Szerző: Koi Tamás

2012. február 23. 11:21

Veszteséggel zárta 2011-et a Magyar Telekom

Az előzetes várakozásokat jócskán alulmúlva zárta a tavalyi pénzügyi évet a Magyar Telekom. A társaság nettó vesztesége éves szinten csaknem 7,5 milliárd forint volt, amit az EBIDTA csökkenése, valamint három egyszeri tétel elszámolása okozott.

Az előzetes várakozásoknál jóval kedvezőtlenebb pénzügyi mutatókkal zárta a 2011-es évet a Magyar Telekom. A társaság az adózás, kamatfizetés, amortizáció és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBIDTA) csökkenése, valamint három egyszeri tétel elszámolása miatt a negyedik negyedévben 159,4 milliárd forint bevétel mellett 40,3 milliárd forintos nettó veszteségbe futott, szemben az egy évvel korábbi 7,5 milliárd forintos nyereséggel. Elemzők a negyedik negyedévre 153 milliárd forintos bevételt, azonban csak 8,9 milliárdos veszteséget jósoltak, vagyis a társaság igen kellemetlen meglepetést okozott részvényeseinek.

Az eredményt lerontó egyszeri tételek közül kettő is a macedón leányvállalattal áll összefüggésben: az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) hivatalával, illetve az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) létrejött megállapodás szerint a macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie a Magyar Telekomnak, amelynek teljes összegére céltartalékot képzett 2011 végéig. A macedón leánynál ráadásul egyszeri, 31,4 milliárd forintos értékvesztést is kénytelen volt elkönyvelni a társaság. A harmadik tétel a magyarországi adójogszabályok változásához köthető: a nyereségadó emelése miatt 27,5 milliárd forinttal többet kellett fizetnie a Magyar Telekomnak tavaly ezen a jogcímen.

A fentiekkel párhuzamosan a Magyar Telekom magyarországi szegmensének vezetékes bevételei a tavalyi negyedik negyedévben kis mértékben, 2,2 százalékkal, 49,7 milliárd forintra nőttek. A hangalapú bevételek csökkenését az ide sorolt energia kiskereskedelem, illetve az összecsomagolt ajánlatok, valamint a tavaly bevezetett Hoppá vezetékestelefon-díjcsomag ügyfélmegtartó hatása ellensúlyozták. A vezetékes internet bevételek csökkenése is megállt, sőt 0,5 százalékkal emelkedett is, ugyanakkor a TV szolgáltatásokból származó bevételek továbbra is jelentősen, 6,3 százalékkal nőttek. A tévéelőfizetők száma 6,5 százalékkal nőtt az elmúlt évben, amin belül sok ügyfél migrált kábeltévéről IPTV-re (a cégnek tavaly év végén több mint 226 ezer IPTV-előfizetője volt, 290 ezer kábeltévés ügyfél mellett).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az energiamérési helyek száma (gáz és villany összesen) az év végén elérte a 35 ezret és 2011 negyedik negyedévben 2,9 milliárd forint bevétel származott ebből a szolgáltatásból 2010 negyedik negyedévi 0,4 milliárd forinthoz képest. (2011 egész évben az energia értékesítésből származó bevétel 4,5 milliárd forintot ért el a 2010. évi 0,4 milliárd forinthoz képest.)

A vállalat mobil bevételei kis mértékben, 1,1 százalékkal 61,4 milliárd forintra csökkentek a tavalyi negyedik negyedévben, melyet az általános árszínvonal csökkenésével, valamint a mobil végződtetési díjak 2010-es csökkentésének számlájára ír a Magyar Telekom. A mobil szélessávú előfizetések száma 71,0 százalékkal nőtt az okostelefonok iránti kiemelkedő keresletnek köszönhetően. Ennek következtében a készülékértékesítésből származó bevételek 16,9 százalékkal emelkedtek annak ellenére, hogy az átlagos ügyfélmegszerzési költség éves szinten 2,5 százalékkal csökkent. A nem hangalapú bevételek mindössze 2,1 százalékkal emelkedtek a tartalomszolgáltatásból származó bevételek csökkenésének következtében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról