:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 21. 13:10

Rendszerszintű integrációt kap a SkyDrive

Három képernyő, egy felhő - hangzik egy ideje a Microsoft új mottója. Az átdolgozott SkyDrive képében végre megismerhetjük a felhős elemet is.

A Dropbox és számos más felhős tároló sikerén felbuzdulva a nagyok is szeletet akarnak a weben tárolt fájljainkból. A Google Drive érkezése a közeljövőben várható, a Microsoft pedig lerántotta a leplet a SkyDrive új verziójáról. A frissítés apropója a Windows 8 érkezése, amely már integráltan támogat számos fejlett funkciót - a Metrós alkalmazások például könnyedén hozzáférnek majd a felhőben tárolt adatainkhoz.

Prémium szolgáltatások

Egyéb forrásokból már az is tudható, hogy elérhető lesz a SkyDrive fizetős verziója is, a pénzért cserébe a felhasználó kibővítheti a rendelkezésre álló tárhelyet. A kiszivárgó információk szerint az alap, ingyenes 25 gigabájtos tárhely további 20-50-100 gigabájttal lesz megtoldható, 10-25-50 dollárért évente. Mindenki számára megnő azonban a feltölthető állományok mérete, így a szinkronizációs alkalmazáson keresztül akár 2 gigabájtos fájlok is feltölthetőek lesznek. Egyes információk szerint ez csupán a szinkronizációs módszerre vonatkozik, webes felületen állományonként 300 megabájt lesz a felső limit - ezt a Microsoft egyelőre nem erősítette meg.

Újdonság, hogy a felhős tároló következő verziói támogatni fogják az ODF (Open Document Format) állományokat is, amelyek a kapcsolódó Office Web Apps segítségével nyithatóak meg. A SkyDrive a kikerült hirdetési anyagok szerint elérhető lesz OS X-re is, kérdéses azonban a támogatott funkciók köre az Apple operációs rendszerén.

Otthon lesz Metrón is.

Nyugdíjba megy a Live Mesh

Az új SkyDrive a Live Mesh funkcióit gyakorlatilag teljesen átveszi, vagyis a bejelentkezett eszközök között folyamatos szinkronizációt tesz lehetővé. Ezzel a lépéssel a Live Mesh bekerül a SkyDrive brand alá, a 2008-ban indított szolgáltatás így ezen a néven várhatóan megszűnik. A fájlok megosztását URL-rövidítő is segíti, az állományokat pedig közvetlenül a közösségi hálózatokon ki is posztolhatjuk. A Microsoft ezzel egyértelműen a Dropbox és a hasonló szolgáltatások területére tör be - a linkek segítségével ugyanis triviálissá válik a széleskörű fájlmegosztás.

Sajnos a Live Mesh legfontosabb előnye, a gyakorlatilag korlátlan szinkronizálás eltűnik majd. A szolgáltatás korábban peer-to-peer replikációval (a felhő beiktatása nélkül) működött, és elméleti korlátja 200 könyvtár volt egyenként százezer állománnyal, melyek maximális mérete egyenként 40 gigabájt volt. A SkyDrive-integráció nyomán a szinkronizáció felső határa a SkyDrive meghajtó mérete lesz.

A szolgáltatás operációsrendszer-szintű integrációjával elérhető lesz egy távoli hozzáférés funkció is, amellyel a SkyDrive mappán kívüli adatok is hozzáférhetőek lesznek távolról. A szolgáltatás használatához szükséges, hogy az állományokat tartalmazó számítógép bekapcsolva legyen és fusson rajta a bejelentkezett SkyDrive kliens. Amennyiben ez adott, távoli számítógépről bejelentkezve hozzáférhetünk a többi állományhoz is - fotókat nézegethetünk, videót streamelhetünk, illetve le is másolhatjuk azokat.

A korlátlan hozzáférés logikus módon jóval szigorúbb biztonsági hozzáférést igényel, az otthoni számítógép ugyanis ezzel teljes jogú internetes fájlszerverré válik. Ennek megfelelően a Microsoft kétlépcsős autentikációt jelentett be, amelyhez alternatív emailcím, vagy telefonszám szükséges. A távoli hozzáféréshez tehát nem lesz elegendő a Live ID azonosító-jelszó páros, szükség lesz hozzá a korábban megadott eszközhöz vagy postafiókhoz való hozzáférés is. A sikeres autentikáció után a kliensként használt PC megbízhatónak jelölhető, így a kétlépcsős folyamatot nem kell újra és újra lejátszani.

A Windows 8 szerves része

A redmondiak pontosan érzik, hogy egyelőre az operációs rendszerük köré épülő ökoszisztéma elmarad a Google által nyújtottól. Ugyan a telefonok vagy számítógépek kapcsán továbbra is szeretünk specifikációkról vagy egyedi szoftvermegoldásokról beszélni, a Google-szolgáltatások hatalmas lökést jelentenek az Android számára. Az Apple is minden erővel fejleszti saját felhős rendszerét, az asztali rendszereket az iOS-szel összekötő iCloudot, logikus tehát, hogy a Microsoft is ebben az irányban halad.

A biztonságról kétlépcsős autentikáció gondoskodik.

A Windows 8 minden korábbinál teljesebb SkyDrive-integrációt kap. A felhős tároló például szerves része a Metro alkalmazások futtatókörnyezetének, az ilyen alkalmazások közvetlenül a SkyDrive-ra tudnak menteni és onnan tudnak beolvasni állományokat, transzparens módon. A rendszer natív SkyDrive-alkalmazást is kap, amellyel a Metro felületen böngészhetjük a távoli állományokat. A Desktop-változat a transzparencia jegyében egy mappa lesz,

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

További fontos elem, hogy a Windows 8 a felhasználói profilok fontos elemeit (beállításokat, testreszabásokat) a felhőben fogja tárolni, amelyet a különböző eszközök között automatikusan képes szinkronizálni majd - ennek gerincét is a SkyDrive rendszere adja. Az információk szerint a SkyDrive ezen funkciói a jövőben az okostelefonokra is elérhetőek lesznek a Windows Phone 8-tól kezdődően. A SkyDrive a Windows Phone rendszernek már ma is része, a készített fotók például automatikusan feltölthetőek a cloudba.

A Microsoft szerint az új SkyDrive a Windows 8 betával (Consumer Preview) mutatkozik be, február 29-én. A korábbi operációs rendszerekre telepíthető kliensalkalmazások valamivel később lesznek letölthetőek, Windows XP-re azonban nem lesz elérhető a szinkronizáció.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.