Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Lassú gépeken kikapcsol a Google Instant

Dojcsák Dániel, 2012. február 06. 12:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Google 2012-ben sem áll le és tovább szeretné gyorsítani a keresője sebességét. A probléma talán csak annyi, hogy sok esetben épp az újonnan bevezetett funkciók lassítják le a folyamatot. A mérnökök visszakoznak.

A Google Instant csak nevében azonnali. Definíció szerint teljesen valós időben mutogatja a felhasználónak a találati listát, ahogy az illető pötyögi be a keresőszavakat. Az ötlet valóban zseniális, csupán annyi hiba csúszik a képletbe, hogy a váltogatás és a renderelés nem csak a Google szervereit izzasztja meg, hanem a felhasználó számítógépét is. Az Instant valóban azonnali működéséhez nem elég, hogy gyors internetkapcsolat kell, de az sem árt, ha a számítógép sincs híján a számítási kapacitásnak, illetve kurrens böngészővel rendelkezik.

Áldozni kell a gyors találatok oltárán

Lassabb gépen, vagy éppen akkumulátorról üzemeltetett notebookon vagy mobilon eddig is érdemes volt kikapcsolni a képességet, de a legtöbb laikus ezt természetesen nem tette meg. Így viszont esetükben jelentősen romlolhatott a felhasználói élmény és a szolgáltatásról kialakult kép. A hatás enyhítésére most a Google bevezetett egy automata kapcsolót, ami ha érzékeli, hogy a fent említett feltételek bármelyike nem teljesül, akkor lekapcsolja az Instant funkciót.

A Google a kikapcsolás után is időnként megvizsgálja a számítógép és az internetkapcsolat sebességét, és ha a zavar csak átmeneti volt, akkor vissza is kapcsolja a valós idejű találati listát. Persze, ha valaki mindenképp be- vagy kikapcsolva akarja tartani és nem kér az automata kapcsolgatásból, akkor a beállítások közt megtalálhatja a neki tetsző állapotot.

Az elképzelés egyébként helyénvaló, de Alex Chitu, nem hivatalos Google blogján azt írja, hogy az implementáció nem sikerült valami fényesen. Egy régi laptoppal próbálta ki a lassulást, de az Instant tovább izzadt és csak a következő keresésnél kapcsolt ki. Egy szót nem szólt a Google, hogy mi történt, a felület nem közölte, hogy miért kapcsolt ki a funkció. A magyarázat kizárólag a beállítások oldalon érhető el, amit a legtöbb felhasználó még soha nem is látott.

Serényen dolgoznak a mérnökök

Ezen felül a keresőben januárban még további 16 változás történt, a teljes listát a Google hivatalos blogján lehet végig böngészni. Többségük apró változás, érdemben nem befolyásolja a kereső működését. Az NFTC kódnevű projekt például a novemberi keresőalgoritmust finomhangolja tovább, hogy még frissebbek legyenek a találatok. A Panda algoritmus is finomodott, valószínűleg ez rossz hír a scrapsite-ok üzemeltetőinek, de értelemszerűen hálás dolog a felhasználóknak.

Egy másik fejlesztésnek köszönhetően az autókitöltés lesz gyorsabb, de a Google mérnökök a Xiangfan kódnevű fejlesztéssel javították a nyelvek közti kapcsolatokat is, a jövőben jobb eséllyel jönnek fel releváns találatok a megjelenítés nyelvétől eltérő nyelven is. Ez azt jelenti, hogy eddig ha angolra volt állítva a Google-fiókunk, akkor hiába írtunk be magyar keresőszót, az angol indexből kaptuk a találatokat, a jövőben viszont a kereső felismeri a keresőszavakat és annak megfelelően tálalja a listát.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.