Szerző: Koi Tamás

2012. február 23. 11:21

Veszteséggel zárta 2011-et a Magyar Telekom

Az előzetes várakozásokat jócskán alulmúlva zárta a tavalyi pénzügyi évet a Magyar Telekom. A társaság nettó vesztesége éves szinten csaknem 7,5 milliárd forint volt, amit az EBIDTA csökkenése, valamint három egyszeri tétel elszámolása okozott.

Az előzetes várakozásoknál jóval kedvezőtlenebb pénzügyi mutatókkal zárta a 2011-es évet a Magyar Telekom. A társaság az adózás, kamatfizetés, amortizáció és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBIDTA) csökkenése, valamint három egyszeri tétel elszámolása miatt a negyedik negyedévben 159,4 milliárd forint bevétel mellett 40,3 milliárd forintos nettó veszteségbe futott, szemben az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forintos nyereséggel. Elemzők a negyedik negyedévre 153 milliárd forintos bevételt, azonban csak 8,9 milliárdos veszteséget jósoltak, vagyis a társaság igen kellemetlen meglepetést okozott részvényeseinek.

Az eredményt lerontó egyszeri tételek közül kettő is a macedón leányvállalattal áll összefüggésben: az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával, illetve az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) létrejött megállapodás szerint a macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie a Magyar Telekomnak, amelynek teljes összegére céltartalékot képzett 2011 végéig. A macedón leánynál ráadásul egyszeri, 31,4 milliárd forintos értékvesztést is kénytelen volt elkönyvelni a társaság. A harmadik tétel a magyarországi adójogszabályok változásához köthető: a nyereségadó emelése miatt 27,5 milliárd forinttal többet kellett fizetnie a Magyar Telekomnak tavaly ezen a jogcímen.

A fentiekkel párhuzamosan a Magyar Telekom magyarországi szegmensének vezetékes bevételei a tavalyi negyedik negyedévben kis mértékben, 2,2 százalékkal, 49,7 milliárd forintra nőttek. A hangalapú bevételek csökkenését az ide sorolt energia kiskereskedelem, illetve az összecsomagolt ajánlatok, valamint a tavaly bevezetett Hoppá vezetékestelefon-díjcsomag ügyfélmegtartó hatása ellensúlyozták. A vezetékes internet bevételek csökkenése is megállt, sőt 0,5 százalékkal emelkedett is, ugyanakkor a TV szolgáltatásokból származó bevételek továbbra is jelentősen, 6,3 százalékkal nőttek. A tévéelőfizetők száma 6,5 százalékkal nőtt az elmúlt évben, amin belül sok ügyfél migrált kábeltévéről IPTV-re (a cégnek tavaly év végén több mint 226 ezer IPTV-előfizetője volt, 290 ezer kábeltévés ügyfél mellett).

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Az energiamérési helyek száma (gáz és villany összesen) az év végén elérte a 35 ezret és 2011 negyedik negyedévben 2,9 milliárd forint bevétel származott ebből a szolgáltatásból 2010 negyedik negyedévi 0,4 milliárd forinthoz képest. (2011 egész évben az energia értékesítésből származó bevétel 4,5 milliárd forintot ért el a 2010. évi 0,4 milliárd forinthoz képest.)

A vállalat mobil bevételei kis mértékben, 1,1 százalékkal 61,4 milliárd forintra csökkentek a tavalyi negyedik negyedévben, melyet az általános árszínvonal csökkenésével, valamint a mobil végződtetési díjak 2010-es csökkentésének számlájára ír a Magyar Telekom. A mobil szélessávú előfizetések száma 71,0 százalékkal nőtt az okostelefonok iránti kiemelkedő keresletnek köszönhetően. Ennek következtében a készülékértékesítésből származó bevételek 16,9 százalékkal emelkedtek annak ellenére, hogy az átlagos ügyfélmegszerzési költség éves szinten 2,5 százalékkal csökkent. A nem hangalapú bevételek mindössze 2,1 százalékkal emelkedtek a tartalomszolgáltatásból származó bevételek csökkenésének következtében.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról