:

Szerző: Koi Tamás

2012. január 27. 15:44

Nyit a fejlődő piacok irányába a RIM

Idén elsősorban a közép- és belépőszintű okostelefonok választékának kibővítésére koncentrál a BlackBerryk gyártója, a gyengélkedő Research in Motion. A cég új csúcskategóriás BlackBerryjének, illetve az új platformnak a megjelenése még tovább tolódhat.

Idén legalább két új, belépőszintű okostelefonnal bővíti kínálatát a Research in Motion (RIM), mely a tavalyi év eleje óta a piacon egyre kiélezettebbé váló verseny hatására folyamatosan veszít részesedéséből a konkurens platformok javára. A cég idei termékkínálata kiszivárgott információk szerint csak az év végén egészül ki a várva-várt csúcskategóriás BlackBerryvel, mely már a QNX-alapú BlackBerry 10 operációs rendszerrel érkezik, és a natív BlackBerry appokon túl  androidos alkalmazások futtatására is képes lesz.

Első a szoftver

A RIM az idei CES-en több mobilgyártóval ellentétben nem állt elő új hardverrel, noha a cég meglehetősen hangsúlyos jelenléttel képviseltette magát a kiállításon. A kanadaiak egyik központi bejelentése itt az volt, hogy a Java-alapú BlackBerry 7 OS-t futtató okostelefonok rövid időn belül megkapják az 7.1-es rendszerfrissítést, mely néhány új funkcióval egészíti ki a telefonok repertoárját, illetve értelemszerűen több hibát is kijavít. Kissé abszurd módon a kiállítás egyik sztárja a tavaly áprilisban startolt PlayBook volt, melyre február közepén érkezik az BlackBerry Tablet OS 2.0-s verziója, mely szintén támogatja az androidos appok futtatását.


Forrás: Boy Genius Report

Az internetre tegnap felkerült, RIM-es prezentációból származó dia tanúsága szerint az OS 7.1-es frissítést február-március magasságában lehet majd elérni a BlackBerry 9900, 9860, 9810, 9360, 9380 és a nálunk még nem kapható 9790-es típusokhoz - ezek érkeznek gyárilag BlackBerry 7 OS-sel. Az OS 2.0-s frissítés után nem sokkal a PlayBook is ráncfelvarrást kap, a következő generációs tablet a tervek szerint áprilisban-májusban érkezik, és többek közt gyorsabb processzort (1 GHz-es kétmagos helyett 1,5 GHz-es kétmagos CPU-t) tartalmaz majd, valamint immár képes lesz mobilhálózatokhoz is csatlakozni. Ez utóbbi tulajdonsága alapvetően vonzóvá teheti a mobilszolgáltatók számára is a PlayBookot, melyhez így szolgáltatást is tudnak kínálni.

Nyitás lefelé

Az új PlayBookkal kvázi egy időben két belépőszintű BlackBerryvel bővíti kínálatát a RIM, ha lehet hinni a Boy Genius Report által kiszivárogtatott információknak. a BlackBerry 9220 és 9320 a Curve termékcsaládba passzol majd, ezeket a készülékeket kifejezetten a fejlődő, vagy árérzékeny piacokra szánja a RIM, így például Indiába vagy Indonéziába, ahol a BlackBerryk hagyományosan népszerűek, valamint nem mellékesen Kelet-Európába.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BlackBerry 9220 és 9320 típusok ennek megfelelően kifejezetten szerény képességű készülékek lesznek - bár a processzor teljesítményéről nem szól a fáma, annyit tudni, hogy az alkalmazásmemória mérete 512 MB lesz, a 2,44 hüvelykes kijelző felbontása pedig mindössze 320x240 pixel. A készülékek felépítése a hagyományos BlackBerry-vonalat követi, azaz QWERTY-s telefon lesz mindkettő, a kijelzők pedig sima TFT-panelek lesznek, érintőfunkció nélkül. A 9220-ban csak 2G kapcsolódási lehetőség lesz s 2 megapixeles kamera, a 9320-ba már 3G-modem és 3,2 megapixeles képérzékelő kerül.

Csúszó csúcsmodell

A RIM az év későbbi részében a kiszivárgott ütemterv szerint nem készül átütő újdonsággal, aggasztó jel lehet ugyanakkor, hogy az év harmadik negyedévére ígért QNX-alapú csúcskészülék megjelenése csúszhat egy-két hónapot, ami nem teszi könnyűvé a folyamatosan piacot vesztő gyártó helyzetét. Elemzők szerint nagyjából az új platformon áll vagy bukik a RIM jövője, a rendszernek azonban egyes vélekedések szerint már rég piacon kellene lennie, ehhez képest a RIM egyelőre csak most próbálja meg a fejlesztőket meggyőzni arról, érdemes a rendelkezésre álló eszközökkel BlackBerry-alkalmazásokat készíteni.

Ezt a célt szolgálja többek közt a február elején kezdődő DevCon Europe nevű rendezvény, melyet első ízben rendeznek meg a kontinensen - ebből is látszik, hogy a RIM kész, illetve kénytelen feladni korábbi stratégiáját, miszerint erősen az észak-amerikai és ázsiai kulcspiacokra koncentrál. Az amszterdami fejlesztői konferencián a HWSW is ott lesz, a gyártó rendezvényéről élőben tudósítunk a helyszínről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.