Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 29. 13:32

Gyárat cserélt a Toshiba és a Western Digital

Elhárult az utolsó akadály is a Hitachi és a Western Digital egyesülése elől, miután megegyeztek gyárcserében a Toshibával.

Átveszi a Toshiba a Hitachi GST egyik 3,5 hüvelykes merevlemezeket gyártó egységét, így az utolsó akadály is elhárult a vállalat Western Digital által történő felvásárlása elől. A transzfer nyomán a Toshiba gyártókapacitást és szellemi tulajdont is szerez, így az említett gyárakban a kivitel folyamatos marad. A Toshiba a 3,5 hüvelykes gyártókapacitás helyett nem készpénzzel fizet, hanem thaiföldi leányvállalatát adja. A Toshiba Storage Device Thailand (TSDT) a japánok thaiföldi üzemeit működteti és 2,5 hüvelykes merevlemezek gyártására specializálódott - viszont az áradások nyomán teljesen leállt, működését azóta sem sikerült visszaállítani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió illetékesei már novemberben áldásukat adták a WD-Hitachi felvásárlásra, azonban kikötötték, hogy a Western Digitalnak le kell mondania a 3,5 hüvelykes merevlemezek gyártókapacitásának egy részéről. A döntés akkor az iparági szakértőket meglepte, az európai hatóságok döntésüket nem indokolták. A várakozások szerint a most bejelentett gyártókapacitás-cserével a felvásárlás végbemehet, további versenyügyi aggályokat az összeolvadás nem vet fel.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

A merevlemezpiacon jelenleg három említésre méltó gyártó működik, a Samsung gyárait felvásároló Seagate, a Western Digital (a bekebelezendő Hitachival), illetve a Fujitsu üzletágát korábban megszerző Toshiba. Ennek megfelelően nem volt nagy kérdés, hogy ki szerzi meg a leválasztásra ítélt gyárakat - egyedül a Seagate és a Toshiba mutatkozott potenciális vevőnek.

A merevlemez már nem lesz olcsó

A merevlemezgyártók egyébként jól haladnak az őszi thaiföldi áradás hatásának felszámolásával, a Digitimes beszámolója szerint a globális termelés a negyedév végére eléri az áradás előtti kapacitás 80 százalékát teszi ki. A piaci hatások azonban még hosszú egy ideig biztosan érződni fognak, az ellátási láncokban ugyanis továbbra is súlyos zavarok vannak, raktárkészlet a lánc egyik pontján sem tud kialakulni. Ez azt jelenti, hogy a szállítások akadoznak, a megrendeléseket pedig csak hosszú várakozási idővel tudják kielégíteni a gyártók és partnereik. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a gyártók "aranytartaléka", vagyis a saját készlet is teljesen kimerült az év végi roham nyomán, így a közeljövőben akár újabb dráguláshullám is jöhet a HDD-piacon. Ezzel együtt az iparági források szerint 2012 végére már normalizálódik a piaci helyzet, az árak pedig "mindössze" 30-40 százalékkal lesznek magasabbak, mint az áradás előtt.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról