:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 13. 11:49

Négyantennás vállalati hozzáférési pont a Ciscótól

Négy antenna, moduláris felépítés jellemzi a Cisco legújabb vállalati szintű WiFi hozzáférési pontját. Az eredmény gyorsabb, kevésbé degradálódó átviteli sebesség, és nagyobb érzékenység a konzumer eszközök felé.

Bemutatta legújabb WiFi hozzáférési pontját a Cisco a 2012-es Cisco Live rendezvényen Londonban. Az Aironet 3600 újdonsága a négy antennás kiszerelés és a moduláris felépítés, amely nagyobb hatósugarat és gyorsabb adatátvitelt, másrészt a bővíthetőséget teszi elérhetővé. A termék a gyártó vezérlőalapú hozzáférési pontjainak családját bővíti. Az eszköz két változatban készül, a nagyobb terek lefedéséhez külső antennákkal szerelhető fel, irodai környezetbe pedig a belső antennákkal szerelt változatot javasolják.

Konzumerizáció-kompatibilis

Az Aironet 4x4:3 konfigurációban készül, vagyis négy adó- és vevő antennával rendelkezik, adatfolyamot azonban egyszerre csak három antennával képes felépíteni. A negyedik antenna sem marad azonban kihasználatlanul, a gyenge jel javításában segít társainak. A Cisco szerint erre mind az intézményi, mind a céges felhasználás során valódi igény mutatkozik, megszaporodtak ugyanis a korábbinál lényegesen gyengébb jelszintet produkáló eszközök. Az okostelefonok és tabletek beépített jeladói nem rendelkeznek olyan erős sugárzási teljesítménnyel, mint a noteszgépek, így a modern hozzáférési pontoknak kell megnövelniük érzékenységüket.

A Cisco a hozzáférési pont oldalán az érzékenység mellett a jelerősség növeléséért is tett, így az Aironet 3600 megkapta a Clientlink 2.0-s technológiát. Ezzel a több antenna együtt tud dolgozni a hatótáv kiterjesztésében (beamforming), azonban működéséhez már nincs szükség speciális klienshardverre (vagy -szoftverre), minden 802.11n-es eszközzel működik. Ez hatalmas előny, a hálózat kezelője ugyanis egyre kevésbé fér hozzá a kliensekhez (például egyetemi környezetben a hallgatók számítógépeihez), erre ad megoldást a csak-AP alapú megközelítés.

Tovább tartja az ütemet (forrás: Cisco)

A negyedik antenna azonban nem csak a jelerősség növelésében, hanem az adatforgalom stabilitásában is nagy hatással képes bírni. A Cisco szerint a negyedik antennából a "hagyományos" kliensek, vagyis a PC-k is tudnak profitálni, például a három adatfolyamból kihozható elméleti maximum 450 megabites sebesség a szokásos 5 méter helyett 10 méteren belül érhető el. A negyedik antennával a jeldegradáció is kevésbé súlyos, így az átviteli sebesség jóval hosszabb távokon is érezhetően javul.

Saját fejlesztés

A Cisco szerint a piacon jelenleg elérhető lapkák nem képesek kezelni a négy adóvevőt, így az access point létrehozásához saját megoldást fejlesztett a vállalat - ez jelenleg egyedülálló a piacon. A négyantennás kialakítás technikai leírása ebben a Cisco white paperben található.

Az Aironet 3600 másik nagy újítása a moduláris felépítés - minden ilyen hozzáférési pont egy modullal bővíthető, a felhasználó szervezet igényeinek megfelelően. A Cisco egyelőre egyetlen modulról beszél, amely dedikált rádiófrekvenciás spektrumelemzőként működik nem csak az adathordozó csatornák, hanem a teljes WiFi-tartományt,  23 csatornát képes egyszerre monitorozni. A modul "proaktívan és szimultán vizsgálja a teljes spektrumot interferencia és biztonsági fenyegetések után kutatva", mondja a Cisco.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A HWSW kérdésére Sujai Hajela, a Cisco vezeték nélküli hálózatokkal foglalkozó üzletágának vezetője elmondta, hogy a moduláris kialakításnak köszönhetően az Aironet 3600 képes lesz sugározni licencköteles frekvenciákon is. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a modulok segítségével a hozzáférési pont femtocellaként is képes lesz majd üzemelni valamilyen formában.

A Cisco Aironet 3600 már világszerte rendelhető, a külső antennákkal felszerelt változatért 1600 dollárt, a csak belső antennát tartalmazó egységért 1500 dollárt kérnek el. A dedikált rádiós frekvenciaelemző modul 2012 végén kerül majd piacra, a licencköteles frekvenciákon sugárzó egységről még ennyit sem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.