megvizsgál a szerencse megfordítására, beleértve a szorosabb együttműködési és akvizíciós irányokat.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról