Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 25. 11:56

HUD váltja a menüket az Ubuntu Linuxban

Áprilisban lecseréli az Ubuntu alkalmazások menürendszerét a Canonical. Mark Shuttleworth szerint a gépelés gyorsabb az egerészésnél és egyszerűbb a gyorsgomboknál.

Az áprilisban érkező Ubuntu Linux 12.04-ben egy új képernyőelem tűnik fel, a HUD (head-up-display), amely idővel akár le is válthatja a Unity alkalmazások menüit - olvasható Mark Shuttleworth tegnapi blogbejegyzésében.

Az HUD elgondolásának alapját a menük bonyolódása adja. Shuttleworth érvelése alapján az alkalmazásokban a menüknek két szerepe van: egyrészt parancsokat lehet kiadni általuk, másrészt megmutatják a szoftverben elérhető funkciókat. Az Ubuntu-fővezér úgy véli, a menük gyakran túl bonyolultak és átláthatatlanok,a fejlesztőkön múlik hogy milyen funkciók hová kerülnek, ezért nem egységesek, elveszik az alkalmazás adataitól a helyet, valamint nehezen használhatók billentyűzetről - a gyors navigációhoz vagy egy képesség kiválasztásához gombkombinációkat kell megtanulni és használni.

02:50
 

Introducing the HUD to Ubuntu

Még több videó

Shuttleworth szerint a menükben elhelyezett parancsok kiadása jelentősen felgyorsulhat a HUD használatával, mivel a felhasználónak nem kell rövidítéseket vagy gyorsgombokat megtanulna, a fastruktúrát átlátnia vagy észben tartania. A HUD valójában afféle univerzális keresőként fogható fel, amely az éppen előtérben levő alkalmazás funkciói és az általa elérhető adatok között keres - a felhasználóinak elég csak pár betűt vagy szót gépelnie ahhoz, hogy elérje a kért képességet vagy előhívja a szükséges adatot, például a böngészőben tárolt oldalak történetéből azt, amelyikre kíváncsi. A HUD ráadásul "tanul", a korábbi keresések alapján megpróbálja feltérképezni a felhasználó szokásait és a leginkább releváns találatokat hozni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Elsőre a menü másodlagos funkciójával, vagyis az alkalmazás képességeinek térképével nem foglalkoztunk. Ez természetesen teljesen hiányzik a HUD-ból. A régi menü még mindig ott van, de szeretnénk teljesen lecserélni, nem csak kiegészíteni" - írja Shuttleworth. A változtatás alighanem a Unity megjelenéséhez hasonlóan meg fogja osztani az Ubuntu-felhasználókat, bizonyára lesznek akik hasznosnak és előremutatónak gondolják a HUD-ot, mások pedig átkozzák a fejlesztőit és nyomban kikapcsolják.

A legkényelmesebb megoldást egy alkalmazásban való navigációhoz a hangvezérlés jelenti, írja Shuttleworth, ennek megfelelő implementálása azonban eltarthat egy darabig. "A HUD még hangvezérlés nélkül is gyorsabb mint egerészni a menüben és könnyebb használni mint a gyorsgombokat, mert csak azt kell tudnod mit akarsz, nem kell egy speciális billentyűkombinációra emlékezned."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról