Szerző: Dojcsák Dániel

2012. április 5. 12:30

Csillagfotózásra fejlesztett gépet a Canon

A Canon a felső-középkategóriás DSLR gépének, az EOS 60D-nek egy új altípusát mutatta be, amit kifejezetten csillagászati fényképezéshez terveztek. A specifikáció alapjában véve megegyezik az EOS 60D-vel, mindössze a szűrők változtak.

A DSLR gépekben általánosan elterjedt megoldás az infravörös szűrő használata, ami megakadályozza, hogy a természetes fényben készült képeken színtorzulás forduljon elő. Az IR-szűrő korlátozza a gép érzékelőjére jutó “hidrogén-alfa” fény mennyiségét, ami csökkenti a vörös szín átvitelét.

A módosított 60Da úgy tervezték, hogy a szűrője háromszor annyi hidrogén-alfa fényt engedjen át mint az EOS 60D. A módosított, alacsonyabb frekvenciájú fényre érzékenyebb aluláteresztő szűrő segítségével a fotósok a fényes csillagok mellett könnyebben megörökíthetik az emissziós ködök és egyéb galaktikus képződmények színeit.

A kép illusztráció. Fotó: Jerry Lodriguss

ISO 12800

A speciális szűrő mellett a 60D-ből ismert 18 megapixeles CMOS-érzékelő és a DIGIC4 képfeldolgozó processzor, illetve a széles ISO-tartomány is segíti a fotóst, hogy tiszta, éles képeket készítsen az éjszakai égbolt jelenségeiről. A fényérzékenység normál esetben ISO 6400-ig vihető fel, de szoftveresen kiterjeszthető 12800-ig is akár. Ekkora értéknél már fontos szerepe van a zajcsökkentő algoritmusoknak is, viszont kevésbé lesz szükség a hosszú záridőre, illetve a csillagok mozgását követő, úgynevezett “óragépre”.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A speciális váz mellett persze az asztrofotózáshoz tucatnyi extra felszerelésre van szükség, a weben viszont bőségesen találhatóak leírások, tanácsok akár kezdőknek, akár haladóknak is a témában. A Canon a kiegészítők közül egy programozható időzítős távkioldót (TC-80N3) ajánl, amivel hosszú záridős képek és time lapse videók is egyszerűen készíthetőek. Illetve az ACK-E6 AC adapterrel hálózati áramról táplálható a kamera, hogy a több órás folyamatos exponálás közben se merüljön le.

Drága hobbi

Egyébként az EOS 60Da nem különbözik a sztenderd modellektől, minden meglévő, Canon rendszerű objektív és kiegészítő használható vele. Az egyetlen probléma talán az, hogy a jelenleg még csak előrendelhető váz jelentősen többe kerül mint az EOS 60D. Ez utóbbi már 260 ezer forintért hazavihető, a csillagfotósoknak szánt verzió viszont az Egyesült Államokban 1500 dollárra lett beárazva. Az európai ár még nem publikus, de várhatóan 350-450 ezer forintos indulóárra számíthatunk.

a címlapról