Szerző: Koi Tamás

2012. március 8. 09:00

Hozta az elvárt szintet az új iPad

Tegnap a szokásos koreográfia szerint, óriási online médiaérdeklődés mellett bemutatta következő generációs táblagépét az Apple. Az új iPad a kijelző tekintetében új etalont állít fel, a gyártó közben ismét poszt-PC-s forradalomról beszél.

Szerdán magyar idő szerint az esti órákban fény derült arra, mivel erősíti meg az Apple a jelenlétét a tabletek piacán: bemutatkozott az új generációs iPad, mely különösebb meglepetéseket ugyan nem tartogatott a kiszivárgott híreket eddig is követő rajongók számára, ugyanakkor kétségtelenül a mai mezőny egyik legerősebb, legpotensebb mobil eszköze. Az eszközt Tim Cook, az Apple első embere mutatta be San Franciscóban, ugyanott, ahol Steve Jobs egy évvel és öt nappal korábban fellebbentette a fátylat az iPad 2-ről.

iPad 3 HD

Az új generációs iPad kapcsán rögtön az első meglepetés a termék neve, az Apple ugyanis az előzetes várakozásokkal ellentétben sem számot, sem bármilyen más jelzőt nem aggatott a terméknév mögé, így az előadás során mindvégig következetesen az "új iPad"-ként emlegették a tabletet. Cook a bemutató elején nem mulasztott el fricskát mutatni a konkurenciának, azon belül is elsősorban a Samsungnak, kijelentve, hogy aki eddig azon tűnődött, ki tudja felülmúlni az iPad 2-t, az most megkapja a választ: Az Apple.

Az új iPad bemutatója ezt a felütést követően tulajdonképpen a várt szerint alakult, vagyis az Apple a tablet elsődleges, legfontosabb újításaként a Retina kijelzőt emelte ki, mely változatlan képátló mellett megduplázta a kijelzőpanel pixelsűrűségét. Az új iPadbe szerelt panel 2048x1536 pixeles, vagyis a felbontás felülmúlja az 1080p full HD minőséget, a pixelsűrűség pedig nagyjából 264 ppi - ezzel az Apple új generációs tabletje a kategóriájában messze a legélesebb képet biztosító eszköz lett.

A nagyobb felbontású panelt az elődjénél éppen kétszer nagyobb grafikus feldolgozóteljesítményt ígérő A5X lapkába épített négymagos grafikus gyorsító (PowerVR SGX543MP4) látja el képi tartalommal. A kétmagos Cortex A9 processzor órajele nem változott, vagyis az új iPad a nyers számítási kapacitás tekintetében elődje szintjét hozza. A fejlettebb gyártástechnológia alkalmazásának köszönhetően az új chipset fogyasztása a nagyobb grafikus teljesítmény ellenére sem változott számottevően az A5-höz képest.

Az új tablet-generáció az iPad 2 egy sokat vitatott pontján is továbbfejlődött: a tegnap bemutatott új iPad lényegében megkapta az iPhone 4S iSight márkanevű kameráját, mely 0,7 megapixeles érzékelő helyett immár 5 megapixeles képrögzítővel, autófókusszal valamint egyebek mellett képstabilizátorral is rendelkezik. A tablettel az új kameramodulnak köszönhetően full HD videofelvételek is rögzíthetők.

LTE-vel is

Szintén beigazolódtak azok a pletykák, melyek azt jósolták, az új iPad, illetve annak egyes változatai immár nem csak 3G-s, hanem LTE-alapú mobilhálózatokra is képesek lesznek kapcsolódni. Az új tabletnek továbbra is két fő változata van, az egyik kizárólag Wi-Fi alapú vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik, a másik pedig akár LTE-mobilhálózatokra is csatlakozó mobilnet-modemmel. A memória-konfiguráció nem változik, vagyis a tablet mindkét variánsából 16, 32 és 64 gigabájtos változatot dob piacra a cég.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az LTE-s verzió egyébként az Apple ígérete szerint szinte minden frekvenciasávban és technológiával képes lesz üzemelni, így ahol nincs LTE jel, ott DC-HSPA+, illetve HSxPA-rendszerekre vált a modem. Az iPadnek az Egyesült Államokban ugyanakkor két szolgáltatói változata is lesz, az egyik az AT&T által, a másik a Verizon Wireless által épített LTE-hálózatokra tud csak csatlakozni. Újdonság, hogy a mobilnet-kapcsolat Wi-Fi-n keresztül továbbosztható.

Az új iPad európai LTE-hálózatokkal való kompatibilitásáról egy szó sem esett a bemutatón, a gyártó ígérete szerint azonban az eszköz a "legtöbb frekvenciasávban" képes üzemelni, jóllehet ennek pontos részleteit nem taglalták a bemutatón részt vevő vezetők. Az új iPad egyébként ugyanolyan - 9 órás - akkumulátoros üzemidőt ígér LTE-üzemmódban, mint az iPad 2 3G-s módban. A mobilnet kikapcsolásával nagyjából tízórányi működés sajtolható ki a tabletből.

Mondd és írd

Az említésre méltó újdonságok közé tartozik még a diktálási lehetőség, mely azok számára lehet megváltás, akik a virtuális klaviatúrával nehezen boldogulnak. Az egyelőre csak a főbb világnyelvek egy részét értő rendszer a billentyűzeten aktiválható, a szövegfelismerés pedig a külső fejlesztésű alkalmazásoknál is használható, vagyis akár egy Facebook státuszüzenetet is be lehet diktálni az iPadnek.

Az új Apple-tablet március 16-án kerül a boltokba a főbb piacokon, de a magyar vásárlóknak sem kell rá sokat várniuk: az új generációs iPad március 26-án jelenhet meg a magyarországi boltok választékában. A tengerentúli ár a memória-kiszereléstől függően 499, 599 és 699 dollár lesz, az LTE-s változatok esetén ehhez rendre 130 dollár adódik hozzá. Az iPad 2 alapmodell ára az új változat forgalomba kerülésével egy időben 399 dollárra csökken, a 3G-s variáns pedig 529 dollárba fog kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról