Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Túlzóak az NFC-s előrejelzések

Dojcsák Dániel, 2012. március 09. 12:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az iparági előrejelzések gyakorta tűnnek úgy, mintha az NFC egyfajta csoda lenne és egy teljesen új piacot hozna létre. Az NFC valóban egy nagyon érdekes technológia, de közben azok közé a megoldások közé tartozik, ami a legtöbb vitát szítja.

hirdetés

A Juniper Research kutatási jelentése szerint az NFC-támogatott tranzakciók értéke 2015-re globálisan eléri a 74 milliárd dollárt. A szám jól mutat, ugyanakkor egy párhuzamosan elkészített kutatás szerint a mobil iparág vezetői nem számítanak arra, hogy az ilyen fizetések  általánosan elterjedtté válnak 2-5 éven belül. Ha ez utóbbi valóban így van, akkor kicsi az esély arra, hogy a mostani szinte nullához képest ilyen óriási növekedés álljon be.

A múlt heti Mobile World Congress rendezvényen végzett kutatás még ennél is borúlátóbb képet fest az NFC közeli jövőjéről. A Sybase 365 által összeállított kérdőív válaszadóinak 81 százaléka nem gondolja, hogy az NFC széles körben mozgatórugója lehetne a mobilfizetésnek 2014-2017 előtt. Csupán a megkérdezett fogyasztók 10 százaléka gondolja azt, hogy egy éven belül elöntené a mobiliparágat az NFC-s fizetés.

Fejetlenség

A legnagyobb akadály továbbra is a nagy platformgyártók és a készülékgyártók közti csetepaté. Habár a Google idén erősen promotálja a Wallet szolgáltatását és nagy téteket tesz a mobilfizetésre, de a valóságban továbbra is csak nagyon korlátozott számú készüléken és szolgáltatónál érhető el a Wallet. Földrajzilag is nagyon kiegyenlítetlen a terjedés, Japánt és az USA-t leszámítva még sehol nem történt jelentős előrelépés. A gyártók közül a Nokia már hosszú évek óta úttörője az NFC-nek, de már többször volt kénytelen visszavonulót fújni. A Nokia új stratégiájának részeként ráadásul elsősorban a fejlődő országokra koncentrál, ahol még nincs kialakult bankkultúra, illetve egyre erősebb teret kap a nem fizetéshez kapcsolódó tranzakció, mint a személyközi adatcsere vagy a ticketing és a beléptetés.

A Sybase365 kutatása szerint a mobilfizetés legnagyobb kerékkötője, hogy a fogyasztókat feszélyezik a biztonsági kérdések az érintés nélküli technológiával kapcsolatban. A válaszadók 38 százaléka a biztonságot jelölte meg legnagyobb akadályként. A kétkedőknek pedig olaj lehet a tűzre a Google Wallet két héttel ezelőtti feltörése, akkor is, ha nem magát a fizikai technológiát, hanem az egyik újonnan belépett szereplő háttérrendszerét sikerült két vállra fektetni.

Azzal kapcsolatban, hogy az iparág mely szereplői járnak majd élen a bevezetésben, szintén megoszlanak a vélemények. A válaszadók 26 százaléka szerint a mobil operátorok kezében van a kormány, de 24 százalék szerint a pénzintézeteknél, 19 százalék pedig a webes platformokban, mint az Amazon, PayPal, Groupon, látják a messiást. A töredezett vélemények is azt igazolják, hogy valódi hasznot a mobilos fizetés akkor hozhat majd, amikor a bankok, az operátorok és a kereskedők egyesített üzleti modellekkel állnak elő, amikor az iparág valódi interoperabilitást tud felmutatni.

Kuponok, seftelés, NFC

A Juniper mindezek ellenére továbbra is optimista, s a kutatásában biztosan állítja, hogy az NFC az elsődleges előremozdítója az m-commerce piacnak. David Snow, a Juniper vezető elemzője azt mondja, hogy a mobil kereskedelem több, mint az NFC. A közeljövőben a top három terület, ami a legnagyobb növekedés előtt áll, a mobil kupon, a pénz transzfer és az NFC-s fizetés. Ezek mind több mint háromszoros növekedést produkálnak majd a 2015-ig, míg a digitális javak vásárlása, a bankolás és a jegyvásárlás marad a mostani pályán és a mostanihoz képest dupla akkorára nőnek ugyanezen időszak alatt.

Az igazság valószínűleg a túl pesszimista és túl optimista vélemények között van. A legnagyobb fizetéseket kezelő szereplő, a Visa úgy látja, hogy 2020-ra az általa feldolgozott tranzakcióknak több mint a felét mobil eszközről kezdeményezik majd. A nagy kérdés a következő években, hogy a szolgáltatóknak, bankoknak és a platformoknak ki kell várniuk még 1-2 évet, vagy az évtized végére szóló jóslatok akkor teljesülhetnek, ha már most teljes gőzzel dolgoznak az ügyön. A Google, a Visa, a MasterCard, illetve néhány bank és néhány készülékgyártó elszántnak tűnik, de amíg nincs meg a közös nevező az immár 5-7 szereplősre bővült fizetési láncban, addig nehezen képzelhető el robbanásszerű növekedés.

Az NFC úttörőinek pedig komoly figyelmet kell szentelni a technológia biztonsági területeire is, eloszlatva a felhasználók kételyeit. A Google Wallet esete annak ellenére, hogy egy orvosolható probléma, mondhatni kezdeti nehézség, a fogyasztói bizalmat alapjaiban rengeti meg és könnyen elképzelhető, hogy egy-egy ilyen eset jelentősen visszaveti a haladást.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!