Szerző: Folyó Gergely

2012. január 16. 10:51

Drágább lesz az xboxosnál a PC-s Kinect

A Microsoft a Consumer Electronics Shown jelentette be, hogy február 1-jén kerül a boltok polcaira a windowsos Kinect, ami egyébként jelentősen drágább lesz a konzolos kiegészítőhöz képest. Redmondban azzal indokolják az árkülönbséget, hogy a PC-s Kinect elsősorban nem a játékosoknak szól.

A Microsoft utolsó alkalommal vett részt a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES), a vállalat az ünnepek előtt jelentette be, hogy a húszéves közös múlt ellenére jövőre sem standdal, sem pedig sajtókonferenciával nem képviselteti magát az eseményen. A Microsoft szerint a rendre januárban megtartott rendezvény nem egyeztethető össze a termékbejelentési ütemtervével, ennek megfelelően az utolsó bemutatóról is hiányoztak a nagy leleplezések.

66 millió Xbox 360, 18 millió Kinect

A vállalat a tavalyi év összegzésének jegyében árulta el, hogy világszerte 66 millió Xbox 360-on adott túl, a konzol továbbra is az Egyesült Államok legkeresettebb játékgépe. Érdekesség, hogy az összesített eredményhez közel 10 millió eladott konzollal járulhatott hozzá a 2011-es ünnepi szezon, októberben ugyanis még 57,6 millió eladott Xboxról számolt be a Microsoft. Az Xbox Live-nak jelenleg 40 millió felhasználója van, ami az eladott konzolokhoz képest 60 százalékos arányt jelent, vagyis 10 Xbox-tulajdonosból 6 játszik online.

Szépen szerepelt a Kinect is, eddig 18 millió példány talált gazdára a mozgásérzékelős kamerából. A Microsoft továbbra is gőzerővel koncentrál a kiegészítő támogatására, a jövőben folyamatosan érkeznek a kinectes játékok és szolgáltatások az Xbox 360-ra, a következő hónaptól pedig felgyorsul a Kinect windowsos térhódítása is. A Microsoft bejelentette, hogy a kamera PC-hez igazított változata február 1-jén kerül boltokba: ahogy arról korábban beszámoltunk, a windowsos Kinect rövidebb USB-kábelt kap többek között, emellett bevezeti az úgynevezett Near üzemmódot, ami révén a korábban ajánlott 2-3 méteres távolság helyett elég 50 centiméterre állni a kamerához a tökéletes működés érdekében.

Sokkal drágább lesz

Ami igazán meglepte a közönséget, az a Kinect for Windows ára, a Microsoft ugyanis 100 dollárral drágábban, 250 dollárért árulja majd a kamerát. A hivatalos indoklás szerint a PC-s Kinect többet tud, mint a konzolos kiadás, a fejlesztői eszközök is járnak mellé, és ahogy azt ki lehetett következtetni, alapvetően nem a játékosokat célozza, hanem a vállalatokat és a kutatókat. Ez azért nagyon fontos különbség, mert a cég felfogása szerint a Xbox 360-játékosok a Kinectjük mellé további szoftvereket vásárolnak és előfizetnek az Xbox Live szolgáltatásra, ezért azt a kütyüt megéri olcsóbban adni - igaz, annak idején az xboxos kamera kezdeti, 150 dolláros árát is sokallták a sajtó képviselői és a játékosok. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek játékok a PC-s Kinecthez, a hírek szerint például a Microsoft Flight támogatni fogja a mozgásérzékelős kamerát.

A Microsoft a Kinect köré komoly ökoszisztémát szeretne építeni: a Kinectre fejlesztő startupokat támogatja a Kinect Accelerator program. A január 25-ig tartó pályázatra olyan windowsos vagy xboxos alkalmazással kell jelentkezni, ami kihasználja a Kinect képességeit - a fejlesztők szabadon választhatnak témát, a Microsoft az egészségügyi célokra szánt programoktól kezdve a játékokig minden programot elfogad. A tíz legjobb alkalmazás készítői a redmondiak három hónapon át tartó inkubátor-programjában vehetnek részt, aminek keretében saját irodát, 20 ezer dollárnyi anyagi támogatást, Xbox fejlesztői környezetet és Windows Kinect SDK-t kapnak, élvezhetik a BizSpark program minden előnyét, valamint a Microsoft vezetőinek és befektetőinek mentoráltjai lehetnek.

A hivatalos meghajtószoftvereket használóknak kötelező lesz átállniuk: a Microsoft szerint a kamera egyes kiadásai közötti különbségek miatt a PC-ken csak a hivatalos windowsos Kinect fog működni, az xboxos nem

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról