Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 16. 16:49

Az ördög nem alszik: megjelent a FreeBSD 9

Némi csúszást követően a múlt hét végén befutott a FreeBSD 9, a szabad UNIX-leszármazott operációs rendszer legújabb verziója, amelyet leginkább biztonságáért és megbízhatóságáért szoktak szeretni a rajongói.

A FreeBSD fejlesztői a 9-es verziót a C programozási nyelv és a UNIX operációs rendszer atyjaként is számon tartott Dennis Ritchie emlékének szentelték, aki tavaly októberben, 70 évesen hunyt el - Steve Jobs pár nappal korábbi halála miatt a sajnálatos esemény kevés médiafigyelmet kapott, bár Ritchie élete során sem volt igazán a sajtó érdeklődésének homlokterében. A FreeBSD 9 számos említésre méltó újdonságot vonultat fel, amelyekből a teljesség igénye nélkül válogattunk.

DTrace user módban

A népszerű ingyenes UNIX-verzió (amelyet jogi okok miatt nem lehet UNIX-nak hívni) legfontosabb újdonságai a géptető alatt találhatók: a Solaris operációs rendszerből átemelt Dtrace (Dynamic Tracing) már nem csak a kernel, hanem a user módban futó alkalmazások feltérképezésére is képes. A Solaris 10 egyik legnagyobb újdonságaként 2005-ben elrajtolt DTrace képes az operációs rendszer és az alkalmazások futását átfogóan elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést.

Megjött a FreeBSD 9-be az NFSv4 támogatás is - az operációs rendszer UFS fájlrendszere a POSIX 1e szabványban leírt hozzáférési listákat (Access Control List) implementálta a szokásos UNIX fájlhozzáférési jogosultságok mellett, azonban a POSIX 1e sosem terjedt el igazán, mivel kiszorította az NTFS-féle ACL modell, amely végül az NFSv4-be is bekerült. A mostani fejlesztés révén az NTFS-féle ACL-modellt implementáló (és időközben 28-as verzióra ugró) ZFS és UFS fájlrendszerek egyformán használhatók NFSv4 kliensekből. A FreeBSD saját fájlrendszere, az Fast File System megkapta a konzisztenciát biztosító "softupdate journalinget", amely szükségtelenné teszi a rendszerösszeomlást követően akár hosszú órákig tartó fsck-zást.

Hardvertámogatás

Az új verzió számos új eszközmeghajtóval bővült, de a rendszer mélyén is vannak hardverközeli fejlesztések. A laptopjukon FreeBSD-t használók és a virtuális gépeket üzemeltetők számára örömhír a "tickless" kernel megjelenése a 9-es változatban, amely nem "kelti fel" ütemesen a processzort minden megszakítási kérelemnél, hanem csak ha arra valóban szükség van. Így a szoftver futása kisebb CPU-terhelést okoz, a processzor hosszabb ideig tud energiatakarékos módban maradni. Az operációs rendszer x86 hardveren támogatja az USB 3.0 eszközöket és megjelent benne az USB csomagszűrés lehetősége is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztők állítása szerint javítottak a NUMA támogatáson - ma már gyakorlatilag minden többprocesszoros x86 rendszer NUMA felépítésű, a CPU-ra integrált memóriavezérlők miatt az egyes processzorok nem egyforma sebességgel érik el a memória különböző területeit. A FreeBSD-fejlesztők szerint a memóriafoglalás optimalizációjának eredménye érezhető teljesítménynövekedés. Ugyanitt érdemes megemlíteni, hogy a FreeBSD 9 már 32-nél több processzort tartalmazó gépeken is működik, valamint a TCP/IP stacket is módosították, hogy jobb teljesítményt nyújtson SMP rendszereken.

GCC-vel vetekedő fordítóinfrastruktúra

FreeBSD-n fejlesztők számára érdekes hír, hogy a 9-es verzióban az LLVM és a CLANG adja a  C/C++ fordítóinfrastruktúrát. A váltásra azért volt szükség, mert a Linuxon rendkívül népszerű GCC fordító a 4.2-es verziót követően átállt a GPLv3 licencelésre, amelynek korlátozó filozófiája ellentétes a megengedő BSD licenccel, így a FreeBSD-ben kegyvesztetté vált, bár természetesen továbbra is működik. A FreeBSD karbantartói szerint az LLVM/CLANG páros már megfelelően stabil és a teljesítménye is felveszi a versenyt a GCC-vel, így rövidesen teljesen leválthatja azt az operációs rendszerrel együtt terjesztett fordítóként.

A FreeBSD 9 letölthető x86, x64, IA64 (Itanium), PowerPC (mostantól akár PlayStation 3 is), PowerPC64 és SPARC utasításkészletű rendszerekre. Az újdonságok részletes listája a kiadási jegyzékben és a megjelenési értesítőben található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról