Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 12. 16:23

Szerverekbe szánja PCI Express csatolós SSD-it az Intel

Kifejezetten vállalati felhasználásra szánja szélsebes és megbízható SSD-it az Intel. Az újdonság a nagyfokú redundancia és a kompakt kialakítás - na meg a PCI Express csatoló.

Bemutatta SSD 910 névre keresztelt szilárdtest-meghajtóit az Intel. Az SSD-k különlegessége a felhasznált csatoló, a gyártótól elsőként ezek az eszközök kaptak PCI Express 2.0-s csatlakozót. A bővítőkártya két kapacitásban, 400 és 800 gigabájtos kiszerelésben lesz elérhető még az év első felében.

Ódon felépítés

A piacon már egy ideje megtalálhatóak a PCI Express csatolóval rendelkező SSD-k, amelyek megkerülik a SATA-csatornák által képezett teljesítménygátat és közvetlenül a központi hardverkomponensekkel kommunikálnak. A jelenleg elérhető termékek azonban a már meglévő struktúrát integrálják, vagyis továbbra is megtalálható a bővítőkártyán a PCI Express-SATA/SAS híd, a RAID-vezérlő, illetve az arra rákötött SATA/SAS NAND-kontrollerek. A bonyolult és redundáns struktúrával az Intel sem szakít, a 910-es sorozat is PCI Express hidat és hagyományos SAS NAND-vezérlőket használ - azonban hiányzik a láncból az aggregációt végző hardveres RAID-vezérlő.

A NAND-lapkákat vezérlő kontroller az Intel X25-M sorozatában bemutatkozott darab továbbfejlesztett változata, amelyet a lapkagyártó a Hitachival együttműködve hozott létre. A tízcsatornás kontroller két feldolgozó egységet tartalmaz, az egyik a NAND-lapkák oldalán, a másik a SAS-interfész oldalán látja el feladatát.

A 910-es SSD-k tehát PCI Express 2.0-s csatolóval rendelkező bővítőkártyák, a két modell között az egyetlen különbség, hogy a nagyobbik, 800 gigabájtos kapacitású egység három réteget tartalmaz, míg a 400 gigabájtos kiszerelés csupán kettőt. A rétegek közül a legalsó a kontrollereket az LSI 2008 SAS to PCIe hidat tartalmazza, míg a kiegészítő nyomtatott áramkörökön az Intel 25 nanométeres technológiával készült MLC-HET NAND lapkái foglalnak helyet. Az SSD még teljes kiszerelésben sem foglal el több helyet egyetlen bővítőkártya-foglalatnál.

Gyorsnak gyors

Az Intel specifikációi szerint a nagyobb kiépítésű meghajtó aggregált olvasási sebessége 2000 megabájt másodpercenként, írási sebessége 1000 megabájt másodpercenként. A gyártó szerint a meghajtó másodpercenként 180 ezer olvasási és 75 ezer írási művelet elvégzésére képes. Az SSD rendkívül erős redundanciát is tartalmaz, így az Intel szerint (kiszereléstől függően) 7-14 petabájtnyi írást viselnek el az eszközök élettartamuk során.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A most bemutatott 910-as sorozatú meghajtók két komolyabb hátránnyal bírnak, nem képesek hardveres RAID-módban üzemelni és nem támogatják a hardveres titkosítást. Mindkét problémára létezik azonban szoftveres megoldás, ennek teljesítménye azonban valamivel elmarad a hardveresen támogatott megvalósítástól. A kártyát az operációs rendszer tehát négy (illetve kettő) különböző meghajtóként látja, ezeket szoftveresen lehet tetszés szerint aggregálni. További limitáció, hogy az SSD-ről nem lehet bootolni, erre vagy hálózati indítás, vagy egy olcsó bootlemez beszerelése lehet a megoldás.

Az Intel SSD 910 400 gigabájtos változatának listaára 1929 dollár, a dupla kiszerelésű 800 gigabájtos meghajtó pedig 3859 dollárba kerül. Az eszközökre 5 éves jótállást vállal a gyártó, piacra még 2012 első felében megérkeznek a modellek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról