Szerző: Koi Tamás

2012. január 12. 15:24

Zöld könyv az internetes- és mobilfizetés fellendítésére

Az úgynevezett "zöld könyv" kiadásával széleskörű, az összes, az internetes és mobiltelefonon keresztüli fizetési mód elterjedésében érdekelt piaci szereplőre kiterjedő konzultációs folyamatot indított az Európai Bizottság. A konzultáció célja egy egységesebb pénzforgalmi piaci kialakítása az új fizetési eszközök bevonásával.

Konzultációt kezdeményezett az újabb, internetes és mobiltelefonos fizetési módok egységesítése és szélesebb körű elterjesztése érdekében szerdán az Európai Bizottság. A tegnap kiadott, úgynevezett zöld könyv célja, hogy a legfőbb európai döntés-előkészítő és végrehajtó szerv megismerje az érdekeltek véleményét arról, hogy milyen akadályok hátráltatják a piac további integrációját, és hogyan lehetne elhárítani ezeket az akadályokat.

Kell a versenyképességhez

Az elektronikus fizetési formák valamennyi fogyasztó számára alapvető fontosságúak, legyen szó akár az értékesítés helyén, akár interneten keresztül történő vásárlásról - áll a Bizottság sajtóközleményében. Az EU-ban jelenleg több mint 700 millió fizetési kártya van használatban, az elektronikus kereskedelem óriási lehetőségeket kínál, az okostelefonok száma pedig drámai mértékben növekszik. A zöld könyv elemzi azokat az akadályokat, amelyek hátráltatják az európai piaci integrációt ezen ígéretes fizetési technológiák vonatkozásában.

"A nem kielégítő hatékonyságú uniós fizetési rendszerek a tranzakciós költségek túlzott mértékű növekedését idézik elő, aláássák az európai gazdaság globális versenyképességét és korlátozzák annak növekedési potenciálját. Az európai fogyasztók, kereskedők és vállalatok olyan pénzforgalmi szolgáltatásokat érdemelnek, amelyek megfelelnek a 21. század követelményeinek, vagyis átláthatóak, valódi hozzáadott értéket képviselnek és a lehető legjobban hasznosítják a rendelkezésünkre álló technológiákat" - indokolta a konzultáció szükségességét Joaquín Almunia, az Európai Bizottság alelnöke.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A már említett zöld könyv felméri a kártyás, internetes és mobiltelefonos fizetések európai helyzetét, valamint megjelöli a jelenlegi helyzet és a teljesen integrált pénzforgalmi piac jövőképe közötti különbségeket és az e különbségek kialakulásának hátterében álló akadályokat. A zöld könyv célja, hogy az érdekelt felek részvételével olyan, széles körű konzultációs folyamatot indítson, amely megerősíti a Bizottság elemzését, vagy hozzájárul ahhoz, valamint segít meghatározni a piaci integráció fokozásának megfelelő módját. A Bizottság április 11-ig várja az érintett felek javaslatait, észrevételeit a témában, a visszajelzések és a konzultációk alapján idén nyáron határoz a további lépésekről.

Itthon is ébredeznek

A magánszektor tagállami szinten korábban is igyekezett legalább a helyi viszonyokra vonatkozóan összefogni a mobilos fizetésben érdekelt legnagyobb piaci szereplőket. Erre példa többek közt a három magyar mobilszolgáltató, az OTP, a SuperShop és a MasterCard kártyatársaság által tavaly létrehozott Magyar Mobiltárca Egyesület, mely az újabb, NFC technológiát alkalmazó telefonkészülékek és a különböző, velük elérhető fizetési és más, biztonságos azonosítással járó tranzakciók hazai egységesítésére, és mielőbbi bevezetésére törekszik.

A mobilos fizetésben rejlő lehetőségek állami szintű kiaknázását a magyar országgyűlés is kezdeményezte egy karácsony előtt benyújtott és elfogadott törvénnyel, mely többek közt nemzeti mobilfizetési szervezetet hozna létre. Ez a szervezet a tervek szerint minden olyan tranzakciót koordinálna és felügyelne, mely állami tulajdonú piaci szereplőhöz kötődik (pl. autópályadíj-fizetés, parkolásidíj-fizetés).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról