Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Tartanak az európai mobilszolgáltatók Kínától

Koi Tamás, 2012. január 16. 09:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A kínai partnerek jó üzlettársaknak bizonyulnak az európai mobilszolgáltatók számára, egészen addig, amíg olcsó infrastruktúra-elemek vagy terminálok beszerzéséről van szó. Kína márciustól ugyanakkor a szolgáltatói szektorban is jelen lesz a kontinensen, ami többekben aggodalmat vált ki.

hirdetés

Márciustól megjelenik Európában az első kínai mobilszolgáltató, igaz, egyelőre csak virtuális szolgáltatóként (MVNO): a China Telecom ekkor indítja el virtuális mobilszolgáltatást Nagy-Britanniában. A cég tehát egyelőre nem saját hálózattal lesz jelen a piacon, hanem valamelyik mobilszolgáltatótól bérel kapacitást, elsődleges célja pedig a helyi kínai lakosság behálózása, valamint az ideiglenesen az országban tartózkodó kínaiak kiszolgálása lesz.

A 60 millió lakosú Nagy-Britanniában az MVNO modell több európai országgal ellentétben kifejezetten sikeresnek mondható, a saját infrastruktúrával rendelkező nagy távközlési multikkal partnerként összeálló cégek közt olyan nevek találhatók, mint a TESCO és a Virgin. Az etnikai csoportokra épülő MVNO modell sem ismeretlen, Európában és Észak-Amerikában több olyan virtuális szolgáltató is üzemel, mely afro-karibi, illetve latin, esetleg török népcsoportokat tekint elsődleges célközönségének.

Az országban nagyjából 600 ezer kínai él, ezen felül körülbelül évente ugyanennyien is látogatnak el Nagy-Britanniába a világ legnépesebb országából. A China Telecom számára a 2012-es londoni olimpia különösen jó alkalom lehet a szolgáltatás beindítására és felfuttatására, hiszen csak a játékok idején közel 350 ezer kínait várnak a brit fővárosba és környékére.

A brit mobilpiac mellett a China Telecom 2014-ig Franciaországban, Németországban és Olaszországban is meg kíván jelenni szolgáltatásával, Nagy-Britanniával együtt ezekben az országokban összesen kétmilliós kínai populáció él. Európában egyébként összesen körülbelül 400 virtuális mobilszolgáltató működik, piaci részesedésük azonban összesen alig éri el a 15 százalékot. Szakértők szerint a saját hálózattal rendelkező operátoroknak minden okuk megvan arra, hogy a kínai szereplők megjelenésével erősebb konkurenciaharcra számítsanak.

A China Telecom Nagy-Britanniában a piac legnagyobb szereplőjének számító Everything-Everywhere hálózatát használja majd, a szolgáltatás neve és az árak azonban még nem nyilvánosak. Szakértők szerint az operátorok, vagyis MNO-k nem fogják lehetővé tenni a kínai MVNO-k számára, hogy "nem kívánt mértékben" letörjék az árakat, ez a ráhatás azonban csak addig működik, amíg a kínaiak nem hoznak létre saját hálózatot is - ami többek szerint csak idő kérdése.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!