Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 6. 12:37

Lassú gépeken kikapcsol a Google Instant

A Google 2012-ben sem áll le és tovább szeretné gyorsítani a keresője sebességét. A probléma talán csak annyi, hogy sok esetben épp az újonnan bevezetett funkciók lassítják le a folyamatot. A mérnökök visszakoznak.

A Google Instant csak nevében azonnali. Definíció szerint teljesen valós időben mutogatja a felhasználónak a találati listát, ahogy az illető pötyögi be a keresőszavakat. Az ötlet valóban zseniális, csupán annyi hiba csúszik a képletbe, hogy a váltogatás és a renderelés nem csak a Google szervereit izzasztja meg, hanem a felhasználó számítógépét is. Az Instant valóban azonnali működéséhez nem elég, hogy gyors internetkapcsolat kell, de az sem árt, ha a számítógép sincs híján a számítási kapacitásnak, illetve kurrens böngészővel rendelkezik.

Áldozni kell a gyors találatok oltárán

Lassabb gépen, vagy éppen akkumulátorról üzemeltetett notebookon vagy mobilon eddig is érdemes volt kikapcsolni a képességet, de a legtöbb laikus ezt természetesen nem tette meg. Így viszont esetükben jelentősen romlolhatott a felhasználói élmény és a szolgáltatásról kialakult kép. A hatás enyhítésére most a Google bevezetett egy automata kapcsolót, ami ha érzékeli, hogy a fent említett feltételek bármelyike nem teljesül, akkor lekapcsolja az Instant funkciót.

A Google a kikapcsolás után is időnként megvizsgálja a számítógép és az internetkapcsolat sebességét, és ha a zavar csak átmeneti volt, akkor vissza is kapcsolja a valós idejű találati listát. Persze, ha valaki mindenképp be- vagy kikapcsolva akarja tartani és nem kér az automata kapcsolgatásból, akkor a beállítások közt megtalálhatja a neki tetsző állapotot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elképzelés egyébként helyénvaló, de Alex Chitu, nem hivatalos Google blogján azt írja, hogy az implementáció nem sikerült valami fényesen. Egy régi laptoppal próbálta ki a lassulást, de az Instant tovább izzadt és csak a következő keresésnél kapcsolt ki. Egy szót nem szólt a Google, hogy mi történt, a felület nem közölte, hogy miért kapcsolt ki a funkció. A magyarázat kizárólag a beállítások oldalon érhető el, amit a legtöbb felhasználó még soha nem is látott.

Serényen dolgoznak a mérnökök

Ezen felül a keresőben januárban még további 16 változás történt, a teljes listát a Google hivatalos blogján lehet végig böngészni. Többségük apró változás, érdemben nem befolyásolja a kereső működését. Az NFTC kódnevű projekt például a novemberi keresőalgoritmust finomhangolja tovább, hogy még frissebbek legyenek a találatok. A Panda algoritmus is finomodott, valószínűleg ez rossz hír a scrapsite-ok üzemeltetőinek, de értelemszerűen hálás dolog a felhasználóknak.

Egy másik fejlesztésnek köszönhetően az autókitöltés lesz gyorsabb, de a Google mérnökök a Xiangfan kódnevű fejlesztéssel javították a nyelvek közti kapcsolatokat is, a jövőben jobb eséllyel jönnek fel releváns találatok a megjelenítés nyelvétől eltérő nyelven is. Ez azt jelenti, hogy eddig ha angolra volt állítva a Google-fiókunk, akkor hiába írtunk be magyar keresőszót, az angol indexből kaptuk a találatokat, a jövőben viszont a kereső felismeri a keresőszavakat és annak megfelelően tálalja a listát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról