Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 30. 12:43

Piacon a Tilera tizenhat- és harminchatmagos chipjei

A 2011-re százmagos processzort ígérő Tilera megkezdte a Tile-GX termékcsalád első két tagjának szállítását. A cég mai közleménye szerint a 16 és 36 magos lapkák és tesztrendszerek már úton vannak az első megrendelőkhöz.

Sok lúd disznót győz

A Tilera még 2009-ben lépett elő Tile-Gx architektúrájával, amely egyszerű 64 bites VLIW processzormagokból akár százat is tartalmazhat, de léteznek 16, 36 és 64 magos változatai is - az első kettő szállítása kezdődött meg a közelmúltban. A lapkákat a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel, a fogyasztásuk terheléstől és magszámtól függően 20-48 watt - a Tile-GX36 esetében 25 wattos fogyasztásról beszél a gyártó.

A VLIW (very long instruction word) koncepció előnye, hogy a chipnek nem kell bonyolult áramköröket tartalmaznia annak érdekében, hogy a futószalagok kihasználtságát a maximumon tartsa, az utasítások ütemezése a fordításkor történik. A magok egyenként három darab háromfokozatú végrehajtó futószalaggal, valamint saját L1 (32+32 kB) és L2 (256 kB) gyorsítótárral rendelkeznek. Egyszerűbb alkalmazásokat akár egyetlen mag is eredményesen futtathat, a bonyolultabb feladatok végrehajtásához pedig több magot is össze lehet fogni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Tile-GX most piacra került változatai kétcsatornás integrált DDR3 memóriavezérlőt tartalmaznak, valamint 4 (Tile-Gx36), illetve 2 (Tile-Gx16) darab 10 gigabites Ethernet-portot, amelyeket akár össze is lehet vonni vagy szét lehet osztani 1 gigabitesekké. A gyors hálózati kommunikációt beépített hardveres titkosító- és tömörítőmotor támogatja. Emellett rendelkezésre áll 3 darab PCI Express interfész is további perifériák csatolásához. A 16 magos verzió legfeljebb 1,2 GHz-es órajelre képesek, a 36 magos Tile-Gx36 esetében 1,5 GHz a csúcs.

A Tile-Gx család tagjai

Hálózatra, webre, biztonságra

A processzor felépítéséből adódóan elsősorban olyan feladatok alatt villanthatja meg oroszlánkörmeit, ahol egyszerű műveleteket kell nagy tömegben, párhuzamosan végrehajtani. Ez többnyire olyan alkalmazásokat jelenthet mint a digitális jelfeldolgozás (videokódolás és -dekódolás, digitális utómunkálatok, streaming, video on demand), a hálózati biztonság (tűzfal, VPN, behatolásérzékelés, hálózatfigyelés), de a Tilera szerint akár webalkalmazások vagy adatbázisok futtatása (LAMP stack, NoSQL, Hadoop) sem jelenthet akadályt. A chiphez saját fejlesztői eszközöket mellékel a Tilera, amelyek segítségével C és C++ nyelveken fejleszthetők rá alkalmazások.

A Tile-Gx chipek önállóan vagy komplett rendszerplatformként is megvásárolhatók, a Tilerától PCI Express formátumú kártyán és 1U kivitelű szerverben is megvehetők. A cég tájékoztatása szerint már több tucat ügyféllel tárgya a Tile-Gx lapkák és rendszerek alkalmazásáról és szállításáról, az egyik első ügyfél a Mercury Computer Systems, amely elsősorban katonai beszállítóknak gyárt informatikai rendszereket.

a címlapról