Szerző: Koi Tamás

2012. január 19. 15:16

Lassan eltűnnek a kábelek az otthoni elektronikában

Pár éven belül jelentős mértékben teret nyer az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek összeköttetésében a Wi-Fi, miután egyre több olyan készülék - televízió, set-top box vagy más, asztali lejátszó - kerül forgalomba, ami vezeték nélkül továbbít videojeleket.

A Wi-Fi támogatással rendelkező otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerek terjedésének köszönhetően egyre több, elsősorban képtovábbításra használt kábel válhat feleslegessé a háztartásokban. Legalábbis ezt a trendet vetíti előre az In-Stat legfrissebb előrejelzése, mely szerint nagyjából 600 millió olyan otthoni elektronikai eszköz (beleértve a számítógépeket, tévéket, médialejátszókat, vagy akár hangfalakat is) kerülhet forgalomba 2015-ben, mely képes vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikálni.

Ezzel párhuzamosan nyilvánvaló - mutat rá Frank Dickson, a kutatást összeállító cég alelnöke -, hogy a Wi-Fit pár éven belül nehéz lesz feláras extraként értékesíteni (ma még a tévégyártók egy része például külön USB-s Wi-Fi rádiót árul a készülékhez, meglehetősen borsos áron), 2015-re elvárás lesz, hogy az eszköz képes legyen vezeték nélkül csatlakozni az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszer többi tagjához - akár a hálózat, vagyis a vezeték nélküli router megkerülésével, vagy annak hiányában is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az In-Stat szakértője szerint a Wi-Fi a jelenlegi, hálózatcentrikus működési mód helyett a nappalikban elsősorban az eszközök közti peer-to-peer, vagyis direkt kommunikációt szolgálja majd, többek közt az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a Wi-Fi Direct, vagy a Wi-Fi Display - mindkettő a hálózatok nélküli video- és audiostreaming jövőbeni alapja lehet, segítségükkel többek közt elérhető, hogy egy mobiltelefon kijelzőjén megjelenő tartalmat vezeték nélkül lehessen továbbítani egy televíziókészülékre.

A statisztikák szerint egyébként 2015-re az otthonokban működő tévék 40 százaléka tartalmaz majd vezeték nélküli rádiós egységet. Ezt elsősorban a ma még a többnyire a prémium szegmensbe pozicionált okostévék fokozatos árcsökkenése, illetve ezzel együtt az internetre csatlakoztatható készülékek népszerűségének növekedése idézheti elő. Egy nemrég készült másik felmérésből kiderül, hogy az Egyesült Államokban a következő hat hónapban új tévé vásárlását tervező háztartások 78 százaléka már okostévé beszerzésében gondolkodik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról