Szerző: Koi Tamás

2012. április 12. 09:36

A Facebook visszatér az egyetemekre

Félig-meddig visszatér a gyökereihez a Facebook egy új szolgáltatása által. A közösségi oldal tegnap elindította a Groups for Schools szolgáltatását, mely elsősorban az egyetemisták és középiskolások hatékonyabb tanulását hivatott segíteni.

HIRDETÉS

Új, a középiskolákban és felsőoktatási intézményekben tanuló diákok napi kommunikációját, tanulmányi munkáját megkönnyítő szolgáltatást vezetett be tegnap a Facebook. A Groups for Schools néven futó rendszer lényegében a Facebook-csoportok továbbgondolása útján jött létre, valamelyest visszatérve a stanfordi gyökerekhez, ahol a rendszer - legalábbis eleinte - kizárólag az egyetemistákat szolgálta ki.

A Facebook már tavaly decemberben megkezdte a Groups for Schools tesztjét, azóta ugyanakkor több fejlesztést is végrehajtottak a rendszeren. Az egyik legfontosabb "újítás", hogy az egyetemi csoportokban lévő diákok immár fájlokat is megoszthatnak egymással, némi korláttal: az állományok mérete nem lehet nagyobb 25 megabájtnál, valamint nem lehetnek futtatható (.exe) és szerzői jog által védett fájlok.

Ezzel a Groups fo Schools tulajdonképpen nyolc évet ugrik vissza az időben, amikor Mark Zuckerberg még a Facebook elindítása előtt létrehozta saját, egyetemi fájlmegosztó hálózatát, a Wirehogot, melyet később a Facebookba is beolvasztottak, ám később Sean Parker javaslatára - a szerzői jogi aggályok miatt - levették a közösségi oldal repertoárjából. Szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a Facebook a Groups for Schools-szal teszteli, hogy mekkora az igény egy ilyen szolgáltatásra, majd később a teljes felhasználói körre kiterjesztik (újra) a fájlmegosztást, akár úgy, hogy a Facebook ehhez felvásárol valamilyen elterjedt, sokak által használt szolgáltatást.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Groups for Schools azonban nem csak a fájlmegosztásról szól: a rendszer egyszerre működik szűkebb, önszerveződő, csoportokból összeálló csoportként, illetve az egyetemek hivatalos oldalaként. A diákok az oldalakon chatelhetnek egymással, különböző tanulmányi körökbe szerveződhetnek, akár tárgy, akár kollégium alapján, valamint láthatják a fontosabb eseményeket - és minden bizonnyal később akár az is elképzelhető, hogy a Facebookon jelentkezzenek be a vizsgákra.

A Facebook új szolgáltatása fokozatosan, először az amerikai egyetemeken jelenik meg, később a világ többi neves oktatási intézményében is elérhetővé válik. A csoportok csak azok számára állnak nyitva, akik egyetemi e-mail címmel rendelkeznek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 23:59

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.