Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 29. 14:23

Csendes frissítésre vált a Flash

A Flash Player biztonságosabbá válását várja az Adobe attól, hogy csendben, vagyis felhasználói beavatkozás nélkül települnek a frissítések. Rövidülhet a frissítési ablak, rövidebb ideig tátonganak rések a számítógépeken.

Alapértelmezésben a háttérben frissül az új Adobe Flash Player - jelentette be az Adobe egy blogbejegyzésben. A lépéstől a frissítési ablak rövidülését várják, vagyis a frissítés kiadását követően gyorsabban települhet az a felhasználók számítógépeire. Az automatikus frissítés csak a biztonsági javításokra vonatkozik, a fontosabb, funkcionalitást megváltoztató, kibővítő verzióváltásokkor a frissítő továbbra is rákérdez a felhasználó preferenciáira.

A sikeres támadások oka a nem friss szoftver

Az Adobe a csendes telepítés bevezetése mellett a 2011-es CSIS jelentésre hivatkozik, amelynek egyik fontos megállapítása, hogy a sikeres támadások oka az esetek 99,8 százalékában a nem időben frissített szoftver. A Flash esetében a helyzetet súlyosbítja, hogy a felhasználók sokszor manuálisan próbálnak frissítéseket keresni hozzá, ami szintén kártékony szoftverek telepítéséhez vezethet.

A csendes frissítés beállítását a Flash Player 11.2 telepítője ajánlja fel alapértelmezett beállításként a saját telepítésének lezárultakor. A telepítési folyamat utolsó párbeszédablakában választhat a felhasználó az automatikus telepítés, az értesítés illetve a frissítések keresésének kikapcsolása között - az elsőt egyértelműen ajánlott, az utolsót nem ajánlott jelzéssel látta el az Adobe. A beállítás később bármikor felülírható a Vezérlőpulton, a Flash Player Settings Manager felületén.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Adobe leírása szerint a frissítőkliens automatikusra állított frissítés esetén először óránként egyszer próbálja felvenni a kapcsolatot az Adobe szervereivel. Amennyiben a kapcsolat létrehozása sikeres, és a szerver válasza szerint a telepített verzió friss, a következő ellenőrzésig 24 órát vár a kliens. Az ellenőrzések végrehajtásához az Adobe nem használ háttérben futó alkalmazást, a Windows ütemező indítja a folyamatot.

Külön-külön más böngészőkön

Az Adobe-nak sikerült megoldani egy korábban fennálló, szintén biztonsági problémákhoz vezető gondot is. Míg korábban az Internet Explorer és az alternatív böngészők által használt Flash plugint külön-külön kellett frissíteni, az új alkalmazás már mindkét, külön települő alkalmazást képes egyszerre frissen tartani. A Google Chrome azonban kívül kerül a hatáskörön, a böngésző Flash-moduljának frissítései a Google-től érkeznek automatikus frissítés formájában.

Az automatikus frissítőt vállalati környezetben le lehet tiltani, az mms.cfg fájl megfelelő szerkesztésével. A megoldás Windows XP és frissebb Microsoft operációs rendszerekre érhető el, OS X-re pedig már készül a hasonló rendszer.

a címlapról