Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 24. 11:35

Processzorbiztosítás az Inteltől

A tuningprocesszorokra a jövőben kiterjesztett garanciát is kínál az Intel, így a specifikációkon kívül üzemeltetett lapját is cserélik. A biztosítás számos megkötéssel rendelkezik, igénybe vételéért pedig fizetni is kell.

Az Intel hivatalosan is bejelentette a Performance Tuning Protection Plan (PTPP) névre keresztelt kiterjesztett garanciát. Az iparági források már korábban említették ezt a lépést, a hivatalos bejelentésre azonban mostanáig várni kellett. A program egyelőre kísérleti formában működik, a feltételeket fél év múlva véglegesítik.

A hagyományos jótállási feltételek szerint a processzor működése a specifikációkon belül garantált, azokon kívüli üzemeltetés azonban a garancia elvesztésével jár. Ennek értelmében a túlhúzás miatt tönkremenő lapkákért a gyártó nem vállal jótállást, még a garanciaidőn belül sem. Az Intel most bejelentett "biztosítása" azonban tuning folytán tönkrement processzorok esetén is biztosít jótállást, az Intel ingyen cseréli az elpusztult terméket.

Ezekhez a processzorokhoz érhető el a PTPP (forrás: Intel)

A bejelentés szerint a biztosítás nem hosszabbítja meg a jótállási időt, vagyis a gyári 3 éves garancia lejártával a tuninggarancia is lejár. Másik megkötés, hogy processzoronként csak egy tuninggarancia köthető, vagyis az Intel megvásárolt lapkánként csak egyszer hajlandó újat küldeni. A PTPP  processzorhoz kötött - így például eladás esetén az új tulajdonos is élvezheti annak előnyeit. Boltban vásárolt, dobozos processzorhoz az eladónál vagy az Intel weboldalán rendelhetünk kiterjesztett garanciát, komplett gép esetén pedig a rendszerintegrátornál köthető PTPP. Fontos kikötés, hogy a programba való belépésre csak a vásárlást követő első éven belül van lehetőség, később ez megszűnik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A PTPP-program egyelőre tesztrendszerben üzemel, a most bejelentett feltételek csupán a következő hat hónapban érhetőek el változatlan formában. Az Intel szerint a félév leforgása után újraírják a PTPP feltételeit, így változhatnak az árak is. A chipgyártó ugyanakkor fenntartja magának a jogot a program teljes leállítására is, amennyiben az nem bizonyul kifizetődőnek.

A Prohardver ajánlása szerint a PTPP-re csak a felhasználók elenyésző részének lehet szüksége. A modern processzorok jó beépített védelemmel rendelkeznek túlmelegedés ellen, tönkretételükhöz egészen extrém tuning szükséges, a gyárinál jóval magasabb feszültségértékek mellett. Ilyen veszélyes terepre még a megszállott felhasználóknak is csak töredéke merészkedik, számukra jó megoldás lehet a többszáz dolláros befektetést védő 20-35 dolláros "védelmi pénz" kifizetése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról