Szerző: Dojcsák Dániel

2012. január 24. 08:41

Robbant az amerikai tablet- és eolvasó-piac

Az amerikai felnőtt lakosság körében a 2011-es karácsony komoly ugrást hozott a tablet és az e-könyv olvasó ellátottságban. december közepéhez képest majdnem megduplázódott a felhasználók száma, 10-ről 19 százalékra nőtt a penetráció mindkét kategóriában.

Az összesített ellátottsági mutató pedig a decemberi 18 százalékról 29-re növekedett, ami egyben azt is jelenti, hogy nőtt az olyanok aránya, akik tabletet és e-könyv olvasót is birtokolnak. Ez utóbbi egy jelzés arra vonatkozóan, hogy habár az Apple igyekezett úgy pozicionálni az iPadet, mint e-könyvolvasó alternatívát, a vevők közül sokan mégis meg tudják különböztetni a két szegmenst.

Érdekes, hogy tavaly év közepétől év végéig nem volt jellemző változás a penetrációban, a legtöbben az ajándékozási szezonra tartogatták a beszerzést. Sokat segített az ugrásban, hogy megjelent az Amazon Kindle Fire, ami ára és a tartalmi háttér miatt is csábító vételnek számít a tengerentúlon, de a Barnes and Noble új Nook tabletje is viszonylag olcsón került a polcokra. Az Amazon Kindle karácsonyi sikere pedig már nem csak feltételezés, a cég tájékoztatása szerint az ünnepi szezonban 4 millió Kindle készüléket vásárolt a nép, ebbe beleértendőek az e-könyvolvasók és a Fire tablet is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Pew Research Center által végzett, Internet & Amercian Life Project nevű kutatás párhuzamosan vizsgálta a tabletek és e-könyvolvasók elterjedtségét. A karácsonyi szezon előtt végzett kutatást megismételték január 5-8 és január 12-15 között is. Az eredményekben a növekedés mellett az is kiderült nem meglepő módon, hogy a tabletek tulajdonlása sokkal jellemzőbb a magasabb iskolai végzettségű embereknél, illetve azokban a háztartásokban, ahol az éves jövedelem 75 ezer dollár felett van. Ezekben a családokban már 36 százalék a tabletet használók aránya, de a diplomás megkérdezettek között is 31 százalékos az elterjedtsége a táblagépeknek.

Az átlagos vagy a nagyobb jövedelműek közti különbség tabletek esetén 20 százalékpont, míg az e-könyv olvasók között csak 12 százalékpont. Ez érthető, de messze nem drámai különbség, ahogyan az sem kelt meghökkenést, hogy a tanult emberek hamarabb vesznek a kezükbe elektronikus könyvolvasót. Az alsóbb rétegek lemaradása viszont nem olyan nagy, az olcsó, főként az Amazon kínálatában található eszközök révén pedig a közeljövőben várhatóan tovább csökken. A kutatás teljes összefoglalója a Pew Research weboldalán található meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról