Szerző: Gálffy Csaba

2012. március 27. 17:12

One Sony: egységesül a japán óriás

Újra átstrukturálással próbálkozik a Sony, egységesebbé teszik a vállalat működését, a cél a horizontális integráció. A tévébizniszt közvetlenül a vezérigazgató veszi át.

Április elsejétől új szervezeti struktúrában működik a Sony - jelentette be a japán elektronikai gyártó. Az átszervezések nyomán létrejött hiearchiát One Sony névre keresztelte a gyártó, jelezvén, hogy az eddig különálló szervezeti egységeket jobban integrálták, mind a kutatás-fejlesztési folyamatok, mind az értékesítési tevékenységet illetően. Ennek megfelelően eltűnnek a professzionális és konzumer eszközöket, valamint a szolgáltatásokat fejlesztő részlegek, a munkamegosztás pedig reményeik szerint horizontálissá válik a vállalaton belül.

Az átszervezés nyomán a vállalaton belül három fókusz alakul ki, egyrészt a digitális képalkotás, másrészt a játékok, harmadrészt pedig a mobil eszközök körül. A Sony ezt a három területet tartja legfontosabb kompetenciáinak, ennek megfelelően a jövőbeni stratégiákat, illetve vállalaton belül együttműködő csoportokat is így alakítják ki. Az egységesítő szándék csupán az orvosi eszközöket nem érinti, azokat épp ellentétes irányba mozgatják, és a korábban különböző szervezeti egységek alá tartozó részegységeket összevonják.

Az átszervezés részeként két nagy kinevezést is bejelentettek a japánok. A felhasználói élményért, termékstratégiáért és platformokért felelős vezér Kunimasza Szuzuki lett. Szuzuki hatáskörébe tartozik a termékskála horizontális integrációja, a valamint az összes konzumer termék és szolgáltatás tervezése és elkészítése. Ugyancsak Szukuki felel majd a Sony mobil üzletágáért, beleértve az okostelefonokat, tableteket és hordozható számítógépeket is. A szintén újonnan kinevezett Sodzsi Nemoto feladatkörébe az alaptechnológiák, a kutatás-fejlesztés, valamint a potenciálisan sikeres ötletek feltérképezése került.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Sony vezetők nyilatkozatai alapján egyelőre több elképzelés is van a vállaton belül a platformok egységesítésére, így a PlayStation Vitával bemutatkozott Vita OS okostelefonos és tabletes használatát sem zárják ki. Az új operációs rendszer ugyanis támogatja a külső alkalmazásokat, és a vállalat szerint elég rugalmasan alakítható, így változatos eszközök építhetőek köré. A vállalat berkeiben még további fontos platform is működik, a számítógépeken Microsoft Windows, az okostelefonokon és tableteken Google Android fut.

A vállalat legfőbb vezetője Hirai Kazuo, aki két, stratégiáért illetve pénzügyekért felelős helyettesével irányítja a Sony-t. Közvetlenül alájuk tartozik majd a most kinevezett két felsővezető, a megfelelő hatáskörökkel. Érdekes módon az otthoni szórakoztató elektronika közvetlenül az elnök-vezérigazgató Hirai irányítása alatt lesz, a lépéstől a tévés üzletág felvirágoztatását várja a Sony.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról