Szerző: Dojcsák Dániel

2012. február 6. 12:37

Lassú gépeken kikapcsol a Google Instant

A Google 2012-ben sem áll le és tovább szeretné gyorsítani a keresője sebességét. A probléma talán csak annyi, hogy sok esetben épp az újonnan bevezetett funkciók lassítják le a folyamatot. A mérnökök visszakoznak.

A Google Instant csak nevében azonnali. Definíció szerint teljesen valós időben mutogatja a felhasználónak a találati listát, ahogy az illető pötyögi be a keresőszavakat. Az ötlet valóban zseniális, csupán annyi hiba csúszik a képletbe, hogy a váltogatás és a renderelés nem csak a Google szervereit izzasztja meg, hanem a felhasználó számítógépét is. Az Instant valóban azonnali működéséhez nem elég, hogy gyors internetkapcsolat kell, de az sem árt, ha a számítógép sincs híján a számítási kapacitásnak, illetve kurrens böngészővel rendelkezik.

Áldozni kell a gyors találatok oltárán

Lassabb gépen, vagy éppen akkumulátorról üzemeltetett notebookon vagy mobilon eddig is érdemes volt kikapcsolni a képességet, de a legtöbb laikus ezt természetesen nem tette meg. Így viszont esetükben jelentősen romlolhatott a felhasználói élmény és a szolgáltatásról kialakult kép. A hatás enyhítésére most a Google bevezetett egy automata kapcsolót, ami ha érzékeli, hogy a fent említett feltételek bármelyike nem teljesül, akkor lekapcsolja az Instant funkciót.

A Google a kikapcsolás után is időnként megvizsgálja a számítógép és az internetkapcsolat sebességét, és ha a zavar csak átmeneti volt, akkor vissza is kapcsolja a valós idejű találati listát. Persze, ha valaki mindenképp be- vagy kikapcsolva akarja tartani és nem kér az automata kapcsolgatásból, akkor a beállítások közt megtalálhatja a neki tetsző állapotot.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az elképzelés egyébként helyénvaló, de Alex Chitu, nem hivatalos Google blogján azt írja, hogy az implementáció nem sikerült valami fényesen. Egy régi laptoppal próbálta ki a lassulást, de az Instant tovább izzadt és csak a következő keresésnél kapcsolt ki. Egy szót nem szólt a Google, hogy mi történt, a felület nem közölte, hogy miért kapcsolt ki a funkció. A magyarázat kizárólag a beállítások oldalon érhető el, amit a legtöbb felhasználó még soha nem is látott.

Serényen dolgoznak a mérnökök

Ezen felül a keresőben januárban még további 16 változás történt, a teljes listát a Google hivatalos blogján lehet végig böngészni. Többségük apró változás, érdemben nem befolyásolja a kereső működését. Az NFTC kódnevű projekt például a novemberi keresőalgoritmust finomhangolja tovább, hogy még frissebbek legyenek a találatok. A Panda algoritmus is finomodott, valószínűleg ez rossz hír a scrapsite-ok üzemeltetőinek, de értelemszerűen hálás dolog a felhasználóknak.

Egy másik fejlesztésnek köszönhetően az autókitöltés lesz gyorsabb, de a Google mérnökök a Xiangfan kódnevű fejlesztéssel javították a nyelvek közti kapcsolatokat is, a jövőben jobb eséllyel jönnek fel releváns találatok a megjelenítés nyelvétől eltérő nyelven is. Ez azt jelenti, hogy eddig ha angolra volt állítva a Google-fiókunk, akkor hiába írtunk be magyar keresőszót, az angol indexből kaptuk a találatokat, a jövőben viszont a kereső felismeri a keresőszavakat és annak megfelelően tálalja a listát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról