Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 12. 16:23

Szerverekbe szánja PCI Express csatolós SSD-it az Intel

Kifejezetten vállalati felhasználásra szánja szélsebes és megbízható SSD-it az Intel. Az újdonság a nagyfokú redundancia és a kompakt kialakítás - na meg a PCI Express csatoló.

Bemutatta SSD 910 névre keresztelt szilárdtest-meghajtóit az Intel. Az SSD-k különlegessége a felhasznált csatoló, a gyártótól elsőként ezek az eszközök kaptak PCI Express 2.0-s csatlakozót. A bővítőkártya két kapacitásban, 400 és 800 gigabájtos kiszerelésben lesz elérhető még az év első felében.

Ódon felépítés

A piacon már egy ideje megtalálhatóak a PCI Express csatolóval rendelkező SSD-k, amelyek megkerülik a SATA-csatornák által képezett teljesítménygátat és közvetlenül a központi hardverkomponensekkel kommunikálnak. A jelenleg elérhető termékek azonban a már meglévő struktúrát integrálják, vagyis továbbra is megtalálható a bővítőkártyán a PCI Express-SATA/SAS híd, a RAID-vezérlő, illetve az arra rákötött SATA/SAS NAND-kontrollerek. A bonyolult és redundáns struktúrával az Intel sem szakít, a 910-es sorozat is PCI Express hidat és hagyományos SAS NAND-vezérlőket használ - azonban hiányzik a láncból az aggregációt végző hardveres RAID-vezérlő.

A NAND-lapkákat vezérlő kontroller az Intel X25-M sorozatában bemutatkozott darab továbbfejlesztett változata, amelyet a lapkagyártó a Hitachival együttműködve hozott létre. A tízcsatornás kontroller két feldolgozó egységet tartalmaz, az egyik a NAND-lapkák oldalán, a másik a SAS-interfész oldalán látja el feladatát.

A 910-es SSD-k tehát PCI Express 2.0-s csatolóval rendelkező bővítőkártyák, a két modell között az egyetlen különbség, hogy a nagyobbik, 800 gigabájtos kapacitású egység három réteget tartalmaz, míg a 400 gigabájtos kiszerelés csupán kettőt. A rétegek közül a legalsó a kontrollereket az LSI 2008 SAS to PCIe hidat tartalmazza, míg a kiegészítő nyomtatott áramkörökön az Intel 25 nanométeres technológiával készült MLC-HET NAND lapkái foglalnak helyet. Az SSD még teljes kiszerelésben sem foglal el több helyet egyetlen bővítőkártya-foglalatnál.

Gyorsnak gyors

Az Intel specifikációi szerint a nagyobb kiépítésű meghajtó aggregált olvasási sebessége 2000 megabájt másodpercenként, írási sebessége 1000 megabájt másodpercenként. A gyártó szerint a meghajtó másodpercenként 180 ezer olvasási és 75 ezer írási művelet elvégzésére képes. Az SSD rendkívül erős redundanciát is tartalmaz, így az Intel szerint (kiszereléstől függően) 7-14 petabájtnyi írást viselnek el az eszközök élettartamuk során.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A most bemutatott 910-as sorozatú meghajtók két komolyabb hátránnyal bírnak, nem képesek hardveres RAID-módban üzemelni és nem támogatják a hardveres titkosítást. Mindkét problémára létezik azonban szoftveres megoldás, ennek teljesítménye azonban valamivel elmarad a hardveresen támogatott megvalósítástól. A kártyát az operációs rendszer tehát négy (illetve kettő) különböző meghajtóként látja, ezeket szoftveresen lehet tetszés szerint aggregálni. További limitáció, hogy az SSD-ről nem lehet bootolni, erre vagy hálózati indítás, vagy egy olcsó bootlemez beszerelése lehet a megoldás.

Az Intel SSD 910 400 gigabájtos változatának listaára 1929 dollár, a dupla kiszerelésű 800 gigabájtos meghajtó pedig 3859 dollárba kerül. Az eszközökre 5 éves jótállást vállal a gyártó, piacra még 2012 első felében megérkeznek a modellek.

a címlapról