:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 9. 16:39

Kereskedelmi támogatás vásárolható az nginxhez

Immár kereskedelmi támogatási szolgáltatás is vásárolható az elmúlt időben egyre nagyobb figyelmet kivívó és piaci részesdést szerző webszerverhez, az nginxhez.

A nyílt forrású nginx webszerver a legtöbb szerverplatformon elérhető web-, proxy- és terheléselosztó szerver, amely a Netcraft statisztikái szerint már a harmadik legnépszerűbb az Apache és a Microsoft IIS mögött, részesedése januárban megközelítette a 10 százalékot, a W3Techs statisztikái szerint pedig az 1000 legnagyobb forgalmú weboldal közül majdnem 24 százalékot nginx szolgál ki. A Facebook, Groupon, Dropbox, Wordpress, Tumblr és a CNN oldalát is kiszolgáló szoftver elsősorban sok párhuzamos kapcsolat esetén mutatja meg oroszlánkörmeit, ilyen környezetben rendszerint nagyobb teljesítményt nyújt az Apache-nál, miközben kevesebb erőforrással is beéri.

A megengedő BSD licenc alatt publikált szoftverhez már kereskedelmi támogatást is igénybe lehet venni az NGINX vállalattól, amely az nginx orosz fejlesztőiből alakult tavaly nyáron. Az NGINX háromszintű szolgáltatási csomagot kínál, amelynek keretében telepítési és üzemeltetési támogatást, teljesítményhangolást és konzultációt lehet kérni, valamint akár egyedi fejlesztéseket is elvégeznek.

A legolcsóbb, "Essential" csomag ára havi 1100 dollár, évente pedig 12 ezer dollár, ezért munkanapokon emailen vehet igénybe támogatást az ügyfél 24 órás garantált válaszidővel, miközben a problémamegoldás határideje 96 óra. Az Advanced csomagban heti 5 nap 8 órás szolgáltatás van, 8 órás válaszidővel, esettől függően 24-72 órás megoldási határidővel és telefonos kapcsolatfelvételi lehetőséggel. Ebben a csomagban a támogatott szerverek száma nincs 10-re korlátozva mint az Essential esetében, igaz az ár is jóval magasabb, havi 4400 dollár, vagy 50 ezer évente. A legmagasabb szintű szolgáltatást a Premium csomag nyújtja, 24x7 órás telefonos támogatással, 4 órás reakcióidővel és 8-24 órás megoldási határidővel, havi legkevesebb 6600, évente 70 ezer dollárért. A két drágább csomag vásárlói egyéni optimalizációs tanácsadást vehetnek igénybe, illetve akár egyedi fejlesztési igényeiket is teljesíti az NGINX.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Ezeket a lehetőségeket az üzleti nginx-felhasználók igényeire szabva dolgoztuk ki" - mondta Andrej Alexejev, az NGINX vezetője. "Akár egyetlen nginx-példányt, akár több ezer nginx-szervert használsz üzleti célokra, mostantól közvetlen gyártói támogatás érhető el mindenféle igényre." Alexejev szerint máris több nagyvállalati megrendelője van a támogatási szolgáltatásoknak, amelyeket a későbbiekben az ügyféligények alapján fejlesztenek tovább.

Az NGINX a nyílt forrású szoftverek világában ma már klasszikusnak számító üzleti modellt választotta: maga a szoftver ingyen letölthető és szabadon használható, a kódja is elérhető, de az üzleti ügyfelek a pénzükért cserébe magas szintű támogatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe, illetve adott esetben közvetlenül beleszólhatnak a fejlesztésbe is. Természetesen a kereskedelmi támogatási konstrukciók megjelenése nem jelenti azt, hogy az nginxet ne lehetne továbbra is szabadon és ingyen használni, azonban a felhasználóknak be kell érnie az eddig is ismert támogatási lehetőségekkel: fórumokkal, levelezőlistákkal és online elérhető dokumentumokkal, valamint a forráskóddal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.