Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 30. 12:43

Piacon a Tilera tizenhat- és harminchatmagos chipjei

A 2011-re százmagos processzort ígérő Tilera megkezdte a Tile-GX termékcsalád első két tagjának szállítását. A cég mai közleménye szerint a 16 és 36 magos lapkák és tesztrendszerek már úton vannak az első megrendelőkhöz.

Sok lúd disznót győz

A Tilera még 2009-ben lépett elő Tile-Gx architektúrájával, amely egyszerű 64 bites VLIW processzormagokból akár százat is tartalmazhat, de léteznek 16, 36 és 64 magos változatai is - az első kettő szállítása kezdődött meg a közelmúltban. A lapkákat a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel, a fogyasztásuk terheléstől és magszámtól függően 20-48 watt - a Tile-GX36 esetében 25 wattos fogyasztásról beszél a gyártó.

A VLIW (very long instruction word) koncepció előnye, hogy a chipnek nem kell bonyolult áramköröket tartalmaznia annak érdekében, hogy a futószalagok kihasználtságát a maximumon tartsa, az utasítások ütemezése a fordításkor történik. A magok egyenként három darab háromfokozatú végrehajtó futószalaggal, valamint saját L1 (32+32 kB) és L2 (256 kB) gyorsítótárral rendelkeznek. Egyszerűbb alkalmazásokat akár egyetlen mag is eredményesen futtathat, a bonyolultabb feladatok végrehajtásához pedig több magot is össze lehet fogni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Tile-GX most piacra került változatai kétcsatornás integrált DDR3 memóriavezérlőt tartalmaznak, valamint 4 (Tile-Gx36), illetve 2 (Tile-Gx16) darab 10 gigabites Ethernet-portot, amelyeket akár össze is lehet vonni vagy szét lehet osztani 1 gigabitesekké. A gyors hálózati kommunikációt beépített hardveres titkosító- és tömörítőmotor támogatja. Emellett rendelkezésre áll 3 darab PCI Express interfész is további perifériák csatolásához. A 16 magos verzió legfeljebb 1,2 GHz-es órajelre képesek, a 36 magos Tile-Gx36 esetében 1,5 GHz a csúcs.

A Tile-Gx család tagjai

Hálózatra, webre, biztonságra

A processzor felépítéséből adódóan elsősorban olyan feladatok alatt villanthatja meg oroszlánkörmeit, ahol egyszerű műveleteket kell nagy tömegben, párhuzamosan végrehajtani. Ez többnyire olyan alkalmazásokat jelenthet mint a digitális jelfeldolgozás (videokódolás és -dekódolás, digitális utómunkálatok, streaming, video on demand), a hálózati biztonság (tűzfal, VPN, behatolásérzékelés, hálózatfigyelés), de a Tilera szerint akár webalkalmazások vagy adatbázisok futtatása (LAMP stack, NoSQL, Hadoop) sem jelenthet akadályt. A chiphez saját fejlesztői eszközöket mellékel a Tilera, amelyek segítségével C és C++ nyelveken fejleszthetők rá alkalmazások.

A Tile-Gx chipek önállóan vagy komplett rendszerplatformként is megvásárolhatók, a Tilerától PCI Express formátumú kártyán és 1U kivitelű szerverben is megvehetők. A cég tájékoztatása szerint már több tucat ügyféllel tárgya a Tile-Gx lapkák és rendszerek alkalmazásáról és szállításáról, az egyik első ügyfél a Mercury Computer Systems, amely elsősorban katonai beszállítóknak gyárt informatikai rendszereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról