:

Szerző: Koi Tamás

2012. április 12. 09:36

A Facebook visszatér az egyetemekre

Félig-meddig visszatér a gyökereihez a Facebook egy új szolgáltatása által. A közösségi oldal tegnap elindította a Groups for Schools szolgáltatását, mely elsősorban az egyetemisták és középiskolások hatékonyabb tanulását hivatott segíteni.

Új, a középiskolákban és felsőoktatási intézményekben tanuló diákok napi kommunikációját, tanulmányi munkáját megkönnyítő szolgáltatást vezetett be tegnap a Facebook. A Groups for Schools néven futó rendszer lényegében a Facebook-csoportok továbbgondolása útján jött létre, valamelyest visszatérve a stanfordi gyökerekhez, ahol a rendszer - legalábbis eleinte - kizárólag az egyetemistákat szolgálta ki.

A Facebook már tavaly decemberben megkezdte a Groups for Schools tesztjét, azóta ugyanakkor több fejlesztést is végrehajtottak a rendszeren. Az egyik legfontosabb "újítás", hogy az egyetemi csoportokban lévő diákok immár fájlokat is megoszthatnak egymással, némi korláttal: az állományok mérete nem lehet nagyobb 25 megabájtnál, valamint nem lehetnek futtatható (.exe) és szerzői jog által védett fájlok.

Ezzel a Groups fo Schools tulajdonképpen nyolc évet ugrik vissza az időben, amikor Mark Zuckerberg még a Facebook elindítása előtt létrehozta saját, egyetemi fájlmegosztó hálózatát, a Wirehogot, melyet később a Facebookba is beolvasztottak, ám később Sean Parker javaslatára - a szerzői jogi aggályok miatt - levették a közösségi oldal repertoárjából. Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a Facebook a Groups for Schools-szal teszteli, hogy mekkora az igény egy ilyen szolgáltatásra, majd később a teljes felhasználói körre kiterjesztik (újra) a fájlmegosztást, akár úgy, hogy a Facebook ehhez felvásárol valamilyen elterjedt, sokak által használt szolgáltatást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Groups for Schools azonban nem csak a fájlmegosztásról szól: a rendszer egyszerre működik szűkebb, önszerveződő, csoportokból összeálló csoportként, illetve az egyetemek hivatalos oldalaként. A diákok az oldalakon chatelhetnek egymással, különböző tanulmányi körökbe szerveződhetnek, akár tárgy, akár kollégium alapján, valamint láthatják a fontosabb eseményeket - és minden bizonnyal később akár az is elképzelhető, hogy a Facebookon jelentkezzenek be a vizsgákra.

A Facebook új szolgáltatása fokozatosan, először az amerikai egyetemeken jelenik meg, később a világ többi neves oktatási intézményében is elérhetővé válik. A csoportok csak azok számára állnak nyitva, akik egyetemi e-mail címmel rendelkeznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.