Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 31. 11:42

Megdöbbentő képpontsűrűségű OLED kijelzőt mutattak be

Forradalom jöhet a kis méretű, de nagy felbontású kijelzők piacán. Az Apple által a szem által még érzékelhetőnek nevezett felbontás sokszorosát képes egy kijelzőbe zsúfolni a francia MicroOLED cég. Az iPhone 4S kijelzője 330 ppi-s (pixel per inch), ez 5374.

A gyártó által létrehozott megoldás valóban, akár nagyon közelről nézve is a szem által érzékelhető részletességet is meghaladó felbontásra képes. A 0.61 hüvelykes képátlójú OLED 5,3 milliós pixelszámmal igyekszik elkápráztatni a közönséget. A gyártó elsősorban professzionális fotós és videós eszközökbe szánja a kijelzőt, ahol valódi igény mutatkozik az ilyen magas minőségre. A kijelző emellett visszaköszönhet éjjellátó készülékekben és orvosi felhasználásra szánt, fejre rögzíthető eszközökben is. A technológia fejlődésével azonban biztosak lehetünk benne, hogy a fogyasztói szegmensben is találkozhatunk ilyen felbontással néhány éven belül.

Az ultra-kompakt, 5,4 millió pixeles kijelzőn az alpixelek 4,7 mikrométeres távolságra helyezkednek el egymástól, ami jelenleg az ipar legnagyobb képpont sűrűsége. A pixelsűrűség megduplázásával a gyártónak sikerült elérnie, hogy megszűnjenek a pixelek közti rések, így a képpontok körül nincs fekete keret. A fekete mátrix eliminálásával pedig soha nem látott képminőséget lehet elérni.

A kis méretű kijelző kontrasztarányban és a színek egyenletességében is magasra rakja a lécet. A valós kontraszt 100000:1, mindezt pedig 0,2 W felvett teljesítménnyel valósítja meg az elektronika. Tehát míg a pixelsűrűség a duplája az eddigi rekordoknak, a fogyasztás alig fele a megszokottnak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A MicroOLED szerint már most komoly érdeklődés van a különböző gyártók körében, s az eredmény jó időben érkezett, hiszen a fő csapásirány manapság minden területen az optikák elektronikával való helyettesítése. A felhasználási módok száma szinte végtelen, a kijelző ráadásul megfelel a katonai előírásoknak is.

Az új technológia viszont minden bizonnyal igen drága előállítási költségeket rejt, így a következő időszakban nem valószínű, hogy okostelefonokban vagy képkeretekben köszönne vissza, inkább harcászati és orvosi eszközökben bukkanhat fel. A MicroOLED társalapítójával, Eric-Marcellin Dibonnal még decemberben készült egy interjú, amiben többek közt az új eszköz áráról is kérdezték. A szakember diplomatikusan csak annyit mondott, hogy a szakadék az LCD és az OLED között még mindig széles, de ez érthető is, hiszen az OLED még teljesen friss, forradalmát élő megoldás, szemben a több mint 20 éves LCD-vel. És itt még nem is konkrétan az új szuperkijelzőről beszélt, hanem általában az OLED-ről.

A piacra kerülő kijelzőt a gyártó az említett 0,61 hüvelykes méretben szállítja, az effektív felbontás 2560x2048 pixel lesz. A színmélység maximum 16 millió árnyalatot fed le, de elérhető lesz SXGA és monokróm verzió is. Ez utóbbi például az éjjellátó felszereléseknél lehet igény. A kijelzőhöz tartozó technológia szabadalmait a MicroOLED természetesen levédte. Ezek többek közt kiterjednek olyan megoldásokra is, amik az OLED kijelzők alapvető hibáit is orvosolja, mint például a színhibák vagy a zajosodásra való hajlam.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról