Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 20. 14:58

Nyáron érkezik a következő OS X

A Microsofthoz hasonlóan az Apple számára is az asztali és a mobilos operációs rendszerek közelítéséről szól 2012. A cupertinói cég megfelezte a követési időt, a kétéves fejlesztési periódust felrúgva már nyáron érkezik az új OS X.

Felére csökkentette a szokásos kétéves követési periódust az Apple, így a tavalyi OS X Lion után a Mountain Lion nevű változat már idén nyáron piacra kerülhet. Az új verzió legfontosabb újdonságai a gyártó mobil operációs rendszeréből érkeznek, ez a fejlődési irány már a korábbi kiadásban is érezhető volt.

A két platformon is elérhető alkalmazásokat az Apple iCloud rendszere köti majd folyamatosan össze, így a felhasználó számára problémamentes lesz a számítógépről okostelefonra váltás. Ennek megfelelően egységesül például az Apple üzenetkezelő alkalmazása, a korábbi iChat és FaceTime helyett egyetlen Messages névre keresztelt program készül, amely integrálja az eddig iOS-exkluzív iMessage platformot is. Az így létrejövő kliens tudja kezelni a Google Talk rendszerét is, de a többi Jabber-alapú üzenetküldővel vagy a Yahoo Messengerrel is kompatibilis.. A Messages beta állapotú változata már letölthető.

Értesítések a jobb oldalon.

Az Apple elkészítette az értesítéskezelő asztali változatát is, így egyetlen gesztussal előhúzható az iOS-ből jól ismert Notification Center. Ezen azonnal láthatóak a rendszer értesítései, például a soron következő naptárbejegyzések vagy friss emailek. Az OS X korábban nem rendelkezett teljes értékű, az operációs rendszer szintjén működő értesítéskezelővel, a platformon de facto szabvánnyá a Growl külső alkalmazás vált. A Notification Center mellett a mobilos platformról megérkezik a Notes, Reminders, Game Center, a rendszerszintű Twitter-integráció és az AirPlay is. Ez utóbbi végre elhozza a számítógép-Apple TV streamelést az asztali operációs rendszerre is - eddig ez a funkció csak az iOS-t futtató eszközökről volt elérhető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

További újdonság a Gatekeeper, amely a számítógépre telepíthető alkalmazások körét szűkíti. A Gatekeeper háromállású, a számítógép adminisztrátora rendelkezhet úgy, hogy az eszközre csak a Mac App Store-ból lehet szoftvert telepíteni. Második lépésben a kör kiegészíthető az Apple digitális aláírásával rendelkező regisztrált fejlesztőkkel - ez egyébként az alapértelmezett beállítás. Harmadikként megmarad a ma szokásosnak számító beállítás is, amely minden alkalmazás telepítését és futtatását engedélyezi, forrástól illetve digitális aláírástól függetlenül.

A lépés nagyban hasonlít a Microsoft döntéséhez, amelynek célja a felhasználók terelése a központi alkalmazásboltok felé. A Microsoft korábban azt jelentette be, hogy a Windows 8 Metro felületét használó alkalmazások csak és kizárólag a cég saját boltjából lesznek elérhetőek, külső forrásból csak a Desktopot használó programok telepíthetőek. Ez utóbbi például azt is jelenti, hogy a Windows On ARM gépek (a windowsos tabletek) alkalmazásai is csak a Microsoft boltjából tölthetőek le, a Desktop felület ARM-on ugyanis tiltott gyümölcs a külső programozóknak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról