Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 29. 09:25

Magunkhoz is ad analitikát a Google

Áttekinthető, havi rendszerességgel küldött kimutatást kérhetünk a Google-tól a felhasználói fiókunkkal kapcsolatos aktivitásról. Az adatok érdekesek, azonban arra is alkalmasak, hogy kiszúrjuk az esetleges biztonsági problémákat.

Új szolgáltatást jelentett be a Google, amellyel saját aktivitásunkat tekinthetjük át havi rendszerességgel. A szolgáltatás opt-in jellegű, vagyis bekapcsolása csak a felhasználó kifejezett kérésére történik, a Google egyelőre senki számára nem indítja be automatikusan.

Az Account Activity bekapcsolása után mintegy negyedórával érkezik az első összefoglaló, amely kivonatolt adatokat tartalmaz a bejelentkezéseinkről, a felhasznált böngészőkről, platformokról és arról, hogy mely országokból léptünk be a vizsgált időszakban. A felhasználói fiók biztonságához kapcsolódik, hogy áttekinthetjük az alternatív e-mailek és alkalmazásspecifikus jelszavak (ez a kétlépcsős belépés esetén szükséges) hozzáadását, valamint hogy hány szolgáltatásnak adtunk hozzáférést Google-fiókunkhoz.

A biztonságközpontú adatokon kívül érdekes információkat is nyerhetünk a különböző Google-szolgáltatások felületén végzett felhasználói aktivitásunkról - egyelőre csak a Gmail, a kereső és a Latitude szolgáltatások részei ennek. Áttekinthetjük a küldött és fogadott emailek grafikonját, valamint a leggyakrabban használt kontaktjainkat is. Egérrel a megfelelő elemre mutatva további információk jelennek meg, így az adott statisztika mélyebb bontásban is elérhető. A Gmailen kívül a kereső is része már az aktivitásfigyelőnek, itt kereséseink számát, a leggyakrabban használt kifejezéseket és a kereséstípusokat is áttekinthetjük.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Az aktivitásról készült friss jelentést a Google havonta megküldi számunkra. Az e-mailben azonban csupán a jelentéshez vezető link érkezik, annak elolvasásához meg kell adnunk jelszavunkat - így az esetlegesen érzékeny információk nem jutnak a bejövő leveleinkhez véletlenül hozzáférő idegenek kezébe.

A poszt szerint a Google tervezi a jövőben több saját szolgáltatás integrálását is, így várhatóan hamarosan a keresőóriás teljes portfóliójára kiterjed a monitorozás. A döntés logikusnak tűnik, egy Google-fiókkal ma már számtalan módon vissza lehet élni, a Gmailtől a Bloggerig, a Google+-tól a Playig. Amennyiben szokatlan aktivitást tapasztalunk, a Google azt tanácsolja, hogy azonnal változtassunk jelszót és lehetőleg kapcsoljuk be a kétlépcsős belépést is, amely a jelszón kívül a telefonunkat is használja az azonosításhoz.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 20:46

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.