Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 16. 16:49

Az ördög nem alszik: megjelent a FreeBSD 9

Némi csúszást követően a múlt hét végén befutott a FreeBSD 9, a szabad UNIX-leszármazott operációs rendszer legújabb verziója, amelyet leginkább biztonságáért és megbízhatóságáért szoktak szeretni a rajongói.

A FreeBSD fejlesztői a 9-es verziót a C programozási nyelv és a UNIX operációs rendszer atyjaként is számon tartott Dennis Ritchie emlékének szentelték, aki tavaly októberben, 70 évesen hunyt el - Steve Jobs pár nappal korábbi halála miatt a sajnálatos esemény kevés médiafigyelmet kapott, bár Ritchie élete során sem volt igazán a sajtó érdeklődésének homlokterében. A FreeBSD 9 számos említésre méltó újdonságot vonultat fel, amelyekből a teljesség igénye nélkül válogattunk.

DTrace user módban

A népszerű ingyenes UNIX-verzió (amelyet jogi okok miatt nem lehet UNIX-nak hívni) legfontosabb újdonságai a géptető alatt találhatók: a Solaris operációs rendszerből átemelt Dtrace (Dynamic Tracing) már nem csak a kernel, hanem a user módban futó alkalmazások feltérképezésére is képes. A Solaris 10 egyik legnagyobb újdonságaként 2005-ben elrajtolt DTrace képes az operációs rendszer és az alkalmazások futását átfogóan elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést.

Megjött a FreeBSD 9-be az NFSv4 támogatás is - az operációs rendszer UFS fájlrendszere a POSIX 1e szabványban leírt hozzáférési listákat (Access Control List) implementálta a szokásos UNIX fájlhozzáférési jogosultságok mellett, azonban a POSIX 1e sosem terjedt el igazán, mivel kiszorította az NTFS-féle ACL modell, amely végül az NFSv4-be is bekerült. A mostani fejlesztés révén az NTFS-féle ACL-modellt implementáló (és időközben 28-as verzióra ugró) ZFS és UFS fájlrendszerek egyformán használhatók NFSv4 kliensekből. A FreeBSD saját fájlrendszere, az Fast File System megkapta a konzisztenciát biztosító "softupdate journalinget", amely szükségtelenné teszi a rendszerösszeomlást követően akár hosszú órákig tartó fsck-zást.

Hardvertámogatás

Az új verzió számos új eszközmeghajtóval bővült, de a rendszer mélyén is vannak hardverközeli fejlesztések. A laptopjukon FreeBSD-t használók és a virtuális gépeket üzemeltetők számára örömhír a "tickless" kernel megjelenése a 9-es változatban, amely nem "kelti fel" ütemesen a processzort minden megszakítási kérelemnél, hanem csak ha arra valóban szükség van. Így a szoftver futása kisebb CPU-terhelést okoz, a processzor hosszabb ideig tud energiatakarékos módban maradni. Az operációs rendszer x86 hardveren támogatja az USB 3.0 eszközöket és megjelent benne az USB csomagszűrés lehetősége is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők állítása szerint javítottak a NUMA támogatáson - ma már gyakorlatilag minden többprocesszoros x86 rendszer NUMA felépítésű, a CPU-ra integrált memóriavezérlők miatt az egyes processzorok nem egyforma sebességgel érik el a memória különböző területeit. A FreeBSD-fejlesztők szerint a memóriafoglalás optimalizációjának eredménye érezhető teljesítménynövekedés. Ugyanitt érdemes megemlíteni, hogy a FreeBSD 9 már 32-nél több processzort tartalmazó gépeken is működik, valamint a TCP/IP stacket is módosították, hogy jobb teljesítményt nyújtson SMP rendszereken.

GCC-vel vetekedő fordítóinfrastruktúra

FreeBSD-n fejlesztők számára érdekes hír, hogy a 9-es verzióban az LLVM és a CLANG adja a  C/C++ fordítóinfrastruktúrát. A váltásra azért volt szükség, mert a Linuxon rendkívül népszerű GCC fordító a 4.2-es verziót követően átállt a GPLv3 licencelésre, amelynek korlátozó filozófiája ellentétes a megengedő BSD licenccel, így a FreeBSD-ben kegyvesztetté vált, bár természetesen továbbra is működik. A FreeBSD karbantartói szerint az LLVM/CLANG páros már megfelelően stabil és a teljesítménye is felveszi a versenyt a GCC-vel, így rövidesen teljesen leválthatja azt az operációs rendszerrel együtt terjesztett fordítóként.

A FreeBSD 9 letölthető x86, x64, IA64 (Itanium), PowerPC (mostantól akár PlayStation 3 is), PowerPC64 és SPARC utasításkészletű rendszerekre. Az újdonságok részletes listája a kiadási jegyzékben és a megjelenési értesítőben található.

a címlapról