Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 6. 08:18

Tárolja a hideget a Google adatközpontja

Új technológiát adoptál adatközpontjainak hűtésére a Google: beépített "jégakkuk" segítségével csökkenthető a nappali hűtési igény és eltolható az áramfelvétel az olcsóbb éjszakai áram felé.

A Google korábban is számtalan kreatív ötletet valósított meg adatközpontjainak hűtésében, elég csak a tengervizes hűtésre vagy a vízvisszaforgatásra gondolni - de a keresőóriás kísérletezett a szervertermek hőmérsékletének növelésével is. A Google tervei szerint új tajvani adatközpontjaiban hőtárolós rendszert implementál, amellyel eltolhatja a hűtési igényt az éjszakai órákra.

A nappali időszakban az elektromos hálózat terhelése a csúcs közelébe kúszik, és az energia fajlagos ára is magasabb. A hőtároló használatával nappal a jégakkuk szolgáltatják a hűtést, a légkondicionálók használata az éjszakai periódusra korlátozható, amikor az áram nem kerül olyan sokba. A hőtárolók különösen olyan környezetben hasznosak, ahol a szolgáltató a hálózat csúcsterhelési időszakában más díjszabást állapít meg mint a csúcsidőn kívül és logikus módon annál kifizetődőbb, minél nagyobb a különbség a két tarifa között. Az ehhez hasonló rendszerek vizet/jeget, vagy folyékony hűtőközeget használnak a hőenergia (pontosabban az energia hiányának) tárolására.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A technológiával nem csak a Google próbálkozik, számos startup hozott létre adatközpontokban használható hőtároló rendszereket, illetve számos adatközpontban implementáltak is hasonló megoldásokat, például az arizonai Phoenixben vagy Chicagóban. A Google terve azonban ezeknél jóval nagyobb szabású, a keresőóriás mintegy 300 millió dollárért három hatalmas adatközpontot fog felhúzni Tajvanon, a harmadik fürtöt Hong Kong és Szingapúr után. A technológia azonban még a Google számára is új lesz, ilyen rendszerben működő hűtést a többi adatközpontjukban nem alkalmaztak.

Az új adatközpontok 2013 második felében indulnak be, állandó személyzetük pedig 25 Google-alkalmazott lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról