Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 24. 11:35

Processzorbiztosítás az Inteltől

A tuningprocesszorokra a jövőben kiterjesztett garanciát is kínál az Intel, így a specifikációkon kívül üzemeltetett lapját is cserélik. A biztosítás számos megkötéssel rendelkezik, igénybe vételéért pedig fizetni is kell.

Az Intel hivatalosan is bejelentette a Performance Tuning Protection Plan (PTPP) névre keresztelt kiterjesztett garanciát. Az iparági források már korábban említették ezt a lépést, a hivatalos bejelentésre azonban mostanáig várni kellett. A program egyelőre kísérleti formában működik, a feltételeket fél év múlva véglegesítik.

A hagyományos jótállási feltételek szerint a processzor működése a specifikációkon belül garantált, azokon kívüli üzemeltetés azonban a garancia elvesztésével jár. Ennek értelmében a túlhúzás miatt tönkremenő lapkákért a gyártó nem vállal jótállást, még a garanciaidőn belül sem. Az Intel most bejelentett "biztosítása" azonban tuning folytán tönkrement processzorok esetén is biztosít jótállást, az Intel ingyen cseréli az elpusztult terméket.

Ezekhez a processzorokhoz érhető el a PTPP (forrás: Intel)

A bejelentés szerint a biztosítás nem hosszabbítja meg a jótállási időt, vagyis a gyári 3 éves garancia lejártával a tuninggarancia is lejár. Másik megkötés, hogy processzoronként csak egy tuninggarancia köthető, vagyis az Intel megvásárolt lapkánként csak egyszer hajlandó újat küldeni. A PTPP  processzorhoz kötött - így például eladás esetén az új tulajdonos is élvezheti annak előnyeit. Boltban vásárolt, dobozos processzorhoz az eladónál vagy az Intel weboldalán rendelhetünk kiterjesztett garanciát, komplett gép esetén pedig a rendszerintegrátornál köthető PTPP. Fontos kikötés, hogy a programba való belépésre csak a vásárlást követő első éven belül van lehetőség, később ez megszűnik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PTPP-program egyelőre tesztrendszerben üzemel, a most bejelentett feltételek csupán a következő hat hónapban érhetőek el változatlan formában. Az Intel szerint a félév leforgása után újraírják a PTPP feltételeit, így változhatnak az árak is. A chipgyártó ugyanakkor fenntartja magának a jogot a program teljes leállítására is, amennyiben az nem bizonyul kifizetődőnek.

A Prohardver ajánlása szerint a PTPP-re csak a felhasználók elenyésző részének lehet szüksége. A modern processzorok jó beépített védelemmel rendelkeznek túlmelegedés ellen, tönkretételükhöz egészen extrém tuning szükséges, a gyárinál jóval magasabb feszültségértékek mellett. Ilyen veszélyes terepre még a megszállott felhasználóknak is csak töredéke merészkedik, számukra jó megoldás lehet a többszáz dolláros befektetést védő 20-35 dolláros "védelmi pénz" kifizetése.

a címlapról