:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 27. 14:53

41 megapixeles és olcsó windowsos mobil a Nokiától

41 megapixeles kamerával érkezik a Nokia 808 PureView - jelentette be a finn gyártó a barcelonai Mobile World Congressen. A windowsos kínálat is bővült, a tangós Lumia 610 júniusig piacra kerül, a Lumia 900 pedig Európában is elérhető lesz, igaz, LTE nélkül.

Belépő szintű Windows Phone

A Nokia Lumia 610-en debütál a Windows Phone "Tango" elnevezésű, kissé butított változata is, amely már 800 MHz-es processzoron és 256 megabájt RAM mellett is működőképes. A specifikációk visszafogása jót tett a termék árának, a Lumia 610 mindössze 190 eurós (55 ezer forintos) ajánlott végfelhasználói áron megvásárolható lesz, szolgáltatói támogatással pedig még olcsóbban juthatunk hozzá. A termék árára jellemző, hogy mintegy 30 százalékkal olcsóbb, mint a Nokia korábbi "olcsó" modellje, a 710-es Lumia.

Az operációs rendszer szintjén a hardverigények csökkentése miatt bizonyos dolgokat fel kell adni, így egyszerűsödnek a grafikai átmenetek és sokkal szigorúbb a rendszer a háttérben futó alkalmazásokkal is, így például a készített fotók automatikusan nem töltődnek fel a SkyDrive fiókba és a Bing Local Scout sem működik. A készüléken futó alkalmazásbolt figyel a letöltendő appok hardverigényére, és amennyiben a készülék nem tudja azt kielégíteni, nem engedi letölteni az alkalmazást. Ettől függetlenül az operációs rendszer optimalizációjával sikerült limitált hardveren is megőrizni a sebességérzetet. A Nokia szerint az optimalizációt a két cég mérnökei közösen végezték, az operációs rendszer kódja már tartalmaz finn hozzájárulást.

A Lumia 610 négy színben lesz kapható, a színezés minden esetben kéttónusú. A készülék a második negyedév folyamán lesz elérhető.

41 megapixel

A Nokia talán legmeglepőbb és legváratlanabb bejelentése a Nokia 808 PureView, amelybe a finnek 41 megapixeles képszenzort építettek. A Nokia több mint 5 évet töltött a termék fejlesztésével, ennek eredménye lett a készülék - a gyártó megjegyezte, hogy az N8 kameramodulját ettől függetlenül fejlesztették, nem volt átjárás a két csapat között. A telefon speciális algoritmussal dolgozza fel a szenzor által szolgáltatott adatokat, amelyekből aggregálással készít kezelhető méretű, 5-8 megapixel felbontású kész fotókat.

A szenzorról a Nokia illetékesei annyit árultak el, hogy annak fizikai átmérője 1/1.2 hüvelyk, vagyis jóval nagyobb mint a kompakt kamerákban divatos érzékelők. Összehasonlításképpen a Canon PowerShot G12 szenzormérete 1/1.7 hüvelykes. A Nokia szerint a pixelre jutó érzékelőméret nagyjából megfelel a ma normálisnak számító 8 megapixeles érzékelők hasonló metrikájának, az extrém pixelszám tehát még natív felbontáson sem hozna magával degradációt. Ez nagy előny a digitális zoom esetében, ráközelítéskor ugyanis a kép felbontása továbbra sem haladja meg a natívat, így kevésbé romlik a minősége.

5 megapixeles, 8 megapixeles és 41 megapixeles telefonos kameramodulok (forrás: The Verge)

A saját fejlesztésű képfeldolgozó algoritmus azonban a szomszédos pixelek adatait összevonja, így az elkészült képek felbontása alapértelmezetten ötödakkora mint a szenzor natív felbontása. A megoldás előnye, hogy az elkészült képek látványosan zajmentesek, ahogy az algoritmus a kilógó adatokkal rendelkező pixelek adatait eliminálja. Az adataggregáció működésének másik érdekes példája az élelemzés, az elektronika a kontrasztos éleket folyamatosan figyeli és az átmenetet megfelelően drámaian jeleníti meg. Ez a Nokia szerint hatalmas előrelépés, a szokványos kameráknál az élpixelek tipikusan átlagos értéket mutatnak, vagyis fehér-fekete átmenetnél szürkét. Ez az aggregációval kiküszöbölhető, a fehér pixel után azonnal fekete következhet.

A videofelvételre is komoly hangsúlyt fektettek a mérnökök, a 808 képes 30 fps sebességű 1080p felbontású videó rögzítésére, ehhez másodpercenként hatmilliárd képpontot dolgoz fel a rendszer. A hangrögzítésen is javítottak, a gyártó szerint a 808 CD-minőségű, torzításmentes hangot rögzít a videókhoz.

A Nokia 808 egyébként Symbian Belle operációs rendszert használ, 1,3 GHz-es egymagos processzorral. A kijelző felbontása kissé gyengére sikerült, 640x360 pixel a négy hüvelykes panelen kissé pixeles képet eredményez. A gyártó azonban sietett mindenkit megnyugtatni, hogy a 808 után "más platformokon" és más telefonokban is kamatoztatják majd a kutatási eredményeket, így a PureView technológia a Windows Phone platformon is megjelenik, ha a Microsoft operációs rendszere támogatni fogja az egyedi képfeldolgozó algoritmusokat. A Nokia 808 a második negyedév folyamán kerül a boltok polcaira, a 450 eurós végfelhasználói áron.

Fejlődő szolgáltatások

A Nokia pontosan érzi, hogy saját szolgáltatások fejlesztésével tud kitörni az azonos operációs rendszert használó gyártók közül. Ehhez amúgy házon belül minden eszköze megvan, a Navteq felvásárlása nyomán a cég birtokába került egy elsőrangú térképes adatbázis, amelyre már nagyon jó lokációs szolgáltatások építhetőek fel. Ennek megfelelően a finnek bejelentették a Drive 2.0 alkalmazást, amely már megjegyzi a személyes ingázási útvonalakat, előzetes forgalmi figyelmeztetéseket küld és automatikusan újratervez a dugók elkerülésére, valamint teljesen offline működésre is képes, így külföldi használatkor sem kell magas roamingdíjakra számítani vagy Wi-Fi hotspotokat keresni. A Nokia Transport alkalmazás is hamarosan elérhetővé válik, amely háztól-házig képes navigálni és tartalmazza a metrók, villamosok, elővárosi vonatok és buszok útvonalait több mint 500 városban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Másik újdonság a Nokia Reading, amely a gyártó tartalomfogyasztására kitalált megoldása. A Readingen keresztül hírekhez, könyvekhez, magazinokhoz lehet hozzáférni, a letöltött tartalmak pedig offline is hozzáférhetőek. A Reading teljes lokalizációt tartalmaz, így a felhasználónak elsősorban a saját nyelvein kínál fel tartalmakat és az alkalmazást is lefordították.

A Nokia bejelentette, hogy a januári CES-en bemutatott, kezdetben az USA-nak szánt, Windows Phone-t futtató, 4,3 hüvelykes kijelzővel felszerelt Lumia 900 hamarosan Európában is kapható lesz, azonban nálunk nem lesz elérhető az LTE modullal felszerelt változat. Jó hír viszont, hogy a színskála fehér színnel is bővül majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.